Cum vopsesti mobila din PAL negru ▶️

Intrebarea pe care o primesc cel mai des este daca mobila din PAL poate fi vopsita si, mai ales, daca cea neagra din PAL se poate vopsit. Raspunsul scurt este da, se poate, iar rezultatul poate fi colosal.

Detaliile le gasesti in articolul de mai jos, dar si in clipul video inclus in el.

Aceasta etajera din PAL a ajuns la mine de la o ruda care, in prima faza, a dorit sa o arunce. A renuntat la idee cand i-am spus ca poate fi salvata, ba chiar am gasit o formula foarte potrivita de reconditionare, pentru a o transforma apoi in etajera pentru cutiile cu jucarii. Doua zile de lucru la reconditionare si am ajuns la un rezultat uimitor, zic eu.

Despre materiale

Materialele sunt cel mai important lucru aici, pentru ca PAL-ul are o suprafata pe care nu adera usor vopseaua. Unele vopsele nu prind efectiv, in timp ce altele nu rezista in timp. Dupa ce am testat, de-a lungul vremii, mai multe branduri de vopsea pentru PAL, am optat pentru Annie Sloan Chalk Paint. Culorile folosite pentru acest proiect sunt Original (cantitate mai mare, pentru vopsire integrala in doua straturi), Scandinavian Pink, Emperor’s Silk si Greek Blue.

Annie Sloan este singura care prinde pe PAL chiar si fara slefuire, iar acoperirea este excelenta. Fiind o vopsea cretoasa, are nevoie de sigilare la final, iar pentru asta poti folosi fie ceara Annie Sloan, fie un lac pe baza de apa, tot de la Annie Sloan sau Villa Yacht 3 in 1, produs de Policolor. Cand suprafata pe care o vopsesti este una frecvent utilizata, iti recomand sa folosesti un lac cu rezistenta mare, precum Villa Yacht pentru Parchet, de la Policolor.

Pentru aplicare, poti alege pensule ori trafalet, in raport de textura pe care vrei sa o obtii. Trafaletul iti asigura o structura mai uniforma, asemanatoare peretilor, in timp ce pensula iti va lasa o textura cu fibre asemanatoare cu lemnul. Efectul ombre il obtii vopsind cu mai multe culori concomitent si cu pensule diferite, dar si cu ajutorul unui pulverizator cu apa, decia sigura-te ca le ai la indemana, daca vrei sa obtii acelasi aspect.

Daca optezi pentru sigilare cu ceara, ai nevoie si de carpe din bumbac de culoare deschisa, care nu lasa scame si care sa te ajute sa lustruiesti usor suprafata vopsita.

Pentru pregatirea suprafetei, ai nevoie de un detergent ori de alta solutie pentru degresare, pentru ca este esential sa indepartezi orice urma grasa de pe PAL, altfel vopseaua nu va prinde. Ca sa repari micile defecte iti trebuie chit de cutit (il gasesti in diferite culori), smirghel cu granulatie 180-240 si alcool tehnic, ca sa indepartezi total urmele de praf.

Etapele de lucru

Prima etapa si cea mai importanta este degresarea suprafetei, fara de care vopseaua nu va adera sau va prinde inegal. Poti face asta cu detergent de vase sau cu un degresant, important e ca suprafta sa fie perfect curata la final.

Micile defecte trebuie reparate cu ajutorul chitului de cutit, inainte de a trece mai departe. Eu am demontat cateva rafturi laterale, iar in urma au ramas gauri pe care a trebuit sa le acopar cu chit. In functie de adancimea gaurilor, poti avea nevoie de alte materiale pentru umplutura. Vezi in articolul meu de AICI mai multe despre aceasta operatiune. Cand chitul s-a uscat, am slefuit cu smirghel de 180, pentru a nivela zonele reparate.

Desi nu este obligatoriu sa slefuiesti, iar PAL-ul nu rezista la o astfel de operatiune in profunzime, iti recomand sa faci o usoara slefuire. De fapt, este doar o matuire a suprafetei, scopul fiind de a rupe bariera lucioasa protectoare si a ajuta vopseaua sa adere mai bine.

