Cum faci manere noi pentru mobila, din dopuri de pluta

Am un nou motiv sa chem prietenii la bere: adun cat mai multe dopuri de pluta. Lucrez la un nou proiect DIY.

Am adunat o multime de dopuri de pluta, de-a lungul timpului, ocazie perfecta sa incep un nou proiect. Ceva ce nu am gasit pana acum pe nici un cont de Instagram ori Pinterest specializat in design ori DIY.

Iar acum am un nou motiv sa chem prietenii la bere: adun iar dopuri de pluta. Cat mai multe, pentru ca am multe idei legate de cum sa refolosesc.

Intotdeauna e loc si de-o bere…

Dopuri de pluta gasesti si la sticlele de vin, dar pentru acest proiect este nevoie de acelea care au o forma neregulata, de ciuperca, asa cum au cel mai adesea sticlele de sampanie buna. Adica asa:

buton1Nu sampanie am baut, ci o bere de abatie – Abbaye de Vauclair, cumparata de la Lidl, despre care cineva care se pricepe mult mai bine ca mine a povestit foarte bine AICI.

Revenind la dopurile noastre, lucrurile au stat asa: cum adunasem eu o multime din care nu stiam exact ce sa fac si cum, in ultima vreme, desenez pe tot ce imi pica in mana, mi-a venit o idee: daca desenez pe un dop din acesta? Cam greu de realizat, data fiind suprafata poroasa. Dar, daca ai instrumentele potrivite, totul este posibil, asa ca a iesit asta:

butoni0Cum de nu m-am gandit eu pana acum ca pot desena pe dopurile de pluta?

Bun, mi-am zis, dar daca vopsesc intai dopul, ca sa il pot decora mai usor? Zis si facut. Am folosit un spray auriu sau, in alt caz, sprayul cu lac. Am mai povesti AICI despre cum sa alegi vopseaua spray, in cazul in care vrei sa faci acelasi lucru.

buton2

Odata uscat sprayul, suportul de pluta a fost mai usor de folosit pentru desenat. Am facut rapid mai multe modele, atat pe dopurile deja vopsite, cat si pe cele crude.

butoni01 butoni1 butoni2 butoni3

Foarte frumos, grozav, extraordinar, marvellous… dar “la ce ne foloseste?” este urmatoarea intrebare logica. Ca nu am desenat dopurile pentru a umple vazele cu ele ori a le transforma in jucarii pentru pisici (desi este si asta o idee), ci intr-un alt scop, si anume…

Sa facem manere noi pentru mobila

Cum am spus, chestia asta nu am vazut-o pana acum nicaieri. Ideea a venit simplu, uitandu-ma la acele dopuri colorate si intrebandu-ma unde s-ar potrivi. Am cautat rapid niste suruburi lungi cam cat 3/4 din dop si m-am mutat cu proiectul in bucatarie, unde aveam la dispozitie suficiente usi pe care sa imi probez ideea.

Am marcat centrul dopului facand o intepatura, apoi am insurubat dopul-buton folosind un surub maricel, de 4 cm lungime. Am ales un surub atat de lung pentru a evita situatia in care dopul se indoaie si se rupe, pe timpul folosirii. Avand insa un miez de metal, el nu se va ma indoi si nici nu va cadea prea usor, asa cum nici de pe tirbuson nu iese decat daca il desurubezi ori tragi cu forta.

buton3 buton4 buton6

Recapitulare

Pentru ca am trecut cam in goana prin povestea asta, sa recapitulam ce trebuie pentru acest proiect:

 • dopuri de pluta mai mari, stil ciuperca
 • vopsea si lac / spray
 • carioca de tip marker si carioci subtiri si / sau pixuri cu gel
 • surub de 3,5 – 4 cm lungime
 • surubelnita
 • rabdare

Dopurile trebuie sa fie intregi si drepte, ca sa nu se indoaie aiurea si sa se rupa.  Chiar daca nu vrei sa le ai pe toate intr-o singura culoare, iti recomand sa le dai cu un spray cu lac transparent dupa ce ai terminat cu desenul, pentru a le proteja si a le sterge din cand in cand cu usurinta, daca vrei sa le pastrezi curate. Pluta este un material poros, iar fara sa aplici o protectie, in timp butonii tai de mobila s-ar putea pata.

buton7Este un proiect DIY simplu de realizat si care lasa loc de multe alte idei, odata ce ai desenat pe dopurile de pluta. Despre aceste idei voi vorbi in curand.

Stai pe-aproape sa le vezi. Pana atunci, spune-ti parerea despre acest proiect comentand mai jos!

This project has been featured on Hometalk. 

2 comments
  1. Thank you, rosemaria.
   I am happy to have you here and commenting, and hope you will be back for more. 🙂

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like