Redecorare cu buget mic: 7 idei de salvare a mobilei uzate

Cand iti doresti sa schimbi decorul casei tale, cea mai importanta cheltuiala care apare este cu mobila noua. Redecorarea este mai putin costisitoare daca pornesti de la mobila pe care o ai si ii schimbi aspectul prin proiecte de reconditionare.

Mobila veche merita uneori pastrata, chiar daca aspectul este invechit si nu ne mai place. De multe ori poate fi salvata si este chiar indicat sa o faci daca poti. Inseamna o economie de resurse – bani, materiale – si parte a unui mod sustenabil de a trai.

Am adunat mai jos cateva moduri in care poti reconditiona dulapurile si comodele, ca sa aduca un aer proaspat in decorul casei tale. Nu te limita insa la dulapuri, pentru ca fiecare din tehnicile din articol se potrivesc si altor piese de mobilier!

Poti folosi aceste tehnici separat ori le poti combina pe aceeasi piesa de mobilier, in raport de experienta in bricolaj, de materialele si de timpul avut la dispozitie. Inainte de a incepe reconditionarea, asigura-te insa ca ai raspuns catorva intrebari esentiale pentru succesul proiectului tau.

  1. Din ce material este facuta piesa de mobilier? Lemn, PAL, MDF, plastic ori metal? Fiecare material are caracteristicile sale care influenteaza alegerea materialelor si procesul de reconditionare.
  2. Cat este de degradata mobila? Cand lemnul este putrezit, mancat de cari ori nu mai are rezistenta, renunta la reconditionare. La fel atunci cand zonele de imbinare sunt deteriorate si afecteaza rezistenta structurii. Intr-un astfel de caz, se pune problema restaurarii, pentru care ar trebui sa apelezi totusi la un specialist.
  3. Cum se comporta materialele alese pe mobila ta? Testeaza vopseaua intr-un colt, pe interior. Incearca lipiciul, sa vezi daca adera pe suprafata aceea. Masoara daca manerele noi se incadreaza in gaurile deja facute. Descopera din timp aceste lucruri, ca sa nu iti compromiti proiectul intr-o faza prea avansata. Astfel ai inca timp sa faci schimbari de plan.
  4. Ce reparatii sunt de facut inainte de vopsire? trebuie schimbate balamalele ori mecanismul de glisare de la sertare? Acest raspuns te ajuta in alegerea modului de reconditionare si poate duca la reconfigurarea dulapului tau, in noua lui varianta.

Citeste si Cum alegi vopseaua potrivita pentru mobila si usi

Daca ai clarificat aceste lucruri, poti merge mai departe cu una sau mai multe din metodele de mai jos, ca sa dai mobilei tale un aspect nou.

1. Vopsesti intr-o singura culoare si schimbi manerele

Este cea mai la indemana metoda si care presupune efort si costuri reduse comparativ cu achizitionarea unui nou mobilier. Exista o reticenta din partea romanilor fata de vopsirea mobilei cu aspect de lemn, in ideea ca tot ce are aspect natural este mai frumos. Gandeste-te insa ce alternative ai: pastrezi mobila asa cum este desi nu-ti mai place, o vopsesti si ii prelungesti viata cu cativa ani sau investesti in mobilier nou. Iti spun asta ca specialist in redesign de interior, model de amenajare care iti permite sa redecorezi cu un minim de resurse.

Ca sa ai succes trebuie sa alegi culorile astfel incat sa se integreze in casa ta reamenajata. Priveste alegerea culorii pentru mobila ca parte a unui proces mai amplu, de colorare a intregii case, iar pentru asta ti-ar fi de folos sa creezi un moodboard, urmand pasii despre care ti-am povestit aici.

Dupa ce ai ales culorile, joaca-te cu nuantele si cu manerele. Alege materiale deosebite pentru manere – sticla, piatra, metal patinat – sau mergi mai departe si inventeaza-ti propriile manere din pluta (asa cum ti-am povestit aici) sau din lemn desenat. Daca nu ai inspiratie, cauta pe Pinterest. Uite un exemplu, despre care gasesti detalii pe blogul In My Own Style.

2. Vopsesti in mai multe culori sau cu efect

Daca vopsitul intr-o singura culoare ti se pare monoton, opteaza pentru ceva mai curajos, cum ar fi pictarea in mai multe culori, aspectul antichizat ori vopsirea cu sablon. Limita tine de propria imaginatie si de materialele pe care le ai.

