Fără categorie

#LectiaDeBricolaj: cum faci un cuier simplu ▶️

Orice lucru din casa poate fi refolosit si transformat intr-un obiect util, daca gasesti ideea potrivita. O fata de sertar, de exemplu, se poate transforma in cuier simplu, daca adaugi butoni pentru mobila pe post de agatatori. Acesta este si proiectul pe care il vezi mai jos si pe care l-am pregatit pentru rurbica mea saptamanala de diy – “Lectia de bricolaj” de la Prima TV.

Materialele

Eu am folosit o fata ramasa de la un sertar, dar poti alege orice scandura ori bucata din lemn sau pal suficient de rezistenta sa tina cateva agatatori pentru haine. Am adaugat butoni din lemn ramasi de la biroul vechi al copilului (birou transformat si el prin proiectul de aici), dar poti utiliza si agatatori speciale pentru cuier ori butoni de tipuri diferite. Important este ca ce folosesti pentru sustinere sa fie din metal ori lemn, nu din plastic, care cedeaza mult mai usor in timp.

In plus, am folosit cateva transferuri decorative de la Redesign with Prima, pe care le am de aici. Pentru sigilarea transferurilor, este nevoie de lac transparent sau ceara, iar eu am folosit un spray cu lac.

Ai nevoie si de foarfeca pentru decupat transferurile si o bormasina pentru a gauri locurile in care prinzi agatatorile. Apoi iti trebuie surubelnita si doua holszsuruburi pentru fixarea cuierului in perete, unde trebuie sa fixezi inainte doua dibluri de 6 ori 8 mm.

Cum construiesti un cuier simplu

Mai intai, am dat gaurile, pentru ca urma sa aplic transferurile si nu am vrut sa le stric gaurindu-le. Asa, avand gaurile date, stiam ce zona se evit sa acopar prin transfer.

Am curatat si sters cu alcool tehnic, apoi am aplicat transferurile. Acestea sunt un fel de abtibilduri pentru mobila, care se aplica pe suprafete tari cu foarte mare usurinta: cu spatula aferenta, se preseaza pe toata suprafata pana cand imagine se muta de pe folia de protectie pe mobila.

Operatiunea trebuie facuta insa cu grija, mai ales cand transferul se aplica pe zone unde exista diferente de nivel, asa cum s-a intamplat aici. Folia de protectie este suficient de flexibila sa se muleze pe muchii, dar trebuie sa te asiguri ca imaginea se intinde peste tot, altfel va crapa in momentul in care indepartezi protectia.

Dupa aplicare, transferurile trebuie lustruite cu o carpa moale din bumbac, ca sa dispara orice bula de aer care ar fi ramas sub el. Apoi se sigileaza, iar pentru asta am ales un spray cu lac incolor, pentru ca este mai usor de aplicat si prinde bine si pe MDF. Legat de sigilarea, tine minte un lucru: alege mereu lac mat in locul celui lucios. Lacul mat va lasa jocul de culori sa se vada mai bine, fara sa distrorsioneze perceptia asupra lui prin luciu.

Urmatorul lucru este sa prinzi butonii pentru mobila, cu ajutorul unor holszsuruburi, in gaurile pe care le-ai dat la inceput.

Cum prinzi cuierul pe perete

Sunt doua variante in care poti prinde cuierul: cu agatori speciale fixate pe spatele lui sau direct in perete, cu doua holszsuruburi. Ambele variante au avantaje si dezavantaje.

Cu agatori, prinderea nu este atat de vizibila, dar iti trebuie agatatori rezistente si care sa nu permita scoaterea cuierului din greseala. Direct in perete, raman vizibile holszsuruburile de prindere, daca montezi pe el butoni si nu agatori speciale pentru cuier. De regula, prinderea in perete este mascata de agatatori, dar butonii sunt prea mici pentru a acoperi aceste urme.

Eu am ales prinderea direct in perete, fiind si mai simplu de realizat si mai rezistenta. Pentru asta, am dat intai doua gauri in perete si am montat dibluri de 6 mm, iar in ele am prins apoi cuierul cu holszsuruburi. Argintiul holszsuruburilor l-am ascuns apoi cu un strop de vopsea alba.

In final, am obtinut un obiect simpatic si util, din resturi de la alte piese de mobilier pe care le aveam prin atelier. Imi este de folos cuierul, fiind locul in care agat de acum diverse lucruri utile.

Pasii i poti vedea si aici, in inregistrarea rubricii “Lectia de bricolaj” de la Prima TV.

Proiectul acesta este un exemplu pentru cum putem refolosi parti sau piese carora nu le-am gasit pana acum vreun rost. Putem rezolva astfel probleme punctuale si folosi totodata resurse pe care deja le avem, urmand un comportament sustenabil pe care toti ar trebui sa il avem in vedere.

Sper ca acest proiect sa te inspire si pe tine si sa iti dea idei pentru lucrurile carora nu le-ai gasit pana acum un rost. Daca ti-a placut, redistribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj.

Spor in toate proiectele iti doresc si multa inspiratie!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like