DIY: bradut din lemn cu luminite ▶️

Cand nu ai spatiu suficient pentru a instala un brad de Craciun traditional, cauti alternative. La fel cand iti trebuie ceva rezistent, minimalist sau iesit din comun, cum ar fi un bradut construit din lemn si in care a fost montata o instalatie luminoasa.

Este un proiect pe care am vrut de multa vreme sa il fac, iar anul acesta am si reusit, cu materialele de la unul din magazinele MAM Bricolaj. Cu doua-trei scanduri si un pumn de holszsuruburi, plus o instalatie luminoasa, poti construi un bradut la fel ca al meu, urmand pasii de mai jos.

Ce materiale iti trebuie pentru un bradut din lemn

Ideea recunosc ca nu imi apartine, ci am vazut-o la bloggerii americani de bricolaj: un brad triunghiular improvizat din scanduri de marimi crescatoare, montate pe un suport vertical. Iti trebuie putine materiale pentru asa ceva: scandurile astea si holszsuruburi din astea pentru prindere, la care poti adauga dupa preferinte vopsea, instalatii luminoase ori decoratiuni.

Eu am folosit in proiect doua scanduri de doi metri lungime si 10 cm latime, holszsuruburi si o instalatie luminoasa pentru Craciun, lunga de cca doi metri. Am folosit integral scandurile, plus o bucata de 30 cm dintr-o scandura mai lata, de 20 cm, pentru postament.

Mai ai nevoie de smirghel cu granulatie de 180, o bormasina si burghie in masura holszsuruburilor si a becurilor de la instalatie (iti detaliez mai jos), o pensula pentru praf, ruleta, creion si fierastrau pentru taiere.

Cum calculezi distantele si lungimile

Cel mai important pas inainte de a cauta materialele este sa iti calculezi necesarul de lemn in raport de cate “ramuri” va avea bradul tau, de lungimea acestora si de inaltimea bradutului. Ca sa nu iti mai bati capul cu aceste calcule, poti lua masurile folosite de mine si pe care le vezi in schema de mai jos.

Ramurile sunt scanduri taiate in forma de trapez, care sunt montate cu o distanta de 5 cm intre ele, pe tulpina bradului. Precizez ca lungimea trecuta pentru fiecare dintre ramuri (notate cu litere de la A la F) este latura de jos a trapezului. G si H sunt piesele pentru postament, iar I este tulpina.

Intre latura de sus si cea de jos a trapezului, la fiecare “ramura” este o diferenta de 8 cm (4 cm pe fiecare parte). Daca vrei sa cresti inaltimea bradului, adaugi “ramuri” cu cate 10 cm mai lungi si cresti lungimea tulpinii cu 15 cm pentru fiecare ramura.

Inca un lucru: ceea ce vezi in schema de mai sus sunt cele doua scanduri de 2 m si modul in care am marcat si am taiat din ele piesele de care aveam nevoie. Toate distantele sunt in centimetri si reprezinta laturile de sus si de jos ale ramurilor, asezate alternativ pe scandura. Daca le amplasezi asa, folosesti mai putin material si faci mai putine taieturi oblice, iar asta iti usureaza munca.

Initial, am calculat necesarul de lemn adunand lungimea maxima a ramurilor (laturile de jos) si am luat trei scanduri. Cand mi-am dat seama insa ca pot aseza si astfel ramurile, am ramas cu o scandura nefolosita si nu a trebuit sa tai colturile oblic din fiecare ramura, reducand munca si efortul.

Si mai este un moment in care calculul este important in economia proiectului: la fixarea ramurilor pe tulpina. Cea mai simpla metoda este sa stabilesti centrul fiecarei ramuri si apoi sa le fixezi pe centrul tulpinii, la distanta de 15 cm una de alta. Dar despre asta iti explic si mai jos.

Cum pregatesti piesele

Asa cum ti-am spus, te ajuta mult sa amplasezi ramurile alternativ pe scandura. Practic, cu o singura taietura finisezi doua capete in unghi, daca le asezi asa cum ti-am aratat eu.

