3 solutii pentru vopsit mobila din PAL ▶️

“Cum vopsim mobila din pal?” este intrebarea pe care o primesc cel mai des, de aceea si actualizez mereu raspunsul. Sunt multe produse pe piata pentru vopsit mobila din PAL, dar am centralizat totul in doar trei solutii, bazate pe modul de aplicare a vopselei. Iti spun in continuare care sunt acestea, dar ele sunt detaliate si in clipul video postat pe canalul meu de Youtube.

Judecand dupa modul de aplicare si particularitatile tipului de vopsea, am identificat aceste trei categorii, in care iti recomand prousele pe care eu le-am folosit cu succes. Si, ca sa fie clar la ce ma raportez, vorbim despre produse si metode pe care le recomand amatorilor, pentru a obtine un rezultat excelent, nu despre tehnici si produse pentru profesionisti.

1. Vopseaua de tip chalk paint

Desi sunt mai multe vopsele de tip creta pe piata, pentru PAL recomand Annie Sloan, datorita faptului ca adera fara slefuire si fara alt tratament (precum grunduire, de exemplu). Este cel mai simplu de folosit de catre cineva care nu are niciun fel de experienta in vopsit. Ca pret, este o vopsea premium: costa circa 150 de lei o cutie de 1 litru, din care acoperi cel putin 12 mp.

Fiind o vopsea cu textura, va fi vizibila diferenta intre trafalet si pensula, ca metoda de aplicare. Daca textura nu iti place, poti nivela dupa uscarea fiecarui strat slefuind usor cu un smirghel cu granulatie 220, dupa care cureti bine de praf si vopsesti in continuare. Tocmai aceasta textura insa, mai ales in combinatie cu ceara pentru sigilare, iti permite sa obtii efecte extraordinare prin vopsirea cu Annie Sloan, asa cum este acest scaun curcubeu.

Important este sa sigilezi la final vopseaua fie cu doua straturi de ceara, fie cu lac tot pe baza de apa. Ceara trebuie lustruita la final, cu o carpa curata (vezi in proiectul acesta cum se face), iar dupa o vreme trebuie sa o improspatezi. Nu este la fel de rezistenta precum lacul, trebuie improspatata o data la cativa ani si nu se recomanda in bai si bucatarii, pentru ca nu rezista foarte bine la umezeala. In schimb, cu un lac potrivit la final, poti vopsi cu Annie Sloan inclusiv obiecte de exterior sau gresie si faianta.

Toate produsele necesare – vopsea, lac, ceara sau pensule – se gasesc doar la distrbuitorii autorizati Annie Sloan, a caror lista o gasesti AICI. Produsele nu sunt toxice, aasa ca le poti folosi fara grija oriunde.

2. Vopsea (premium) + grund

O alta varianta este combinatia dintre o vopsea si un grund, de preferat o vopsea premium. De ce asa? Grundul creste aderenta vopselei, iar daca alegi o vopsea premium finisajul va fi unul excelent si rezistent inclusiv intr-un mediu umed precum bucataria sau baia, fara sa fie necesar un alt strat protector de lac. Ca vopsea premium, iti recomand Fusion Mineral Paint, dar si Autentico este o solutie foarte buna. Pe ambele le gasesti la Milos Home Decor la Arad, de unde se livreaza oriunde in tara.

Am lucrat mai mult cu Fusion Mineral Paint si de aceea este prima pe care o recomand: este o vopsea minerala, cu textura foarte fina si autonivelanta, cu putere excelenta de acoperire. La aplicarea pe PAL, iti recomand grundul All Grip al aceluiasi brand, pe care il dai intr-un strat si il lasi sa se usuce de pe o zi pe alta, inainte de a vopsi. Sunt suficiente doua straturi de vopsea, care se usuca destul de repede la contact, dar trebuie sa astepti paana la patru saptamani pentru vopsirea in profunzime. In acest timp, ai grija cum te porti cu mobila: evita sa o lovesti si sa o cureti altfel decat cu o carpa umeda.

3. Vopsea low cost, aplicata direct

Intra aici toate acele branduri de vopsea pe baza de apa cu pret mic si pe care cei mai multi le aplica direct, fara un strat prealabil de grund. Este cea mai ieftina varianta de vopsire si, pentru multi, si cea mai accesibila pentru renunta la pregatirea temeinica a suprafetei de vopsit. Desi aparent vopseaua se comporta foarte bine, in timp rezistenta este mai scazuta, in principal din cauza pregatirii incomplete.

