5 activitati casnice care te seaca de energie + solutii

Aceste 5 activitati te seaca de energie? Daca te simti epuizata, atunci este foarte probabil ca si tu sa ai nevoie de un supliment de vitamina B12.

Multitaskingul a fost considerat mult timp o calitate esentiala la angajare. S-a constatat ulterior ca pierderea pe care o provoaca este mai mare decat castigul efectiv. Acasa totusi, multitaskingul inca te salveaza. Nu-ti face bine, dar n-ai incotro: pui rufe la spalat, cat ai pe foc doua feluri de mancare, iar tu calci un morman de haine curate, in camera alaturata.

Suna cunoscut? Probabil, macar in parte. Sunt cel putin 5 activitati de care nu scapi, chiar daca te seaca de energie. Cum sa scapi de stres, cand trebuie sa te ocupi de ele? Exista solutii?

Sigur, citeste pana la capat si vei vedea ce-ti propun!

1. Stransul mesei dupa ce toti au mancat

Poate fiecare sa isi duca farfuria si sa ajute la stransul mesei. Fiecare poate avea o sarcina ca sa iti usureze munca, dar este nevoie de tine ca sa incapa toate in frigider in final. In plus, trei oameni care se invart in acelasi spatiu dintr-o bucatarie normala mai mult se incurca unul pe altul decat se ajuta. Si atunci unde-i baza? Tot in tine, mami!

Poate dura si jumatate de ora dupa ce toti au terminat de mancat, daca nu ai masina de spalat vase. Chiar daca ai masina de spalat vase, tot cureti farfuriile si sortezi ce poate fi spalat la masina si ce nu. Iar ordinea in bucatarie tine cateva ore, pentru ca vine urmatoarea masa si ritualul se repeta. Faci asta dimineata si seara, iar in weekend – cand sunteti toti acasa – chiar mai des, cand ar trebui in primul rand sa te odihnesti.

2. Sortarea rufelor pentru spalat

Daca ai reusit sa ii inveti pe ai tai sa isi lase hainele la spalat doar dupa ce le-au descalcit manecile si au imperecheat ciorapii, esti tare! Eu nu am reusit. Inca mai intorc pe fata ciorapii si verific buzunarele dupa cartele de metrou ori hartii importante.

Nu am reusit sa ii fac sa priceapa nici logica dupa care se sorteaza hainele la spalat, dupa culoare, destinatie si natura materialului, ca sa nu speli prosoapele si bluzele de vara impreuna doar pentru ca ambele sunt albastre. Ar fi si prea mult sa le grupeze pana le vine randul la spalat, nu as avea unde sa pun atatea cosuri diferite. Deci de sortarea lor inainte sa ajunga in masina tot nu scap si presupun ca nici tu, in totalitate.

3. Strangerea hainelor curate

Rufele merg la spalat si fara ajutorul tau, dar inapoi in dulapuri doar tu poti face sa ajunga. N-am vazut vreo familie in care, din mormanul de haine curate, isi scoate fiecare ce are de purtat si isi duce la locul sau, din proprie initativa.

Fie ca ai uscator sau le-ai insirat afara, rufele trebuie impaturite, grupate pe tipuri si apoi distribuite in dulapul fiecaruia. Sau macar impartite ca sa si le puna singuri in dulap. Asta ajuta si pentru ca astfel va sti fiecare de unde sa isi ia singur hainele potrivite, la nevoie.

4. Lista de cumparaturi

Cineva trebuie sa decida cat si ce trebuie cumparat intr-o casa. Tu stii de ce ingrediente ai nevoie pentru meniul de saptamana viitoare, cat sapun lichid este in casa si cine nu mai are deodorant.

Lista de cumparaturi poate fi si activitate comuna – o foaie lipita cu magnet undeva, pe care scrie ceva fiecare, cand constata ca trebuie cumparat. La final, ochiul tau critic va face trierea, rezultand lista finala, a carei rezolvare poate fi iar impartita intre membrii familiei.

5. Ordonarea spatiilor de depozitare

Dulapuri, camari, debarale si orice alt spatiu in care se aduna lucruri peste lucruri, din care trebuie periodic sa reduci. De doua ori pe an, la trecerea dela un sezon la altul, trebuie sa iei la rand hainele si sa vezi ce ramane, ce pleaca, ce nu-i mai vine ori trebuie reparat. Haine, jucarii, jocuri, carti trec prin mana ta, mai ales in camera copilului.

