Stii ca un sfert din caldura care se pierde, iarna, scapa din casa prin jurul ferestrelor si pe sub usi? Si stii ce poti face, daca o renovare nu iti este la indemana?
Proiectul de mai jos – pe care il vezi si la „Lectia de bricolaj” de la Prima TV – este una dintre solutiile foarte accesibile, pentru ca il poti face fara costuri, cu ce ai prin casa.
Este, dealtfel, una din variantele pe care le recomand si in articolul cu trucuri pentru o casa mai calda, pe care il poti citi AICI.
Materialele
Perna aceasta se compune dintr-o husa si un sul umplut care va opri curentul de aer de sub usa ori de la fereastra. Ai deci nevoie de un material pentru husa si de elemente pentru umplere.
In scop demonstrativ, am folosit vata si o pereche noua de ciorapi pentru umplere, dar nu te impiedica nimeni sa folosesti textile vechi, pe care le reciclezi astfel intr-un scop de doua ori nobil: reduci cantitatea de deseuri produsa si ai mia cald in casa, prin reducerea pierderilor de caldura. Inclusiv materialul pentru husa poate fi reciclat, dintr-o pereche veche de blugi sau din alt material suficient de moale incat sa se muleze pe rama ferestrei sau pe usa.
Eu am ales sa decorez aceasta „perna antifrig” cu un model cu braduti, asa ca am folosit un sablon si vopsele pentru material textil, pe care le-am cumparat la set, dintr-un magazin cu materiale pentru artisti.
Iti recomand sa faci husa detasabila, astfel incat sa o poti spala din cand in cand. Pentru asta, foloseste la capete snur, pe care il legi si il desfaci apoi cu usurinta, la nevoie.
Sigur ca ti-ar fi de folos o masina de cusut, dar daca nu ai nu-i nicio tragedie: poti folosi fie un crac de pantalon, fie poti lipi marginea husei cu un pistol cu lipici cald.
Cum faci perna antifrig si husa ei
Primul pas este sa umpli ciorapul cu vata ori cu orice altceva ai decis sa folosesti. Iese astfel un sul compact a carui grosime si lungime depind de ce iti trebuie tie. Distribuie umplutura uniform in sul, pe care il inchizi cu un nod, la capatul prin care l-ai umplut. Simplu, nu? Asta-i „perna”.
Masori grosimea pernei si, in raport de asta, cosi husa, care trebuie sa fie un tub cu 1-2 centimetri mai larg. La capete, indoi putin si faci un tiv prin care sa poti strecura snurul folosit pentru a inchide perna.
Cum decorezi cu sablon
Inainte de a imbraca perna, poti decora asa cum am facut eu, cu sablon si cu vopsea pentru material textil. Ai grija sa protejezi masa si restul materialului cu plastic, lemn ori carton gros pus pe dosul husei. Cel mai simplu se picteaza in salbon cu buretele – fie bureti speciali pentru pictat, fie taiata dintr-un burete de bucatarie -, dar poti folosi si o pensula rotunda si nu foarte moale.
Ca sa iti iasa bine modelul si sa aiba contururi ingrijite, fixeaza sablonul cu banda adeizva pe material. Vopseaua o aplici prin tamponare si dupa ce ai eliminat surplusul de pe pensula ori burete, tamponand intai pe o farfurie ori un servetel.
Cand s-a uscat vopseaua, calci bine cu fierul de calcat pe dos, ca sa se fixeze, apoi poti imbraca „perna” cu aceasta husa. O asezi frumos fie pe pervaz, la fereastra, fie in dreptul usii si reduci o parte din pierderile de caldura care apar in fiecare casa.
Pasii pe care i-am urmat in acest proiect ii vezi si la rubrica saptamanala „Lectia de bricolaj”, pe care o poti urmari in fiecare vineri dimineata, la Prima TV.
Ai alte idei prin care sa incalzesti casa si sa tii costurile sub control? Spune parerea ta intr-un comentariu!
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi. Iar in fiecare vineri dimineata, te astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.
Vai Gabi! Mi-ai dat o idee super tare, chiar ma gandeam ce as putea face cu niste materiale vechi ce „zac” prin sertarele biroului meu.
Astept cu drag postarile tale si te incurajez sa faci cat mai des astfel de frumuseti!
Ma bucur ca sunt de folos ideile mele. 🙂 Multumesc pentru incurajari si spor in toate proiectele! 🙂