Si inca un pont: dupa ce ai taiat primul capat in unghi, foloseste-l ca model pentru celelalte, astfel incat sa ai aceeasi masura a unghiului si sa obtii un brad simetric.

Eu le-am taiat cu un fierastrau, apoi am slefuit cu smirghel de 180, ca sa aiba un aspect ingrijit. Am sters bine de praf toate bucatile si le-am pregatit pentru etapa urmatoare.

Montajul bradutului din lemn

Ceea ce am vrut sa obtin vezi in imaginea de mai jos: acesta este scheletul pe care am adus apoi instalatia si steaua din varf.

Ti-am spus mai sus despre importanta calculului inainte de montarea ramurilor pe tulpina. eu am cautat diverse metode de a le amplasa simetric. In final, am ajuns la concluzia ca cel mai simplu este sa plasez centrul fiecarei ramuri pe o linie centrala, la distante egale. aici mi-a fost de folos un lucru pe care il fac mereu cand lucrez cu lemn: nu montez suruburile direct, ci fac intai gaura cu un burghiu cu aceeasi grosime, ca sa evit craparea lemnului.

Asadar, am dat gauri pe centrul tulpinii, la 15 cm distanta una de alta si am gaurit partial si centrul fiecarei ramuri. Iar asta pentru ca holszsuruburile vin prinse pe spatele bradului, trecand integral prin tulpina si doar partial prin ramuri.

Am pus holszsuruburile in tulpina si apoi le-am asezat in gaurile din centrul ramurilor. Le-am strans unul cate unul si nu mi-a venit sa cred cat de usor a fost sa rezolv problema fixarii corecte si simetrice a pieselor. bine… aproape simetrice, pentru ca un nod in scandura m-a impiedicat sa pastrez fix aceeasi distanta intre prima si a doua scandura de la varf. Dar nici nu se observa…

Pentru ca bradul sa aiba stabilitate, ai nevoie de un postament. Eu am montat doua scanduri de 29-30 cm – una pe fata si pe alta pe spatele tulpinii, perpendicular pe ea. Astfel am creat o zona mai solida la baza, pe care apoi am prins-o intr-o placa de 20 cm x 30 cm, cu doua randuri de holszsuruburi.

Cum montezi instalatia de iluminat

Evident ca si aici era nevoie de gauri, dar nu asta este partea la care trebuie atentie mai mare. Important este sa dai gaurile in asa fel incat becurile sa intre usor in gauri, iar firul din spate sa nu se intinda excesiv. Practic, trebuie intai sa simulezi amplasarea becurilor si sa marchezi locurile in care urmeaza sa dai gauri.

Cat despre burghiul necesar, instalatia mea s-a impacat bine cu unul de 6,5 mm, care mi-a permis apoi sa strecor becurile fara probleme.

Iti recomand sa dai gaurile din fata spre spate, pentru ca pot sari aschii din lemn la iesirea burghiului din scandura, pe care nu le rezolvi printr-o simpla slefuire.

Odata ce ai gaurit tot ce trebuia, iti mai ramane sa montezi sinstaltia prin spate si sa impingi ledurile in scandura pana ajung pe cealalta parte si ies putin in evidenta.

Pentru varf, am ales o steluta rosie din hartie pe care am facut-o anul trecut. Am facut o gaura subtire in varful bradului, in care am fixat batul care tine steaua, dar pe care nu-l vezi pentru ca l-am ascuns sub hartia rosie. Apoi am decorat bradul cu cateva ornamente tot naturale: felii de portocala si o stea din metal ars.

Dupa cum vezi, proiectul nu-i asa de greu de facut cand ai la indemana materiale si informatii corecte si complete. Uite pasii si in clipul de mai jos:

Eu ti-am pus la dispozitie toate masuratorilor, calculele si trucurile de care ai nevoie pentru a-ti construi si tu propriul bradut. Pentru materiale, iti recomand unul din magazinele MAM Bricolaj din Bucuresti ori – daca esti din provincie – varianta online, unde poti comanda atat ce-ti trebuie pentru acest proiect, cat si alte materiale, piese ori accesorii pentru mobilier.

Daca ti-a placut proiectul, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like