3. Renunti la sertare si pui in loc cutii

Se potriveste mai ales atunci cand sertarele au mecanisme vechi de glisare, a caror inlocuire poate fi si costisitoare, si migaloasa. Dulapurile vechi din lemn, spre exemplu, aveau sertare care culisau pe stinghii din lemn, ceea ce facea manevrarea lor dificila. Poti renunta cu totul la ele, insa demonteaza vechile mecanisme de glisare ori stinghiile folosite pentru asta. Curata interiorul si eventual slefuieste-l putin, pentru a indeparta asperitatile, apoi coloreaza-l dupa cum doresti.

Uite un proiect care mi-a placut si despre care poti citi mai multe la Ella Claire.

4. Vopsesti interiorul intr-o culoare diferita

Ti se pare prea curajos? Totul sta in culorile folosite. Stai sa vezi cum arata si apoi te vei razgandi.

Metoda asta mie mi-a ramas in minte si am de gand sa o aplic cat de curand. Dar nu-i nevoie sa astepti pana iti povestesc eu despre ce fac, ci poti afla mai multe despre proiect de la Confessions of a Serial DIYer. Tine minte un truc legat de aceasta metoda: o biblioteca de culoare inchisa pare mai luminoasa daca interiorul este vopsit intr-o nuanta deschisa.

5. Vopsesti sertarele in culori contrastante

Acelasi principiu poate fi aplicat si sertarelor, cu un efect sporit daca alegi o culoare de contrast. Uite un exemplu de proiect care iti este descris, pas cu pas, pe blogul A Girl and a Glue Gun.

6. Imbraci in material colorat

Poti folosi pentru acest proiect material textil, tapet ori hartie imprimata. Tehnica aplicata este cunoscuta sub denumirea de tehnica servetelului, doar ca folosesti textil ori hartie mai groasa in loc de servetel. Este simplu: aplici un strat de aracet pe suprafata pe care vrei sa o decorezi, iar deasupra pui materialul imprimat, iar la final sigilezi cu un strat de lac.

Uite un astfel de exemplu, de la Just the Woods, unde un vechi dulap a fost reconditionat prin vopsire si prin aplicarea unui material textil pe capacul din spate.

Ori poti imbraca doar sertarele sau usile, iar apoi sa vopsesti restul piesei intr-una din culorile existente in imprimeu. Aici se aplica tot tehnica servetelului (sau decoupage), asa cum vezi la Do It Yourself List.

 

7. Schimbi picioarele ori montezi unele cand nu sunt

Aparent, picioarele mobilei sunt un element care trece neobservat, dar tine minte ca tuturor ne plac picioarele frumoase, indiferent ale cui sunt. Mobila inaltata are un aspect mai elegant, iar in plus este usor de aspirat si de sters pe sub ea.  Ca sa nu mai spun – din experienta – cum scad cheltuielile cu reparatia in caz de inundatie.

Daca ai o alta idee de reconditionare a mobilei vechi, abia astept sa aflu care este! Impartaseste-o si altora intr-un comentariu aici ori pe pagina de facebook a blogului!

10 thoughts on “Redecorare cu buget mic: 7 idei de salvare a mobilei uzate”

  1. Balan Lidia

    Buna ziua! Abia v-am gasit si deja m-ati cucerit.Felicitari pt.imaginatia , curajul si talentul dv.! Sper sa mai fie activ blogul dv. As fi vrut sa va intreb daca si cu ce pot vopsi o biblioteca cires din PAL, cred, care are niste rame si niste impletituri din lemn pe fetele usilor. Cred ca stiti la ce model anii `90 ma refer….E in stare f.buna, doar ca m-am saturat de ea pana peste cap. Va multumesc anticipat !

