Doua moduri diferite de a vopsi textile

Tehnica asta japoneza am testat-o si eu, alaturi de o alta, cu efect ombre. Iata cum se executa si ce a iesit!

Ai auzit vreodata de tehnica Shibori? Este o veche tehnica japoneza de vopsire a textilelor, prin care modelele sunt generate prin incretirea materialului inainte de introducerea lui in colorant. Imprimeurile rezultate sunt unice, iar variantele de creare a lui infinite.

Nu sunt vreun mester japonez in textile, dar metoda asta am folosit-o si eu, alaturi de o alta, cu efect ombre.

Despre cele doua tehnici iti povestesc mai jos, ca sa le poti replica si tu, in varianta dorita.

Perna ombre

Lucrurile sunt foarte simple, daca ai materiale potrivite: fata de perna, vopsea pentru textile (eu am folosit una lichida, de tip spray, cumparata de la Lidl), o caserola sau un alt vas suficient de mare incat sa incapa fata de perna, un bat / stinghie / bagheta pentru agatat textila, otet din vin si apa.

Ca sa prinda vopseaua cum ne trebuie noua, perna trebuie sa fie uda. Apoi umpli partial cu apa caserola si adaugi vopsea cata vrei, in functie de intensitatea culorii pe care vrei sa o obtii. Adaugi otet pentru stabilizarea culorii si introduci capetele pernei – indoita in doua – in lichid, in timp ce restul ramane afara.

Eu am introdus capetele pernei in culoare pana la o treime din inaltime si am suspendat partea de sus cu ajutorul cozii unei pensule. Daca vrei sa obtii un efect si mai placut, dupa 10-15 minute de tinut in culoare materialul, il scoti pe jumatate si il tii in continuare suspendat, astfel incat extremitatea sa ramane inca o vreme la vopsit.

Efectul este de vopsire cu intensitate diferita, in stil ombre, pe o inaltime pe care o stabilesti dupa cum vrei. Foloseste aceasta tehnica pentru orice obiect textil – rochii, esarfe, bluze, fuste, chiar daca eu ti-am aratat cum sa vopsesti o fata de perna. Poti obtine acest efect colorat la ambele capete ale obiectului textil – asa cum am facut eu – sau numai la unul dintre ele.

Perna Shibori

Tehnica Shibori este folosita de japonezi de peste 1200 de ani. Culorile folosite pentru vopsire sunt de regula naturale, in nuante de albastru indigo, rosu (obtinut din extract de roiba) si violet (concentrat de sfecla rosie). Desi sunt mai cunoscute 6-7 tipuri de impaturire a materialului vopsit prin aceasta tehnica, posibilitatile de creare a imprimeurilor sunt practic nelimitate.

Si aici lucrurile sunt simple si deosebit de creative. Ai nevoie cam de aceleasi materiale ca la tehnica precedenta, doar ca aici inlocuiesti bagheta pentru sustinere cu mai multe elastice, fie pentru prins parul, fie pentru bani. Vopseaua pe care o vezi mai jos este preferata mea pentru vopsit textile, din tot ce am gasit pana acum si o gasesti la magazinele din reteaua Colorit. Am ales-o pentru ca prinde pe orice tip de material testat de mine si pentru ca nu iese la spalat. Am folosit-o si in acest proiect, iar cuvertura imprimata arata la fel de bine, dupa aproape zece spalari.

Ce ai de facut este sa prinzi materialul textil in elastice dupa cum te taie capul: circular sau doar din loc in loc, astfel incat sa creezi pliuri in care vopseaua sa nu patrunda, generand astfel un model imperfect.

Procedura este la fel ca sus: pregatesti un recipient cu apa in care adaugi vopsea si otet in raport de intensitatea dorita. Amesteci bine vopseaua (altfel vor ramane pete pe material din cauza vopselei nedizolvate) si apoi introduci materialul textil pliat si prins cu elastic. Il lasi cat consideri ca este nevoie, apoi il scoti, il lasi sa se scurga ori il storci si il pui la uscat.

In final, modelul rezultat vei vedea ca depinde de modul in care ai pliat materialul. Pentru variatie, il poti lega cu sfoara in diferite forme, iar daca nu ai suficienta inspiratie in acest sens, poti vedea mai multe idei de creare a acestui imprimeu AICI.

Dupa uscare, vei vedea ca sunt putin mai pale culorile, dar modelul ramane la fel de interesant.

Cele doua tipuri de imprimeuri pot fi realizate in diferite moduri. Daca ai o idee mai buna pentru a le utiliza, imparte-o cu ceilalti, intr-un comentariu mai jos.

Iar daca ti-a placut articolul, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!

2 comments

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like