Ce arunci si ce pastrezi acasa, pentru un trai sustenabil

Multi dintre noi traiesc in case pe care le considera prea mici si se plang de lipsa spatiului, in special pentru depozitare. Daca analizam tot din casa prin prisma sustenabilitatii, vedem ca putem renunta la o parte din obiecte, pentru ca polueaza ori incurajeaza practici care fac rau mediului. Pe altele le putem inlocui astfel incat sa generam mai putine deseuri, dar si sa cheltuim mai putin, pe termen lung.

Iata cateva exemple la indemana oricui de ce arunci si ce pastrezi, pentru un trai sustenabil in orice casa! Le gasesti in continuare, in ultimul articol din seria #SustenabilAcasa, sustinuta de Lidl Romania.

Ce pastram intr-o casa sustenabila

Sunt obiecte pe care le utilizam zilnic, iar pe unele le consideram consumabile. Daca le inlocuim cu variante reutilizabile, vom cheltui mai putin, vom produce mai putine deseuri si vom scapa si de grija achizitiei periodice a unor produse care trebuie depozitate undeva.

Totodata, sa ne gandim de doua ori inainte de a arunca obiecte carora le putem prelungi viata prin reparatii, reciclare ori refolosire in alt scop decat cel caruia i-au fost destinate. Este usor sa le transformi uneori, daca ai in casa scule ori materiale de bricolaj pe care le gasesti adesea si in magazinele Lidl. De exemplu, in gama Parkside gasesti scule de folos in astfel de proiecte, de la pistol cu silicon cald ori surubelnita electrica si pana la polizoare ori fierastrau circular. Nu toate sunt permanent in oferta Lidl, dar gasesti zilnic materiale si unele utile in proiectele casei. Gasesti mai multe despre aceasta gama pe site-ul Lidl Romania AICI.

Filtru de cafea reutilizabil

Cafeaua la ibric este una din cele mai sustenabile solutii pentru amatorii de cofeina: nu folosesti un aparat special pentru asta si consumi doar apa si gaz natural, in cantitate mica. Singurul deseu – zatul de la cafea – poate fi reutilizat in mod integral in casa, asa cum ti-am povestit si in articolul de aici.

Daca alegi sa prepari cafeaua la filtru, alege varianta filtrelor reutilizabile, care iti permit sa reduci amprenta asupra mediului prin faptul ca nu produci deseuri dupa fiecare folosire. Si in conditii de utilizare zilnica a unui astfel de filtru, costurile si impactul asupra mediului sunt mai mici decat in cazul celor consumabile.

Sacose textile

In aproape orice casa exista o punga cu pungi de care oamenii isi doresc sa scape. Cel putin asta reiese din sondajul pe tema sustenabilitatii la nivel individual derulat de gabiralea.ro acum cateva luni si ale carui rezultate le vezi aici.

Ceea ce pe mine m-a ajutat sa reduc aproape de zero punga cu pungi este obiceiul de a pastra atat in masina, cat si in hol, aproape de intrare, o rezerva de sacose din material textil. De fiecare data cand plec la cumparaturi, iau o astfel de sacosa. Cand cumpar fructe, folosesc saculeti textili de la Lidl, iar asta face inutila orice punga din plastic pe care un comerciant ar vrea sa mi-o dea. Cat mi-a luat sa ma obisnuiesc asa? Cateva luni, e drept, dar este mai simplu cand nu ai pungi din plastic care sa se adune si sa aglomereze intuil spatiul.

Lavete reutilizabile

Am renuntat la servetele de unica folosinta pentru stergerea mobilei, de exemplu. Multe din servetelele umede de pe piata sunt fabricate dintr-un material care nu este biodegradabil, iar substantele cu care sunt impregnate pentru curatarea mobilei sunt nocive pentru mediu. In loc, m-am orientat spre lavete reutilizabile, din microfibra sau viscoza, care pot fi spalate si utilizate mult timp. Iar uneori folosesc chiar tricouri vechi din bumbac transformate in carpe pentru praf, prelungind astfel durata de utilizare a acestei resurse.

Tricouri sau alte articole din bumbac

Desi bumbacul este un material natural, textilele din acest material sunt mari consumatoare de resurse, din cauza necesarului imens de apa pentru cresterea plantelor si pentru prelucrare. De aceea le consider a fi lucruri care trebuie pastrate si carora trebuie sa prelungim la maximum durata de utilizare. Cu exceptia lenjeriei intime, orice articol din bumbac poate fi reutilizat in diferite moduri, in gospodarie.

Asa cum spuneam si mai sus, tricourile din bumbac le poti transforma usor in carpe pentru praf, pentru ca nu lasa scame. Le poti folosi pentru a sterge ferestrele ori alte suprafete lucioase ori pentru a curata pantofi sau alte obiecte. Lenjeria de pat din bumbac poate fi transformata si ea in carpe ori in sacose textile, in cosuri pentru perne sau poate fi taiata fasii si utilizata apoi in alte proiecte de bricolaj. Cu astfel de resturi textile pot fi realizate covorase sau umplute perne pentru usi sau fotolii de tip puf.

