Vopseaua pe baza de apa a devenit unul din cele mai utilizate materiale in bricolaj, inclusiv in tara noastra. Este explicabil: se usuca usor, nu miroase si este mult mai usor de utilizat decat clasica vopsea pe baza de solvent.
Rezultatul poate fi un dezastru daca ignori cateva lucruri simple, de baza. Le-am adunat aici, alaturi de cateva trucuri datorita carora orice proiect de bricolaj poate iesi mai bine decat ai sperat.
Hai sa vedem care sunt!
1. Slefuieste suprafata pe care o vopsesti!
Chiar daca unele dintre vopselele pe baza de apa se pot aplica si daca nu ai slefuit suprafata, aceasta operatiune sporeste aderenta vopselei. In raport de gradul in care o faci, slefuirea poate sa curate in profunzime (inlaturi praful din stratul superior) sau doar sa deschida porii suprafetei, permitand vopselei sa se prinda mai bine si sa fie mai durabila in timp. Si inca un secret: slefuind poti face vopseaua sa adere si pe suprafete pentru care nu este neaparat destinata, cum ar fi usile din MDF colantate. Iti vine sa crezi?
Foloseste o hartie abraziva cu granulatie mai mica (180) pentru a curata suprafata daca are asperitati ori este murdara si una mai fina (granulatie 240 sau mai mult) la final, pentru a-i da un aspect mat. Pentru o simpla matuire, poti folosi smirghel cu granulatie de 400, ca sa rupi bariera existenta deja si sa ajuti vopseaua sa prinda mai bine.
2. Aspira praful in loc sa-l stergi
Daca ai slefuit, atunci ai produs un praf foarte fin, greu de indepartat prin stergere. Foloseste aspiratorul pentru a scapa de el, abia apoi sterge obiectul cu o carpa curata. Daca doar vei sterge, acel praf va bloca porii pe care tu vrei sa ii deschizi si se va amesteca in vopseaua pe care o intinzi.
Daca nu ai aspirator la indemana, foloseste un uscator de par sau macar o pensula curata si moale, ai carei peri sa intre in asperitatile suprafetei ca sa inlature praful.
3. Nu lucra direct din recipientul cu vopsea
Lasand recipientul deschis in timpul operatiunii, vopseaua se usuca si vei avea nevoie sa adaugi apa si sa amesteci, iar asta iti va ingreuna munca. Pune vopsea intr-o tavita ori intr-un recipient mai mic si foloseste atat cat iti trebuie, ca sa nu faci risipa. Mie tavita mi se pare a fi cel mai potrivit recipient, mai ales cand lucrezi cu trafaletul, pentru ca este usor de tinut in mana si iti permite sa indepartezi surplusul de vopsea, astfel incat sa aplici un strat uniform.
Acest sfat iti va fi de folos mai ales cand aplici punctul urmator.
4. Foloseste pulverizator cu apa
Vopselele despre care vorbim se dilueaza cu apa, astfel ca trebuie sa ai la indemana apa ca sa le subtiezi. In general, poti adauga apa pana la 10-15% din cantitatea de vopsea, dar iti va fi greu sa faci asta in cantitatea intreaga de vopsea. Foloseste un pulverizator sa adaugi apa in cantitatea mica de vopsea pe care o folosesti. Astfel apa va fi distribuita uniform pe suprafata vopselei si iti va fi mai usor sa lucrezi.
Ai grija totusi sa nu pui prea multa apa, intrucat excesul va face vopseaua sa curga.
Pulverizatorul cu apa iti este de folos si daca suprapui mai multe culori de vopsea, dar despre asta iti voi povesti intr-un alt articol.
5. Lasa fiecare strat sa se usuce bine
Asteapta ca vopseaua sa fie perfect uscata inainte de a aplica stratul urmator, mai ales daca nu vopsesti lemn crud, respectiv care nu a mai fost vopsit ori lacuit inainte.
Acest sfat trebuie luat in seama mai ales in cazul suprafetelor care nu sunt foarte absorbante, cum ar fi PAL-ul sau melamina. Cand suprafata nu absoarbe apa din vopsea suficient de repede, creste timpul de uscare, astfel ca este important sa astepti mai mult pana sa aplici al doilea strat.
In doua ore, vopseaua se usuca cum trebuie si abia apoi poti trece la urmatoarea aplicare. Daca stratul aplicat anterior nu este bine uscat, se va degrada in momentul in care vii din nou cu vopsea, iar aspectul final nu va fi unul uniform.