    1. Salutare! Ma bucur ca pot fi de folos si sper sa raman multa vreme activa de acum inccolo. 🙂
      Daca biblioteca are sculpturi, atunci cel mai probabil este dintr-o combinatie de lemn si PAL, nu din PAL integral. Cea mai simpla varianta este vopsirea cu vopsea Annie sloan, pentru ca poate fi aplicata fara niciun pic de slefuire. Procederul si materialele sunt cele din proiectul de aici: https://gabiralea.ro/cum-vopsesti-mobila-din-pal-negru/
      In functie de culoarea aleasa, ar putea fi nevoie de doua sau de trei straturi de vopsea si apoi de 1-2 de lac. As alege lacul pentru sigilare, in loc de ceara, pentru ca este mai usor de aplicat si mai rezistent.
      Vopseaua se gaseste doar la distribuitorii lor, a caror lista este pe http://www.chalkpaint.ro. Nu sunt in toate orasele, dar vand online si sunt foartre implicati in relatia cu clientii si ofera mereu oricate sfaturi sunt necesare. Chiar daca este o vopsea mai scumpa decat restul de pe piata, merita cu varf si indesat, pentru ca nu este nevoie decat de in tratament minim al suprafetei si are o rezistenta extraordinara, dupa sigilare, daca etapele de aplicare sunt respectate.
      Spor in proiect si asteot vesti la final!

  2. 0723637208

    Bună ziua, am imobile veche, pe care trebuie sa o dau, dărâmă casa, interesează pe cineva, este lemn lăcuit

  3. Badea Minodora

    Buna ziua ..pentru o mobila veche din cires ..ce vopsea sa folosesc ?…vreau sa o fac albă cu o patina gri de culoare ..Multumesc anticipat!!

    1. Buna ziua! Nu stiu din ce este facuta, dar fiind veche presupun ca este un lemn lacuit. Oricum ar fi insa, in cazul acesta va recomand vopselele de la Annie Sloan, pe care le-am folosit in mai multe proiecte. Cred ca ar adera cel mai bine la suprafata despre care vorbim, iar eu va recomand una din nuantele alb (as alege Pure White sau Original), in combinatie cu Paris Grey si sigilat la final fie cu ceara Annie Sloan, fie cu un lac pe baza de apa de la Policolor, Villa Yacht 3 in 1.
      Va recomand sa cititi si https://gabiralea.ro/cum-sa-vopsesti-cu-vopsea-annie-sloan-ca-sa-iti-iasa-bine/ si https://gabiralea.ro/cum-mi-am-vopsit-singura-mobila-din-pal/. Veti gasi acolo si furnizorul pe care il recomand pentru aceasta vopsea.
      Succes!

  4. Buna ziua
    Dacă mobila este vopsită în culoare neagră care a început să se scorojeasca pe la colturi, merge aplicată vopseaua Annie Sloane peste, fără a înlătura vopseaua parțial scorojita…nu risc sa se desfacă in timp ambele straturi?
    Multumesc

    1. In cazul acesta, trebuie curatata intai vopseaua scorojita, pentru ca altfel vopseaua noua se va desprinde cu tot stratul vechi de dedesubt.
      Eu as folosi o dalta ori ceva cu varf ascutit pentru a desprinde vopseaua veche si as slefui usor, cat sa fiu sigura ca indepartez toate resturile ei. Chiar daca nu se desprinde toata vopseaua veche, zonele care cad trebuie indepartate. Slefuirea trebuie apoi sa uniformizeze doar, ca sa nu apara diferente de nivel intre zonele vopsite si cele fara vopsea.
      Atentie la vopseaua veche, pentru ca acolo unde a inceput sa se desprinda nu mai poate fi salvata. Verificati toata suprafata ca sa nu fie zone cu acelasi simptom. Indiferent de vopseaua folosita, nu scapati de problema asta, asa ca mai bine preveniti.
      Cat despre culoare, negrul poate fi acoperit, dar trebuie primul strat mai gros si cu atentie, cu un trafalet.

  5. Bordean Bianca

    Daca mobila este din Pal culoare cires, pot vopsi comoda in alb ? Prinde vopseaua ? Sau trebuie una speciala ?

    1. Mobila din PAL poate fi vopsita foarte usor, chiar si in alb, insa conteaza foarte mult ce vopsea folositi. Pentru vopsirea PAL-ului, recomand vopseaua de la Annie sloan, pentru ca e cam singura care merge aplicata fara slefuire. Este mult mai simplu sa vopsesti direct, pe suprafata bine curatata decat sa slefuiesti inainte. Am vopsit si eu fix un dressing din PAL, culoarea cires. Am povestit despre acest proiect in articolul Cum mi-am vopsit singura mobila din PAL. Succes!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top