Cum salvezi mobila demodata. 5 sfaturi esentiale

Iti dau cateva ponturi care sa te ajute sa-ti salvezi mobila veche, printr-un proiect de reconditionare.

Cate dintre case mai pastreaza inca mobila veche a parintilor sau bunicilor nostri? Multe, dar putini sunt cei care si vorbesc despre asta. Sa scapi de mobila veche nu-i usor, mai ales ca ii dam si valoare sentimentala. Ce facem cu ea atunci? Cum salvezi mobila veche fara sa-ti para rau ca i-ai schimbat aspectul initial? Iti dau eu cateva ponturi, pe care sa le iei in calcul ca sa ajungi la cea mai buna decizie in privinta mobilei tale vechi.

Am fost de curand in casa unei prietene care are mobila cumparata de parinti cu 30 de ani in urma. Piese grele, din lemn si furnir lacuti, cu forme considerate candva moderne. Aspectul de lemn lacuit si formele rotunjite nu se mai poarta acum, asa ca prietena mea era tentata sa scoata mobila din casa, pentru a-si cumpara alta. Cateva cutii de vopsea si accesorii noi pot transforma acel set in piese de mobilier cu adevarat unice.

Povestea prietenei mele nu este singulara, am cel putin patru alte cunostinte in aceeasi situatie, ca sa nu mai iau in calcul cititorii care imi scriu, in fiecare zi, cu intrebari asemanatoare. Sigur se poate face ceva si iata de unde sa incepi.

Fii selectiv cand salvezi mobila veche

Sunt obiecte vechi care merita salvate pentru ca au stil si linii definite. In cazul mobilei, vorbim despre bibliotecile, dulapurile si servantele de dinainte de 1990, fabricate din lemn sau furnir, uneori lacuit.

Cele mai multe din ele erau lucrate meticulos, intr-un stil clasic ori inspirat din mobilierul de epoca, avand detalii si aplicatii greu de intretinut. Mai poti gasi piese clasice, fabricate cu 30, 40 sau chiar 50 de ani in urma, cu lucratura pretentioasa, masive, in nuante inchise de lemn. Toate acestea sunt piese cu potential, care pot fi transformate extraordinar, cu un pic de rabdare, creativitate si vopsea.

Camere de tineret si paturile de tip recamier au aparut mai tarziu si fac parte dintr-un alt stil. Este asemanator cu mobilierul cu influenta scandinava care se gaseste in prezent: picioare inalte, linii drepte, moderne. Acestea nu sunt din lemn, ci din furnir lacuit, calitatea materialului si a feroneriei fiind de obicei mai slaba decat in cazul pieselor clasice. Pe scurt, aici nu prea merita efortul salvarii daca trebuie sa repari balamalele, de exemplu.

Renunta la aspectul de lemn pentru o culoare…

Cele mai multe din piesele vechi de mobilier sunt din lemn sau furnir, uneori lacuit, in care modelul creat de firba lemnului este adesea foarte vizibil. Unele piese au chiar insertii din diferite nuante de lemn ori jocuri de linii, dupa care ti-ar parea rau sa le acoperi. Si totusi, asta ar putea fi cea mai buna solutie.

Din cauza varstei insa, se intampla des ca suprafata sa nu mai fie impecabila, ci zgariata sau patata. Daca pentru zgarieturi exista solutia chituirii, asa cum ti-am aratat AICI, singura cale de a scapa de petele de pe furnir ramane acoperirea integrala cu o culoare.

… sau pentru mai multe culori

Seturile vechi de mobilier au adesea aplicatii ori zone sculptate, care pot fi scoase in evidenta folosind o culoare de contrast.

Daca tot acoperi aspectul de lemn, iar o singura culoare ti se pare plicticoasa, poti combina vechiul aspect cu o culoare, mai multe nuante ale aceleiasi culori, culori diferite sau poti adauga detalii metalizate.

Combinatiile de culoare pot duce la o schimbare uneori radicala, dar efectul este extraordinar, daca ai curaj sa fii creativ.

Cu astfel de modificari, mobilierul tau devine sigur un punct de atractie!

Monteaza accesorii si picioare noi

Feroneria noua schimba esential aspectul unei piese de mobilier: butoni in loc de manere sau invers, picioare inalte in locul micilor aparatori din pasla.

Picioarele dau eleganta unei piese vechi, mai ales daca le scoti in evidenta vopsindu-le in alta culoare. Sau le poti lasa in culoarea originala sau in ceva asemanator, ceea ce ar sublinia in schimb culoarea pe care o aplici in restul mobilierului.

Nu te zgarci la materiale

Salvarea cu succes a unei piese vechi de mobilier depinde atat de indemanare, cat si de materiale. De la chitul folosit la reparatii si pana la vopseaua folosita, fiecare element conteaza pentru succesul proiectului tau. De aceea insist sa faci un efort si sa cumperi materialele potrivite.

Pentru reparatii, am scris aici ce materiale iti sunt necesare, mai ales daca lucrezi cu lemn. Cauta picioare de calitate si la fel accesoriile, daca nu le refolosesti pe cele vechi vopsindu-le.

Importanta este insa vopseaua, pentru ca de aici vine rezistenta in timp a proiectului tau de salvare. Pentru acest tip de proiect, recomand mai ales Annie Sloan Chalk Paint, datorita faptului ca nu este obligatorie slefuirea, iar asta te scapa de multe probleme. Iti arat in articolul de aici cum sa folosesti aceasta vopsea.

Pentru alegerea culorilor, ai nevoie de inspiratie, pe care o gasesti, de exemplu, in albumul meu de Pinterest despre mobila. Am adunat in el peste 500 de imagini care sa te inspire – printre care si pe cele de mai sus – si este disponibil AICI.

Sper ca sfaturile mele sa iti fie de folos. Daca este asa, imparte si altora articolul acesta si distribuie-l si in social media! Spor in toate proiectele iti doresc!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like