Cand suprafata vopsita este din lemn, mai ales netratat anterior, absorbtia este mai rapida si timpul de uscare dintre straturi mai mic.
6. Slefuieste usor dupa fiecare strat de vopsea
Cand vopseaua este bine uscata, o usoara slefuire cu un smirghel de granulatie mare (400, de exemplu) va inlatura din asperitati (mai ales daca ai folosit pensula, nu trafalet) si va creste aderenta urmatorului strat. Aici nu e nevoie de aspirator pentru praf, te descurci si cu o carpa moale.
In plus, slefuirea deschide porii, chiar daca exista un strat de vopsea, astfel ca vei creste aderenta stratului urmator.
7. Pastreaza pensula sau trafaletul in punga, in pauzele de vopsire
Pentru ca vopseaua se usuca rapid, pensula ori trafaletul trebuie spalate imediat ce ai terminat de aplicat un strat, ca sa nu se strice.
Vei face economie de timp daca, in loc sa le speli, le pui intr-o punga din plastic: ele nu se vor usca si nici nu va trebui sa astepti sa se scurga excesul de apa, asa cum se intampla in cazul spalarii uneltelor.
La finalul utilizarii, spala uneltele cu apa calduta in care ai dizolvat un pic de detergent sau ai adaugat otet, care face minuni in indepartarea vopselei si mai ales a prafului de var. Daca speli imediat uneltele, vopseaua se indeparteaza usor si vei putea sa le refolosesti fara probleme. Previi astfel risipa, idee pe care se bazeaza un stil de viata sustenabil.
Ca sa afli mai multe despre vopseaua pe baza de apa, dar si trucuri de folos cand vopsesti mobila, te invit la unul din workshopurile mele despre vopsit mobila. Afla cand este urmatorul workshop la care sunt locuri disponibile si inscrie-te AICI. Totodata, iti recomand sa devii membru al grupului de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pentru a fi parte a unei comunitati pasionate de DIY, dar si pentru a obtine beneficii la inscrierea la workshop!
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube.
36 comments
Salut. Am făcut o scara pt pat la copil sin lemn de la dedeman și asi vrea sa o vopsesc alb sau gri. Am înțeles k ar fi ideal sa folosesc o vopsea pe baza de apă. Îmi puteți recomanda ceva ?
Mulțumesc anticipat.
Fiind vorba despre mobilier pentru copii, cea mai buna varianta ar fi o vopsea care nu are VOC (compusi volatili toxici), iar asta inseamna o vopsea premium, adica mai scumpa. Sunt trei variante la noi: Annie Sloan (care trebuie sigilata la final cu lac), Fusion Mineral Paint si Dixie Belle (astea nu trebuie sigilate). Toate se vand numia la distribuitorii lor autorizati, nu in magazinele de bricolaj, ddar se pot comanda online si livra oriunde in tara.
Lista distribuitorilor Annie Sloan este aici: http://chalkpaint.ro/contact/. Vopseaua este mai groasa, cu textura si trebuie aplicat un lac peste ea, tot de la Annie Sloan. Am eu o multimme de articole despre proiecte facute cu Annie Sloan.
Mai simplu este cu Fusion Mineral Paint, care are o linie de culori pentru copii (cere care au Little in nume). Este mai scumpa decat Annie Sloan, dar si mai usor de aplicat si nu cere slefuire. La Fel Dixie Belle, iar ambele se gasesc la acelasi furnizor. Fusion Mineral Paint este aici: https://milosfamily.com/produse/fusion/vopsea-fusion/ iar Dixie Belle aici: https://milosfamily.com/produse/dixie-belle/vopsea-dixie-belle/
Buna seara. Imi puteți spune, va rog ce vopsea pot folosi pentru o USA din lemn masiv lăcuită? Vreau sa o vopsesc in alb. Se poate? Multumesc!
Buna seara! eu as alege SPOR aqua de la Policolor. .Prinde fara slefuire pe lemnul care a fost vopsit ori lacuit, trebuie doar degresat foarte bine inainte si sters cu alcool tehnic. Eventual, ca sa adere mai bine, este suficient sa fie sterse doar cu un smirghel fin, ca sa se matuiasca suprafata, apoi se curata praful si se sterge cu alcool tehnic.