Blugi

Urmand ideea refolosirii articolelor din bumbac, insist asupra reutilizarii blugilor uzati prin transformarea lor in alte obiecte. De exemplu, materialul rezistent al blugilor este excelent pentru retapitarea scaunelor de birou, salvandu-ne astfel de la o cheltuiala de cateva sute de lei, cat costa un scaun nou. Intra cam trei perechi de blugi intr-o husa noua pentru un astfel de scaun, iar rezistenta ei este net superioara celei pe care o are pielea artificiala in care era imbracat initial.

Pentru a compune o astfel de husa, ai nevoie in principal de o masina de cusut, foarfeca si de o surubelnita, pentru a desface spatarul si, eventual, bratele scaunului. Husele imbraca fiecare piesa precum un ciorap si se prinde fiecare cu un siret pe dedesubt. Avantajul este ca astfel de huse facute din blugi se pot da jos si spala, ori de cate ori este nevoie.

Acesta este doar un exemplu de reutilizare a blugilor, dar sa stii ca exista multe altele, de la transformarea lor in sacose si pana la piese de mobilier (precum tabureti) sau covoare de diferite dimensiuni.

Borcane din sticla

Recipientele din sticla sunt mult mai sigure pentru sanatate decat cele din plastic, intrucat nimic din compozitia lor nu trece in ceea ce este depozitat in ele. De aceea, sunt cele mai sigure solutii pentru pastrarea alimentelor pe termen lung. Sigur ca nu putem pastra toate borcanele care ajung la noi, dar, in timp, putem inlocui recipientele din plastic cu unele din sticla fara sa cheltuim foarte mult. Borcanele pot fi utilizate pentru a pastra alimente si condimente, dar si obiecte de toate felurile, de la cuie si ace si pana la creioane ori margele.

Sticlele si borcanele pot fi decorate pentru a fi transformate in vaze ori recipiente decorative, inlocuind obiecte de decor costisitoare, precum vazele de mari dimensiuni. Sau poti renunta la achizitia unei veioze costisitoare, folosind in loc una compusa dintr-un borcan maricel, accesorizat cu o funda si in care ai pus o instalatie luminoasa. Eu am avut o astfel de “veioza” timp de cativa ani in camera copilului, proiectul fiind si pe coperta primei mele carti de bricolaj, disponibila pe Amazon.com.

Cutii metalice

Ca si in cazul recipientelor din sticla, este de preferat sa pastram recipientele metalice aflate in stare buna (neatinse de rugina) si care pot fi reutilizate apoi pentru depozitarea diferitelor obiecte. Se stie ca metalul rezista foarte bine in timp, daca este pastrat in conditii de umiditate redusa.

Eu folosesc, spre exemplu, o cutie ramasa de la bomboane pentru a pastra hrana uscata a pisicii. Este chiar un ritual pentru noi ca, atunci cand se apropie ora mesei, sa scutur cutia cu bobite, iar pisoiul Tom sa apara rapid in prag, pentru portia obisnuita de hrana.

Mobila

Este un fapt comun sa ne dorim schimbarea periodica a decorului, inclusiv a mobilierului, dar exista solutii mai ieftine si mai sustenabile decat inlocuirea pieselor de mobilier. Sifoniere, biblioteci, dulapuri – toate pot fi modificate cu usurinta fara mari cheltuieli, ajustand aspectul fie prin schimbarea culorii, fie prin inlocuirea manerelor sau adaugarea unor picioare. Vezi mai jos un exemplu inainte / dupa al unie piese de mobilier pe care o am in atelier.

Te ajuta foarte mult in toate aceste transfromari sa ai ceva indemanare si experinta, dar acestea pot fi capatate si in timp. Asa cum spun de obicei, nu exista doua maini stangi, exista doar oameni care inca nu au descoperit ce pot face cu ele. Asta inseamna ca, daca pana acum nu ai mesterit nimic nu inseamna ca nu poti nimic, ci doar ca nu stii inca ce potential ai si in ce directie.

Cum abilitatile nu sunt suficiente, ai nevoie si de scule, iar in magazinele Lidl gasesti diferite produse din gama Parkside, precum si diferite consumabile necesare in proiecte de bricolaj.

Ca sa iti fie mai usor sa derulezi proiectele de bricolaj, iti recomand sa iti faci un plan, in care sa incluzi materialele necesare, dar si informatiile de care ai neaparata nevoie (de exemplu, masuratori ale spatiului in care montezi proiectul). Apoi enumeri pasii de urmat, dar este bine sa iei in calcul si punctele unde trebuie mai multa atentie (de exemplu, de testat culoarea vopselei inainte de a fi aplicata pe toata suprafata). Iar ca sa iti usurez munca, iti ofer eu un astfel de plan de proiect, pe care il poti descarca de AICI.

La ce sa renunti, intr-o casa sustenabila

La modul general, orice obiect care genereaza deseuri greu degradabile ar trebui inlocuit cu solutii mai putin poluante ori transformat astfel incat sa-i reducem amprenta asupra mediului. Tot la modul general, obiectele de unica folosinta este de preferat sa fie inlocuite cu unele refolosibile. Exista astfel de solutii ecologice, mai nou, inclusiv pentru consumabilele de igiena personala.