Daca sunt lucruri de reparat, trebuie duse la croitor ori poate le repari singura. Iar asta inseamna sarcini noi de indeplinit. Poti plasa totusi unui alt membru al familiei sarcina mersului la croitor, daca ai facut o lista cu ce ajustari trebuie aduse fiecarui obiect vestimentar, lista pe care o atasezi hainelor din sacosa.

6. Ordine in frigider si in camara

Cine altcineva stie mai bine cand a fost gatita mancarea si cand a fost cumparata branza? Pe care raft trebuie sa stea legumele si care dintre sticle pot sta inclinate? (Bine, recunosc, nici eu nu respect foarte bine toate lucrurile astea.)

Si in frigiderul cu autocuratare trebuie sa faci periodic ordine si sa elimini ceea ce ar putea sa nu mai fie bun pentru consum. Curatarea frigiderului in sine este o chestiune pe care barbatii nu stiu sa o agreeze, dar nu spun ca nu sunt si exceptii. In general, tot mami stie mai bine.

7. Ordine in acte si facturi

Aparitia facturii electronice este un salt urias inainte: le poti salva, planifica, gestiona centralizat, ca sa stii in fiecare luna cat si cum ai cheltuit. Lucrurile sunt mult mai simple, dar si mai complicate un pic, daca te gandesti ca ai de ordonat fisiere si foldere in calculator, de gestionat parole si de corelat totul cu ce mai este inca (numai) pe hartie. Sunt si acte doar in format fizic pe care trebuie sa le stochezi – diplome, certificate de nastere, casatorie ori deces – si care trebuie sa fie in siguranta, bine organizate si usor de gasit.

“De ce trebuie sa fac eu asta?”

Daca esti o fire foarte organizata sau tipicara, s-ar putea sa iti placa aceste activitati. Dar sunt sanse la fel de mari sa fii altfel, ca mine adica, iar vraful de facturi in orice forma sa iti starneasca subit mancarimi de nervi. Dar trebuie rezolvate!

Adauga acele activitati care nu-ti plac, dar trebuie facute, apoi si gatitul sau curatenia si obtii mai mult decat poti duce cu usurinta. Sigur ca poti angaja pe cineva sa le faca pe (aproape) toate, dar tot este nevoie de tine si de coordonarea ta.

Problema cu aceste activitati este nu doar munca fizica in sine, cat consumul nervos pe care il presupune coordonarea lor permanenta, mai ales daca ai deja un job solicitant. Tehnologizarea ajuta in masura in care iti reduce din decizii si din efort, dar nu merge pana la capat. Activitatile enumerate mai sus implica insa si un factor uman pentru a fi incheiate cum trebuie.

Cel mai adesea, este nevoie de factorul “mama“, singura care stie tot despre toate si poate sa faca totul bine mereu. Pana cand oboseste si ea… Si atunci ce faci?

Ai nevoie de un supliment de vitamina B12

Primele luni dupa ce am nascut au fost foarte grele: copilul era nascut inainte de termen, il hraneam natural si avea un apetit incredibil. Timp de patru luni, bebelusul meu a mancat la o ora si jumatate-doua, fie ca era zi sau noapte.

Mi-e greu sa descriu starea de epuizare la care ajunsesem, incercand sa mananc corespunzator ca sa pot hrani copilul, dar fara a-i provoca apoi colici. Eram mereu slabita, incapabila sa ma concentrez, artagoasa, abia ma tineam pe picioare. Singurul lucru care m-a ajutat atunci a fost suplimentarea aportului de vitamina B12.

Daca ai simptome asemanatoare, atunci probabil ca si tu sa ai nevoie de acelasi ajutor, B12 fiind esentiala pentru organism. Cauta in principalele lanturi de farmacii din Bucuresti si din tara B12 ANKERMANN Vital, un supliment alimentar care contine vitamina B12.

B12 ››ANKERMANN‹‹ Vital este o vitamina hidrosolubilă, fara gluten sau lactoza, care te ajuta sa reduci senzatia de extenuare, sa reduci oboseala si sa dormi mai bine. Aportul de vitamina B12 va reduce si starile de neliniste, pentru ca sustine functionarea normala a sistemului nervos si mentinerea sanatatii psihice.

Citeste mai multe AICI, in prospectul detaliat, despre ce contine acest produs si cum se asimileaza el de catre organism.

Producatorul acestui supliment alimentar este WÖRWAG Pharma,  o companie germana de renume, recunoscuta pe plan international ca fiind bazata pe valorile unei afaceri de familie. Deci produsul acesta este treaba nemteasca, sa ne-ntelegem!

Spor si energie la gospodarit! Si apeleaza la ajutorul B12 ››ANKERMANN‹‹ Vital, ca sa faci fata tuturor situatiilor care cer prezenta factorului “mama”!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like