Eu am folosit SPOR la mobila de bucatarie, unde aveam fronturile din lemn lacuit si le-am facut albe. Arata excelent, dupa aproape doi ani. Am pus toti pasii in detaliu in articolul de aici: https://gabiralea.ro/cum-mi-am-vopsit-singura-mobila-din-bucatarie/
Sunt si vopsele mai scumpe – Annie Sloan, Fusion Mineral Paint, Autentico, dar raman la recomandarea SPOR Aqua. Nu Oskar Aqua Matt, pentru ca este prea mata pentru usi si nu vor fi usor de intretinut, fiind albe. As alege SPOR Aqua cu finisaj mat, nu lucios, pentru ca ramane putin satinat si arata mai bine decat cel lucios pe usi.
Succes, usile vor iesi bine cu siguranta, daca sunt respectati pasii!
Buna. am nevoie de putin ajutor. am inceput sa vopsesc o usa de interior cu Oskar alb mat, cu trafalet din burete. Am dat un strat, cam gros si grujos, mi se pare.pt al doilea strat pot subtia putin vopseaua si sa folosesc o pensula?
Si nu stiu exact cu ce sa sigilez, cu ceara sau lac? sau deloc? nu as vrea sa fie lucioasa la final. aici nu sunt lamurita. e musai sa sigilez?
Multumesc.
Buna, nu trece la al doilea strat pana nu rezolvi cateva lucruri legate de primul!
In mod normal, primul strat se dilueaza cu pana la 10-15% apa, ca sa adere mai bine la suprafata de vopsit, care trebuie putin matuita (slefuita usor cu un smirghel de 180). Daca a fost dat prea gros, incearca sa slefuiesti usor vopseaua deja data, dupa ce s-a uscat foarte bine, de preferinta a doua zi. Foloseste un smirghel cu granulatia 180 sau 200 si apoi curata praful cu o pensula, iar apoi cu o carpa umeda. Apoi aplica al doilea strat. Daca vopseaua este prea groasa, o poti dilua putin, dar nu excesiv, altfel stratul al doilea va curge sau va sterge ceva din primul strat si va iesi urat.
Cat despre sigilare, Oskar Aqua Matt nefiind o vopsea de tip creta, nu este necesara sigilarea. Se poate da un strat de lac doar daca vrei neaparat sa o protejezi ori daca este vorba despre o masa de bucatarie.
Buna, cu ce fel de trafalet se aplica VOPSEA OSKAR EMAIL 1 STRAT. Peste 1 strat de oskar pe baza de apa am dat cu email cu pensula si am continuat cu rola de burete. Aderenta e f buna dar aspectul e grunjos. Multumesc mult!
De regula, raman urme pentru ca este vopseaua cam groasa si nu este atat de fluida precum altele ori suprafata nu a fost neteda. La vopseaua pe baza de apa, se poate slefui usor intre straturi, cu un smirghel cu granulatie 200. La cea alchidica, nu merge slefuit.
Ca aplicare, un trafalet cu burete ar fi cel mai ok si dat cu vopsea cu moderatie, nu in exces, ca sa nu curga. Mai bine este dat de mai multe ori in strat subtire decat intr-un strat gros si inestetic, mai ales ca este vopsea alchidica. Ceea ce s-a aplicat insa ramane asa.
Cât timp sa las vopseaua Annie Sloan sa se usuce pe mobila din PAL pentru a da apoi cu lac?
In mod normal, cateva ore, ca sa se usuce bine vopseaua. Eu le las, de obicei, de pe o zi pe alta.
Buna, am vopsit sertarele unei noptiere din pal cu vopsea pentru mobilier de la Goodhome, 2 straturi, a iesit foarte bine, problema este ca si dupa 1 saptamana dc se sgaraie vopseaua se ia si se vede cea veche. Nu am sigilat-o cu lac sau ceara. Se mai poate sigila dupa 1 saptamana?
Multumesc!
Asta se intampla cu orice vopsea pe baza de apa, pentru ca nu este uscata in profunzime dupa numai o saptamana. Aici sunt doua lucruri de luat in calcul: cat spatiu au sertarele in zona in care culiseaza si durata de uscare in profunzime a vopselei. Sa le luam pe rand:
1 – Uneori, spatiul vopsit se micsoreaza cand este data vopsea in strat gros. La GoodHome, nu e chiar asa, pentru ca nu este foarte groasa, desi acopera bine. Fiind o zona de culisare insa, va fi mereu frecare acolo si este foarte probabil sa se duca in timp vopseaua. Problema este mai degraba uscarea decat sigilarea. Iar in cazul de fata, eu nu as sigila sau nu as sigila in niciun caz cu ceara. As lasa nevopsit (asta nu se mai poate insa) sau, dupa punctul 2, as da un lac cu rezistenta mare, de exemplu Villa Yacht pentru parchet.