Dar hai sa iti dau cateva exemple concrete de obiecte la care putem renunta si alternative pentru inlaturarea lor.

Pungile din plastic

Studiile (sursa) arata ca pungile din plastic sunt aruncate pur si simplu dupa o utilizare medie de circa 12 minute, mai putin de 1% dintre acestea fiind reciclate. Cele mai multe sunt fabricate din polietilena, material a carui dezintegrare in natura dureaza pana la 1.000 de ani. In ritmul actual de utilizare a plasticului, la nivel mondial, se estimeaza ca, pana in anul 2050, oceanele lumii vor avea mai mult plastic decat pesti. Astea sunt doar cateva motive petnru a renunta la pungile din plastic, folosind in loc sacose textile ori saculeti.

Sticlele din plastic

Acestea provin, in proportie covarsitoare, de la sucurile si apa plata cumparate si pentru care am putea gasi solutii alternative. Sucurile imbuteliate in recipiente din sticla sunt mai sigure, intrucat nu preiau microplastic din ambalaj. Cat priveste apa plata, exista diferite solutii de filtrare care ne permit sa folosim apa potabila din reteaua orasului, fara sa mai cumparam apa plata imbuteliata.

Balsamul de rufe

Balsamul de rufe contine, printre altele, acetat de benzil (cu implicatii in declansarea cancerului panreatic), alcool benzilic (care irita caile respiratorii superioare), cloroform, ftalati sau alti derivati periculosi. Poti citi  AICI (in limba engleza) mai multe despre asta. Aceste substante imi declanseaza alergii, asa ca am ales sa il inlocuiesc cu otet din vin alb, pe care il utilizez ca baza pentru multe din solutiile de curatat din casa.

Sprayurile de interior

Ca si in cazul balsamului de rufe, sprayurile de interior contin diferite substante care pot fi nocive atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea noastra, mai ales in cazul persoanelor alergice. De aceea, eu prefer sa folosesc coji de portocala, cuisoare sau scortisoara in locul sprayurilor de interior: pun la fiert aceste mirodenii in putina apa si las toate usile deschise, pentru a se duce mirosul in casa.

Becurile incandescente

Becurile incandescente sunt becurile clasice pe care unii dintre noi le mai au inca prin locuinta. Functioneaza pe baza de filament intr-o capsula cu gaz inert, transformand in caldura pana la 90% din energie, de unde si ineficienta din punct de vedere energetic. Au o durata de viata de circa o mie de ore si un consum care poate depasi 100W. Nu contin substante toxice, dar sticla lor sparta poate rani usor pielea.

Problema majora este insa ineficienta energetica a acestor becuri, motiv pentru care se retrag de pe piata, inclusiv din Romania. In locul lor, iti recomand sa te orientezi spre becurile de tip led, care au o durata de viata de cateva zeci de mii de ore si un consum de pana in 20W, in conditiile unui flux luminos chiar mai puternic decat cel al becurilor incandescente. Becurile led trebuie insa reciclate, intrucat contin cantitati mici de arsenic si plumb, care sunt toxice pentru mediul inconjurator.

Tehnologia veche

Problema aparatelor si electrocasnicelor vechi – fie ele televizoare ori masini de spalat – este, ca si in cazurile becurilor, consumul foarte mare de energie. Cele mai multe electrocasnice aparute recent consuma cu 20-40% mai putina energie decat modelele cu circa zece ani vechime, ceea ce implica mai putine cheltuieli cu electricitatea consumata.

Pe de alta parte, exista credinta ca electrocasnicele vechi sunt mai rezistente si se strica mai greu. Chiar daca ar fi asa, uneori reparatiile pot fi atat de costisitoare incat nu se justifica mentinerea in functiune a aparatelor vechi, costurile pe termen lung fiind mai mici cu un aparat nou eficient energetic.

Alte trucuri pentru un trai sustenabil gasesti si in celelalte articole ale seriei #SustenabilAcasa:

Sper ca toate aceste sfaturi si trucuri sa te ajute sa traiesti mai sustenabil, protejand astfel atat bugetul familiei tale, cat si mediul in care traim. Daca ai prieteni interesati de acest subiect, te incurajez sa le trimiti aceste articole si sa le distribui si in social media!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma atat la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

2 comments
  1. Interesante explicații și sfaturi.
    Unele obiecte din casă, mobilă, nu se pretează la modificări, cum ar fi vopsitul, putând duce la degradare, dacă este o mobilă de stil.

    1. Da, total de acord. Este o discutie lunga si controversata legata de vopsirea mobilei din lemn. Sunt piese care isi pierd din valoare prin vopsire, altele au doar valoare sentimentala si, fiind piese de serie, sunt chiar salvate de la aruncat prin reconditionare si vopsire. O evaluare din partea unui cunoscator ar lamuri lucrurile: daca apare vreo informatie ca piesa e veche si de valoare, restaurarea devine o solutie mai potrivita decat vopsirea.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like