Canile cu desen: cum le faci singur

Unde gasesti cea mai frumoasa si deosebita cana? Nicaieri: o faci chiar tu. Cum? Asa cum iti povestesc eu mai jos.

La birou, are fiecare cana lui si, indiferent cum arata ea, are un ceva aparte care o leaga de proprietarul ei, asa cum productivitatea unei zilei se leaga de taria cafelei baute de dimineata.

Unde gasesti cea mai frumoasa si deosebita cana? Nicaieri: o faci chiar tu. Iar o cana daruita e mai cool cand ai dfesenat chiar tu pe ea. Cum? Asa cum iti povestesc eu mai jos.

Proiectul despre care iti spun in continuare mi-e foarte drag pentru ca presupune desen si pentru ca niciodata nu obtii acelasi lucru. Desenul pe canite este plin de imperfectiuni, ceea ce le face sa fie perfecte.

Despre materiale

O cana simpla costa 2-5 lei, in functie de magazinul din care o comperi. Pe cele pe care le vezi mai jos le-am gasit la Pepco (unde gasesti ceramica si decoratiuni frumoase la pret acceptabil) si au costat 2-3 lei bucata. Este si mai frumos daca ai si alte obiecte ceramice pe care sa le desenezi, astfel incat sa ai un set intreg personalizat, format din cana si castron, de exemplu.

Ai nevoie si de marker permanent, dar subtire, in diferite culori. Eu folosesc markere japoneze, cu doua capete in grosimi diferite. Sunt durabile, iar culorile nu se pierd nici dupa coacerea canilor, asa cum se intampla cu cele de tip Sharpie, de exemplu.

Este bine sa stii ca exista culori speciale pentru pictura pe sticla si ceramica, dar sa stii ca aceste se gasesc mai ales in magazine specializate sau la Hornbach si sunt in cantitati prea mari pentru un amator. Un set destinat amatorilor costa in jur de 60 de lei si are 4-6 culori. De multe ori, si tehnica difera in functie de caracteristicile acestei vopsele.

Inca un lucru de tinut minte este ca vopselele aplicate si cariocile pot fi toxice daca sunt ingerate, de aceea verifica inainte de a le folosi in zone care intra in contact direct cu alimentele. 

Rosu + albastru = patratele

Canile pe care le vezi mai jos le-am dat cadou unei familii cu un copil, astfel ca am vrut ca desenele sa fie reprezentative cumva pentru ei. De aceea, cana tatalui este albastra, cea a mamei rosie, iar copilul are patratele albastre si rosii. Hai sa iti spun cum am facut aceste desene.

Pentru ca liniile verticale pe cana sa fie la distante egale una de alta, priveste cana de sus si imparte circumferinta ei in opt parti egale, pe care le marchezi cu puncte. La fel si pe fundul canii, urmarind ca punctele de sus si cele de jos sa se afle pe aceeasi linie verticala, perpendiculara pe sol.

Porneste desenul avand cana foarte curata (o poti sterge cu alcool chiar) si uneste punctele de sus cu cele de jos prin linii drepte. Odata trasate liniile, le poti colora si desena apoi intre ele diferite modele.

Vei vedea ca nu pare foarte usor sa faci asta cu mana libera, asa ca poti cauta un obiect ajutator – o foaie de hartie, de exemplu – pentru a mentine  linia dreapta, insa ai grija sa nu intinzi apoi culoarea pe cana. Daca se intampla asta totusi, sterge urmele cu un betisor cu vata imbibata in acetona. 

Pentru cana cu model rosu, am folosit alta tehnica. Daca vrei sa faci la fel, pune markerul intr-un punct de pe marginea de sus a canii si porneste o linie care inconjoara in spirala cana, spre partea de jos. Provocarea aici este sa mentii distanta fata de linia care se formeaza in dreapta markerului, astfel incat spirala sa fie uniforma. Apoi poti sa o ingrosi si sa ii ornezi marginile cu flori ori puncte.

Pentru cana copilului, am folosit doua culori, formand un model in carouri, pe care poti sa il reproduci si tu. Mai intai, folosesti tehnica despre care ti-am spus la prima cana pentru a trasa liniile verticale albastre, mai groase. Pastrand distanta fata de buza canii, trasezi linii orizontale, la fel de groase.

Cu markerul rosu, imparti in patru fiecare patrat albastru, fara sa incaleci linia groasa. In spatiile ramase goale poti desena puncte ori forme geometrice.

Modelul Boho

Astea doua imi sunt si mai dragi:

Lucrurile sunt un pic mai complicate cu acest model, pentru ca mi-ar fi greu sa explic exact cum l-am facut. Pentru mine este o joaca, o bucurie desenul, asa ca mi-a fost simplu sa acopar alte doua cani si un castron cu modele la care nu m-am gandit dinainte. 

Nu te opti aici cu desenatul! Poti imagina sute de alte modele, cum ar fi, de exemplu, cel pe baza de puncte, despre care ti-am spus in articolul de aici:

Coacerea

Culorile astea nu ar tine pe ceramica daca nu ar fi coapte in cuptor. Da, ca pe placinta, doar ca difera timpul de coacere si metoda.

Pui canile in cuptor, pornesti cuptorul si il lasi sa se incalzeasca la 175 de grade Celsius (la un cuptor cu gaze, asta inseamna foc moderat) si coci canile timp de 30 de minute. Opresti focul si lasi canile in cuptor pana cand acesta s-a racit complet. Eu le-am lasat inca 2-3 ore acolo.

Se spala ori nu se spala?

Pot fi spalate usor de mana, in apa calduta. Dar la masina de spalata vase? Hai sa vedem!  Am spalat cana in masina de spalat vase, pe program care a durat o ora, iar carioca rosie s-a dus destul de mult, cea albastra a ramas.

Cred ca poti face usor astfel de canite, pe care sa le umpli cu pliculete cu ceai si sa le daruiesti apoi prietenilor, cu diferite ocazii. Eu le-am pregatit inca din toamna si le-am dat cadou de Craciun.

Cred ca si un copil poate desena pe canite, ba chiar ar fi indicat, arta naiva e mereu in trend.

Tu ce fel de desene preferi? Creeaza-ti tu ceea ce iti place ori inspira-te de pe acest panou de Pinterest, unde am adunat pentru tine cele mai frumoase modele de ceramica!

Si, ca intotdeauna, iti doresc sa viseazi si sa indraznesti sa creezi ceea ce vezi in visurile tale!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like