2 – Uscarea in profunzime dureaza doua saptamani la orice vopsea pe baza de apa. Asa ca as astepta sda treaca perioada asta inainte de a folosi efectiv sertarele (eu nu am inchis deloc usile o saptamana dupa vopsire cu GoodHome). Daca si dupa aceea apar urme din cauza a ceea ce spuneam la punctul 1, as da cu lacul de la Policolor. Si acela are nevoie de o perioada de uscare in profunzime (1-2 zile este ok), dar apoi ar trebui sa fie beton. Eu l-am folosit de multe ori, inclusiv pe blatul de bucatarie si este efectiv beton.
Buna, Vopseaua Luxens email acrilic aplicata pe un dulapior de pantofi de lemn trebuie sigilata?
Buna, nu ai nevoie de lac peste vopseaua Luxens, poti da linistita doar vopsea.
Multumesc mult! La al treilea strat se mai dilueaza vopseaua?
Nu, nu se dilueaza. Face asta doar daca s-a uscat si este prea groasa.
Bună ziua!Am vopsit mobila de bucatarie cu vopsea Annie Sloan,un strat, pe verticala fără să demontez ușile. Nu reușesc să dau in aceeasi direcție cu pensula ovala și se vad urme neregulate pe mobila,inclusiv culoarea anterioară ,inițială.Mentionez ca am diluat vopseaua cu putina apa.Ce ar trebui sa fac in continuare?Oare am diluat prea mult?Sau la al doilea strat se uniformizează?Mulțumesc pentru sfat!
Buna! In primul rand, nu este neobinsuit sa nu acopere 100% din primul strat, este ok, nu este nimic gresit. E chiar bine ca a fost putin diluata la primul strat, ca sa patrunda mai bine in suprafata.
In continuare, ca sa fie mai nivelata suprafata, as slefui usor cu un smirghel cu granulatie 220, ca sa se reduca din textura (vopseaua annie sloan este cunoscuta ca fiind texturata) si, mai ales, as folosi altceva decat o pensula rotunda, adica una plata ori un trafalet. Nu as mai dilua la al doilea strat, dar as lasa bine sa se usuce primul, as slefui usor, apoi desprafuire cu o pensula ori aspirator cu perie (cu carpa se cam plimba praful pe suprafata), sters usor cu laveta umezita cu alcool tehnic si apoi vopsit cu rabdare, cu o pensula plata si moale.
Dupa vopsire, as astepta 24 de ore pana la sigilare, iar daca sunt urme prea vizibile, as repeta faza cu slefuitul si curatatul inainte de lacuire, dar cu un smirghel si mai fin (granulatie 300). La final, lac in loc de ceara (pentru ca este bucatarie) si gata!
Cam asta este! Nu se poate sa nu iasa! 🙂
Buna!
Pereti vopsiti roz cu vopsea pe baza de ulei, am inteles ca la renovare devine umpic complicat. Vreau sa schimb culoarea acelor pereti in alb. Pot doar sa o slefuiesc si sa aplic o vopsea alba pe baza de ulei? Prinde?Pot folosi o vopsea pe baza de apa?
De asemenea un lambriu culoare clasica lacuit, odata slefuit asi dori sa i schimb culoarea in gri foarte deschis, se poate folosi o vopsea pe baza de apa?
Va Multumesc
Buna, la pereti, esentiala este degresarea fiind vopsea cu ulei. Merge aplicat mai deschis, dar probabil vor fi necesare trei straturi.
Si lambriul merge vopsit, cu o usoara slefuire inainte. Aici atentie, ca e posibil sa iasa taninii din lemn si pateaza vopseaua. As da 2-3 straturi subtiri de shellac ca sa blocheze taninii, apoi vopsea. As vopsi cu GoodHome care are grund si acopera foarte bine si au si nuante frumoase de gri. Vopseaua asta se gaseste numai la BricoDepot, ca este brandul lor.