De aceea, insist asupra faptului ca slefuirea chiar si usoara a suprafetei este esentiala, pentru ca “rupe” bariera pe caare stratul superior de plastic o creeaza in calea vopselei. Slefuind, se deschid porii si vopseaua adera mai bine pe PAL, in conditiile in care, spre deosebire de lemn, PAL-ul absoarbe mai greu vopseauaa si, drept urmare, se usuca mai greu.

Dintre aceste tipuri de vopsea, iti recomand maai ales Luxens si GoodHome, pe caare le-am folosit cu mai mult succes decat altele. Astfel, am folosit vopsea Luxens (pe care o gasesti doar in magazinele Leroy Merlin) pentru a reconditiona biroul din pal transformat in noptiera. Am in lucru si alte proiecte cu aceasta vopsea, care are un finisaj satinat, rezista si in mediu umed si nu are nevoie de sigilare.

Vopseaua GoodHome se gaseste doar la BricoDepot si se gaseste in diferite vaariante, in functie de suprafaata pe care vrei sa o vopsesti. Este autonivelanta si acopera excelent, insa in medii umede ar fi bine sa o protejezi cu un stat de lac. Eu am vopsit usile de interior (vezi proiectul aici), iar schimbarea pe care a adus-o acest proiect este uriasa.

Vezi mai multe despre aceste trei solutii in clipul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=FjbLXct0CNQ

Sper ca recomandarile mele sa iti fie de folos. Daca este asa, nu uita sa distribui articolul mai departe, in social media si prietenilor pasionati de DIY.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

4 comments
  1. Pentru a doua varianta, vopsea premium +grund, este nevoie de șlefuire înainte de a vopsi? Mulțumesc.

    1. Grundul are rolul de a creste aderenta vopselei si de a pregati suprafata pentru vopsit. Cand vrem sa vopsim furnir sau PAL, de exemplu, grundul ajuta vopseaua sa se fixeze pe suprafete care au aderenta scazuta si pe care vopseaua nu le penetreaza usor. Aderenta asta creste si prin slefuire, dar grundul face mai mult si fixeaza mai bine. Grundul si slefuirea au partial rol comun, dar si difera dintr-un anume punct de vedere.
      Inainte de orice vopsire, trebuie pregatita suprafata inclusiv printr-o usoara slefuire pentru a indeparta zonele care se pot exfolia, ceea ce nu se rezolva doar prin grund.
      Pe scurt, grundul si slefuirea nu se exclud reciproc, ci mai degraba se completeaza, intr-o anume masura.

  2. Bună ziua, am decis sa vopsesc o mobilă de bucătărie din mdf infoliat. Am îndepărtat folia, am spălat, degresat și am aplicat 2 straturi de vopsea good home “vopsea durabila”. Am oscilat între v33 și good home dar am ales o pe cea din urma, negăsind la cealaltă decât culoarea gri. Am crezut ca fac o alegere buna dar după cele 2 straturi (acoperire excelenta, nu am ce reprosa) am realizat ca suprafata vopsita nu va face fata murdăriei ce apare inevitabil intr o bucătărie în care se gătește zilnic. Am vrut sa iau lac pentru a sigila însă nu găsesc nimic pe stoc din aceasta gama. Pot aplica un alt brand și care ar fi potrivit? Apoi m am gândit sa iau totuși v33 dedicat pt. mobilier de bucătărie dar nu stiu dacă pot aplica peste ce am vopsit deja. Acum sunt într-un mare impas, va rog dacă ma puteți ajuta cu un sfat. Va mulțumesc pentru ajutor!

    1. Salutare!
      Vopseaua GoodHome se intretine mai bine cu un strat de lac peste, este adevarat. Daca nu au pe stoc lacul GoodHome, se poate aplica si un altul, eventual ceva care sa reziste si la umezeala mai bine.
      Daca mobila nu este vopsita in alb, o varianta ar fi Villa Yacht 3 in 1 de la Policolor, care este si pentru exterior. Lacul este bun, dar, ca aproape orice lac incolor, poate da o tenta usor galbuie. Ca rezistenta este insa foarte bun.
      O alta varianta – potrivita si pentru mobila alba – ar fi lacul Cedria sau lacul Annie Aloan. Ambele au cam acelasi pret, mai scumpe decat Villa Yacht 3 in 1, dar sunt de calitate.
      Cedria eu il cumpar de regula de aici: https://rbdecor.ro/webshop/cedria-protect-10-lac-satinat-poliuretanic-pentru-interior-075-l/
      Tot ei au si lacul Annie Sloan. Eventual, se poate vorbi cu cei de la magazin si vazut care din cele doua variante ar fi mai ok in situatia data.
      Succes si spor la reconditionat! 🙂

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like