Fa-ti singur tricouri imprimate folosind sablonul

Poti sa iti faci usor tricouri personalizate, folosind vopsea textila si sablon. Uite ce trebuie sa faci!

Orice proiect care implica vopsit ori desenat, croitorie ori lucrat cu material textil urca usor in topul preferintelor celor pasionati de bricolaj si crafts, pentru ca materialele sunt usor de gasit, posibilitatile nelimitate si nici nu-ti trebuie cine stie ce indemanare.

Asa este si cu cel despre care iti vorbesc mai jos: un tricou personalizat cu ajutorul unui sablon. L-am facut si l-am dat cadou, iar Andrei ii vine foarte bine, nu crezi? 

Ce iti trebuie

Alege un tricou simplu, basic, de preferat din bumbac, pentru ca vopseaua adera mai bine pe materiale naturale decat pe cele sintetice. Sablonul – un elefant – l-am gasit la Lidl, dar sunt si alte magazine pentru handmade / hobby / crafts de unde poti cumpara asa ceva.

Cel mai important element este insa vopseaua, care trebuie sa fie speciala pentru textile si destul de rezistenta sa nu iasa la spalat. Eu folosesc Jaquard Textile (o gasesti la Colorit.ro), pe care am testat-o si care s-a comportat bine inclusiv cand am spalat la masina obiectul textil pictat. Vopseaua o intinzi cel mai bine cu buretei precum cei din imagine, pe care ii gasesti la aceleasi magazine care vand si vopseaua. Pentru variatie, poti folosi cateva markere pentru material textil (cum sunt cele din proiectul de aici) ca sa aduci detalii colorate in desenul de pe tricoul tau.

Iti mai trebuie o paleta pe care sa tii vopseaua, cateva ace cu gamalie pentru fixarea sablonului si cateva servetele de hartie ori de carpa, ca sa iti pastrezi mainile curate.

Mai ai nevoie de o suprafata tare si imbracata in plastic pe care sa o pui in interiorul tricoului, astfel incat sablonul sa nu se imprime pe ambele parti – fata si spate. In plus, ai nevoie ca sablonul sa stea pe o suprafata tare si plana, fara denivelari, ca sa ii pastrezi forma, iar imaginea finala sa nu iasa distorsionata.

Trebuie sa mai stii un lucru atunci cand lucrezi cu sabloane: sunt doua moduri in care imaginea poate fi reprodusa alternand zonele goale cu cele pline, astfel ca unele sabloane cer mai mult spatiu decat imaginea in sine.

La cel de mai sus, de exemplu, conturul rezulta din colorarea unei margini de cativa centimetri in jur, astfel ca a trebuit sa ma asigur ca ramane aceasta rezerva peste tot in jurul sablonului. Alte sabloane reproduc imaginea cu ajutorul decupajelor in interiorul unor bucati din plastic, astfel ca imaginea rezultata este mai mica decat sablonul.

Cu alte cuvinte, unele sabloane iti genereaza imaginea colorand pe langa ele, in timp ce pe altele trebuie sa le umpli cu vopsea.

Cum faci

Fixeaza sablonul pe tricou in pozitia dorita, cu ajutorul acelor cu gamalie. Ai grija ca materialul textil sa ramana drept, fara cute, astfel incat sablonul sa nu duca la o imagine stramba ori descentrata. Strecoara in tricou bucata de plastic, ca sa nu iasa imprimeul pe ambele parti.

 Pune putina vopsea pe paleta de plastic si alege buretelul potrivit pentru suprafata pe care o ai de acoperit cu vopsea. Poti dilua vopseaua, daca ti se pare prea groasa, dar aminteste-ti ca o vopsea prea lichida se intinde urat pe material.

Coloreaza usor tricoul cu vopsea, urmarind sa nu misti din loc sablonul.

Intinde vopseaua putin cate putin si cu grija, astfel incat urmele sa fie uniforme. Daca folosesti acelasi tip de sablon, depaseste marginea lui cu doua degete si intinde vopseaua usor, pierdut, cat sa ramana vizibil conturul. Poti verifica din cand in cand rezultatul, dar adu-ti aminte ce ti-am spus despre miscarea sablonului pe suprafata textila. Nu vrei sa strici tot ce ai facut pana acum!

Poti alege ca o parte din sablon sa fie colorata altfel. Pe langa vopseaua rosie pentru fond, am folosit markere pentru textil ca sa colorez cate ceva din ornamentele de pe elefant.Cand ai terminat, scoti acele de gamalie si indepartezi usor sablonul. Fiind din plastic lucios, va fi usor de spalat cu apa calda si sapun, astfel incat sa il poti folosi din nou, ori de cate ori doresti.

 Lasa tricoul sa se usuce bine, macar o zi, apoi il poti calca, ceea ce ajuta la fixarea culorii in textil. L-am calcat, l-am impachetat si l-am facut cadou. Pentru asta a fost creat si muncit de la inceput, asa ca i l-am daurit cu bucurie Andrei, care pare sa stie cum trebuie scos in evidenta.

Si daca tot am vorbit despre Andra, sa mai stii un lucru: are unul dintre putinele bloguri pentru femei scunde – Petite Lifestyle. Fa-i o vizita si urmareste ce scrie, mai ales daca si tu esti micuta de inaltime!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like