Buna seara,
Multumesc pentru ajutor,totul e mai clar acuma,am mai putine emotii la trecerea de la roz la alb,cunoacand pasi necesari si la ce sa ma astept conteaza mult.Cu siguranta este necesara aceasi atentie pe care o acord si la pictat iar in cel mai rau caz va iesi un unicat
Buna ziua,
Vreau sa vopsesc in culoarea alba un dulap vechi din lemn masiv care are si niste forme sculptate foarte frumoase.
Imi recomandati vopseaua pe baza de apa? Daca da, care? Dulapul il voi slefui, repara unde este cazul cu kit de cutit, degresa si aplica vopseaua.
Multumesc mult!
O zi frumoasa!
Vopseaua pe baza de apa ar fi si prima mea alegere. Insa grija mare cu slefuirea urmata de vopsire in alb, pentru ca este foarte probabil sa iasa urme de tanin. As da un strat de shellac inainte de vopsire, pentru ca sa blocheze taninii si sa nu iasa apoi pete galbene prin vopsea. Este posibil sa apara, indiferent de tipul de vopsea folosita, pentru ca lemnul – mai ales esentele tari, folosite la mobilierul vechi – se comporta astfel uneori.
Solutia ar fi doua straturi subtiri de shellac ori din alta substanta similara inainte de vopsire. Trebuie aplicat in strat subtire fie doar pe zonele cu noduri, fie peste tot si lasat sa se usuce bine inainte de a-l da pe urmatorul. Se slefuieste putin si apoi se aplica iar, apoi se vopseste, cand s-a uscat.
Shellacul este ieftin, se gaseste aici, de exemplu: https://complexart.ro/p/shellac-serlac-decerat-lichid-masserini-6125
O alta varianta este asta: http://rbdecor.ro/webshop/colorex-kvistlack/, un pic mai scumpa, dar merge data si peste vopsea, acolo unde au aparut petele. Se usuca si apoi se poate vopsi.
Asta cu taninii este cea mai mare problema la vopsirea in alb a mobilierului din lemn. Daca nu este rezolvata problema blocarii taninilor, este destul de riscant de vopsit o piesa din lemn cu vopsea alba.
Buna ziua! Am vopsit un foisor folosind vopsea pe baza de apa, cu ajutorul unui pistol de vopsit. Primul strat a fost vopsit ok, nicio problema, cel de-al doilea încerc acum sa l vopsesc, dupa cateva zile, însă vopseaua prinde niste bule de aer cand este aplicată. De ce? Am curățat suprafața cu o carpa, am degresat, însă nimic, același rezultat.
Este posibil ca vopseaua sa fi fost prea agitata in pistol si sa fie prins aerul sub vopsea, in timpul aplicarii. Nu am vopsit prea mult cu pistolul, dar din cate imi aduc aminte aici poate fi vorba fie de un reglaj, fie de cat a fost de agitata vopseaua inainte. Eu as slefui si as da inca o data, dar dupa testare pe o alta suprafata, pana revine pistolul la normal.
Salut…as vrea sa vopsesc o bucatarie mai veche tip Ikea care sigur are aplicat o vopsea pe baza de solvent, iara eu as vrea sa aplic 1-2 chiar si 3 straturi subtiri de vopsea pe baza de apa din mai multe motive( nu miroase, se usuca repede, e safe…etc). In mare stiu procedura care trebuie aplicata inainte de a incepe vopsirea.
Problema mea este ca nu as vrea sa demontez bucataria ptr a o vopsi…crezi ca as putea sa o vopsesc cu o vopsea pe baza de apa?… prinde vopseau pe baza de apa peste cea aplicata deja de ikea?
Multumesc
Pe scurt, da, se poate si prinde.
Prima conditie ca sa prinda orice vopsea este sa fie degresata bine mobila, iar la bucatarie asta este cea mai mare provocare.
In al doilea rand, depinde daca ceea ce a aplicat Ikea este vopsea / lac sau este pal / melaminat. Daca este vopsea, poti folosi SPOR Aqua de la Policolor, cu care am vopsit si eu bucataria de la Ikea, care avea fronturile din lemn lacuit. Daca este pal / mdf, recomandarea este Annie Sloan Chalk Paint, care prinde pe orice, dar trebuie sigilata la final cu un strat de lac (Villa Yacht 3 in 1 de la Policolor recomand). De folos sunt explicatiile din articolul de aici: https://gabiralea.ro/top-5-vopsele-pe-baza-de-apa/
Nu e nevoie de demontare, dar trebuie date jos manerele si izolate geamurile, asa cum am aratat in articolul de aici: https://gabiralea.ro/10-trucuri-ca-sa-iti-vopsesti-perfect-mobila-de-bucatarie/ . Sunt acolo cateva explicatii si legate de cum se poate vopsi la imbinari ca sa iasa bine, chiar daca nu demontezi mobila.