Primul strat de vopsea va fi unul de baza, alb, ca sa poti face apoi trecerea la culoarea pe care ti-o doresti. Desi vopseaua aleasa de mine adera foarte bine si acopera extraordinar, un strat de vopsea alba va da stralucire vopselei si va inlatura impresia ca mobila nu este bine vopsita. Poti dilua vopseaua cu pana la 10% , adaugand apa cu un pulverizator in recipientul din care vopsesti si care nu trebuie sa fie cutia de vopsea. Ca sa iti iasa bine vopsitul, citeste trucurile de utilizare a vopselei pe baza de apa pe care le gasesti in articolul meu de AICI.

Poti continua cu un al doilea strat de vopsea in culoarea dorita si apoi cu al treilea, daca ti se mai pare necesar, dupa cateva ore de la aplicarea primului. Daca vrei sa mergi cu un model decorativ precum cel facut de mine aici sau cand am vopsit blatul de bucatarie, iti recomand ca si al doilea strat de vopsea sa fie tot alb.

In cazul vopsirii in stil ombre, lucrezi cu mai multe culori la acelasi strat de vopsea. Aici, eu am aplicat roz rus, albastru jos, iar la mijloc putin alb. Imbinarea culorilor – ca sa treaca frumos din una in alta – se face cu ajutorul pensulelor cu culori diferite, pe care le aplici alternativ pe aceeasi portiune. Daca folosesti doar vopsea, trecerea de la o culoare la alta se va face in sensul in care dai cu pensula, in tuse lungi.

Pentru un efect difuz, foloseste un pulverizator cu apa, din care dai un puf pe zona in care se imbina culorile, ca apoi sa intinzi apa rapid cu pensula. Nu stropi in exces, pentru ca vei lasa urme si se va sterge vopseaua. Ceea ce urmaresti este sa “topesti” culorile una intr-alta, pentru ca trecerea sa fie mai lina.

La final, cand vopseaua este perfect uscata (de preferat a doua zi), treci la sigilarea cu lac sau ceara. In cazul de fata, am folosit lac pe baza de apa, pe care l-am dat in doua straturi, la interval de cateva ore. Daca vrei sa aplici insa ceara, iti recomand sa urmezi pasii pe care i-am descris in articolul despre vopsirea unui dulap din PAL.

Poti vedea exact pasii acestui proiect si in clipul video de mai jos:

Tine minte ca vopseaua pe baza de apa are nevoie de doua saptamani pentru uscarea in profunzime, timp in care iti recomand sa feresti mobila de socuri ori de stergerea puternica, atunci cand o cureti de praf.

Daca acest articol ti-a fost de folos, te rog sa-l distribute in social media si sa il trimiti prietenilor care stii ca au mobila de vopsit.

Iti doresc succes in proiecte si creativitate, ca sa ajungi la un rezultat colosal!

4 comments
  1. Ce tip de pensule ar trebui sa folosim pentru vopseaua pe baza de apa/vopseaua creta? Se pot găsi in marile magazine sau doar in cele de hobby?

    1. Se gasesc pensule ok la Hornbach (Kana e brandul), la Brico Depot (Dial) si la Leroy Merlin (cele de la Dexter).
      Cred ca totusi voi acrie un articol despre pensule… 🙂 Sunt mai multe aspecte de explicat, dar ca baza cele de mai sus sunt foarte ok.

  2. Buna Gabriela. Tocmai ce am vopsit si eu o noptiera din pal negru, insa cu vopsea oskar pe baza de apa. Problema este ca la montaj deja a inceput sa se zgarie. De ce oare intampin problema asta? Am gresit vreun pas? Am curatat-o si am slefuit-o inainte. Nu imi explic. Sunt cam dezamagita de rezultat mai ales ca voiam sa vopsesc toat mobila din casa ea fiind majoritar wenge.

    1. Vopseaua pe baza de apa se usuca de tot in doua saptamani, timp in care trebuie ferita de socuri, pentru ca se zgarie si raman urme. Este drept ca si vopseaua conteaza. Pentru pal, prima mea optiune este Annie Sloan, tocmai pentru ca este mult mai rezistenta decat orice alta vopsea pentru materialul acesta. Este adevarat ca este mai scumpa, dar paarerea mea este ca merita.
      Eu am testat cam toate vopselele de la noi, Oskar as folosi mai degraba pe lemn, pentru PAL nu mi se pare cea mai bunaa alegere. Povestesc aici despre vopselele de la noi: https://www.facebook.com/gabiraleablog/videos/518419559099515/

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like