Spor si mult succes in proiect! 🙂
Buna ziua, am vopsit cu Oqkar Aqua Mat si din pacate benzile de harti folosite la protectia zonelor ce nu am vrut sa le vopsesc, nu au dat roade, astfel ca o margine destul de fina a ajuns sa capete urme de vopsea stricand aspectul final… Ce solutie as putea folosi pentru indepartarea vopselei pe baza de apa de pe zona de mobila ce nu am vrut sa fie vopsita? Am incercat cu apa insa nu a dunctionat si nici cu servetele de curatat mobila…
Daca vopseaua s-a uscat, va fi mai greu de indepartat, mai ales fara a strica stratul de dedesubt. Nu poatef ie xtinsa linia de vopsea cuc ativa milimetri, pentru a acoperi ceea ce a curs? Ar fi mai migalos, fiind ca atunci cand coloerzi in contur, dar eu asta as incerca, daca mi s-ar intampla mie.
Daca vreau pe un lemn sa dau mai multe straturi de vopsea ca apoi prin slefuire sa le dau un aspect de vintage prin aparitia nuantelor de dedesupt, cum fac? Folosesc acelasi tip de vopsea intre straturi sau pot sa dau cu orice vopsea la inceput apoi cu cea pe baza de apa? Mai prinde cea de apa peste?
In primul rand, trebuie doar vopsea pe baza de apa. Acel aspect vintage iese, intr-adevar, si prin slefuire, cand vopseaua a fost data succesiv in straturi colorate. Este de preferat o vopsea cretoasa, care se slfuieste bine si care lasa aspectul vintage dorit. Eu as folosi Annie Sloan Chalk Paint, mai ales ca adera si pe lemn care a mai fost vopsit inainte, chiar si cu vopsea alchidica.
Asadar, curatata bine suprafata, dat un strat o culoare, slefuit usor si sters, apoi dat alt strat, in alta culoare, slefuit pentru a iesi la suprafata vopseaua anterioara, apoi lacuit sau dat cu ceara pentru sigilare.
Sau se poate vopsi cu mai multe culori, pe portiuni, ca aici, dar folosind burete sau o carpa: https://www.youtube.com/watch?v=RrP2aWXDoqo
Bună! Azi mi au vopsit băieții niste grinzi cu vopsea pe bază de apă dar care au mai fost vopsite in trecut tot cu aceeași vopsea însă acum în unele locuri se vede f urat că și cum ar fi scursă vopseaua iar dacă dau cu pensulă să uniformizez se face foarte urat că și cum s-ar lua de pe cea veche.
Orice suprafata trebuie bine pregatite inainte, mai ales dacaa fost aplicata deja o vopsea. In cazul acesta, ar fi trebuit slefuit inainte, pentru indepartarea zonelor cu vopsea anterioara care poate sa sara si curatare / degresare. Vopseaua aplicata acum nu a aderat pentru ca suprafata grinzilor nu avea porii pregatiti sa o absoarba si banuiesc ca nici nu au fost bine curatate, de asta aspectul de vopsea cursa. Nu stiu in ce zona se afla, dar daca sunt pe tavanul unei bucatarii, de exemplu, atunci ar trebui curatate temeinic si degresate chiar.
Nu va adera acum oricate straturi sunt deasupra, pentru ca cel de contact nu a fost ok din start. Eu as slefui tot, sters cu alcool tehnic si dat inca o data.
Nicio vopsea nu prinde pe suprafata nepregatita. De curiozitate, imi puteti spune ce fel de vopsea ati folosit, ce marca?
Multumesc!
Buna! Am folosit vopsea Oskar direct pe melaminat si la a doua trecere a iesit ca niste bulinute pe alocuri. Ati intampinat problema asta? Multumesc!
Nu am folosit Oskar pentru ca nu a trecut testul la mine. Am dat prima oara si nu a prins, asa ca nu am mai folosit-o, ca nu am incredere in ea.
Bulele de aer mai apar de la pensula ori trafalet, cand vopseaua are prea multa apa. Sau, cel putin, eu asa am patit cu o alta vopsea. Sper sa fie de folos raspunsul. 🙂