Cum am reamenajat dormitorul

Ne petrecem cam o treime din viata dormind, iar asta inseamna ca dormitorul este incaperea in care stam cel mai mult timp dintr-o zi. Pentru asta, merita sa-l facem sa arate grozav.

Eu am reusit sa-mi reamenajez dormitorul cu un buget mic, fara sa schimb mobila si fara investitii majore. Putina vopsea si alte draperii, plus cateva acuarele pe care eu mi le-am facut a fost tot ce am avut nevoie pentru o reamenajare de succes.

Iata de la ce am plecat si unde am ajuns, dar si ce proiecte am derulat pentru asta!

Locuim de peste 10 ani intr-o casa pe care am construit-o cu drag si in care am investit resurse de toate felurile. In toata perioada asta, casa s-a schimbat si ea asa cum ne-am schimbat si noi, trecand prin diferite formule de amenajare. A fost o cautare continua, influentata si de ceea ce eu am invatat in timp despre design interior. De exemplu, legatura intre orientarea camerei si culoarea peretilor mi-a schimbat esential perspectiva asupra alegerilor pe care le-am facut, la momentul finisarii casei.

Dormitorul nu a facut exceptie si uitandu-ma acum la pozele facute de-a lungul timpului imi dau seama cat de mult s-a schimbat si cat de mult am evoluat eu, prin prisma a ceea ce stiu despre reamenajare.

Dar sa-ti spun concret ce am facut.

Punctul de plecare

Cand ne-am mutat, peretii domitorului erau colorati intr-un galben pai, aveam parchet din stejar si mobila Malm de la Ikea, tot stil stejar auriu. Ce vezi pe pereti, in imaginea de mai sus, erau operele mele si ale copilului, pe care am simtit nevoia sa le afisez. Pe ansamblu, privind acum cum arata, imi pare cam ca o varza, din cauza contrastelor – nepotrivite pentru dormitor – si a lipsei de unitate.

De unde am inceput reamenajarea

Aveam nevoie, in primul rand, de un aspect unitar al dormitorului, ceea ce inseamna un concept si o tema. Am migrat, in ultimii ani, spre un stil mai simplu, dar nu minimalist, cu influente marine, dar nu foarte vizibile. De fapt, am constatat ca imi place tot mai mult stilul scandinav, din punct de vedere al liniilor si formelor, chiar daca nu intotdeauna culorile lui sunt ceeaa ce mi se potriveste. Si mai voiam sa pastrez neaparaat o comoda rosie de la Ikea, perfecta pentru acest concept, ca linie si stil.

Totodata, voiam culori mai relaxante, drept urmare m-am orientat spre o paleta de culori mai rece, bazata pe alb / bej si albastru, mai ales ca acestea se regasesc si in restul casei. Accentul evident ca era rosul, fiind in primul rand comoda despre care ti-am spus. Ca accesorii, alama (un auriu deschis, matuit) a ramas in dormitor, adusa prin corpurile de iluminat pe caare le-am pastrat.

Asadar, am folosit mai intai ceea ce voiam sa pastraez in camera si am adaugat ceea ce imi doream sa aduc. Asa am ajuns sa compun un moodboard care arata asa:

Daca ti se pare ireal, iti spun ca tot ceea ce vezi mai sus se regaseste acum laa mine in dormitor. Si ca sa te convingi, iata si cum am realizat asta.

Proiectele DIY prin care am schimbat dormitorul

Un pas important a fost sa schimb culoarea peretilor. De la galbenul foarte pal / crem aplicat la momentul construirii casei, am migrat spre un ivoar, imbunatatit cu pete albastre pe peretele de accent. Ambele culori sunt superlavabila de la GoodHome, brand pe care il gasesti doar la Brico Depot.

Un alt proiect important a privit schimbarea aspectului mobilei, prin aplicarea unei tehnici care se numeste „whitewash”. Pe scurt, inseamna sa aaplici o vopsea alba pe care o stergi aproape imediat, ca sa raman in urma doar o umbra care deschide culoarea mobilei. Am povestit pe larg despre asta in articolul de aici. Din cauza unghiului din care vine lumina naturala, pozele nu surprind exact aspectul ei real, care este mai uniform decat se vede in imagini.

Covorul este acelasi, vopsit la un moment dat (acum doi ani, mai exact), cu Annie Sloan. Chiar daca s-au mai dus culorile, ramane foarte fain si se itnegreaaza perfect in noua schema a dormitorului. Am scris atunci despre acest proiect, il gasesti si tu aici.

Un alt lucru important a fost sa vopsesc usile de interior intr-o culoare corelata cu schema pe care vreau sa o aduc in intreagaa locuinta. La dormitor, culoarea s-a integrat perfect, grejul usilor fiind in acelasi ton cu parchetul. Si despre acest proiect am scris pe blog si il poti gasi aici.

Trecerea de la wenge la grej a schimbat incredibil de mult gradul de lumina din camera. Practic, fiind fata in fata cu fereaastra, luminaa caare intalneste culoarea deschisa a usilor se reflecta in restul camerei, spre deosebire de cum era inainte, cand usa „inghitea” lumina si uratea obiectele dinn jur. Uita-te numai in ce hal arata usa dulapului asociata cu usa wenge, in comparatie cu aspectul de dupa, cand usa este intr-o culoare mult mai deschisa. Vezi in poza de mai sus, dintr-un alt unghi, si dulapurile deschise la culoare prin whitewash, imaginea fiind mult mai aproaape de realitate.

Draperiile le-am schimbat desi imi erau dragi cele vechi, care nu se mai incadrau insa in noul concept. Ti-am povestit aici cum le-am schimbat aspectul adaugand un model in partea de sus, tocmai pentru ca imi placea textura lor si culoarea asemanatoare sampaniei. Am pus in loc unele grej, de tip blackout, pastrand galeriile si montand ocheti (denumiti si caapse ori anouri). Pentru ca nu am gasit draperii cu capse fix culoarea de care aveam nevoie, am cumparat draperiile fara si am ochetii separat, apoi i-am montat eu acasa, asa cum am explicat in articolul de aici.

Camera nu este completa fara accesorii, asa ca am pictat ghiveciul pe care il vezi in moodboard si despre care ti-am povestit aici. L-am facut pentru ca aveam deja unul in acelasi stil, dar si pentru ca nu-mi placea aspectul lui initial.

Ce am mai constataat pregatind conceptul aa fost ca urmam ddeja linia pe care ulterior am stabilit sa merg, in sensul ca aveam deja obiecte care se integrau de la sine in nouaa amenjare. Un exemplu sunt asternuturile – cu mult alb si abastru, asa cum ti-am aratat si aici.

Pe ansamblu, a durat cateva luni sa duc dormitorul de la aceasta forma…

…la ceea ce este acum. Este unitar doar privit la nivelul camerei, dar se leaga si de restul casei, asigurand nu doar confortul propriu-zis, ci si vizual.

Mobila nu o pot face sa arate in poze ca in realitate nici de frica. Dar nici nu mai conteaza cand prind asa lumina in camera in care stau atat de mult dintr-o zi:

Cheltuielile nu au fost mari: am cumparat doar draperiile si anourile, plus vopseaua pentru mobila, usi si pereti. Iar la un moment dat am schimbat aplicele, dar nu pentru ca as fi vrut, ci pentru ca una dintre ele s-a rupt, deci n-as spune ca a fost un moft din ratiuni de design.

Mici corecturi vreau sa mai fac (tablourile vreau sa le cobor cu 20 cm, de exemplu), dar nimic din ceea ce este el la nivel macro nu as mai schimba…


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma atat la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

2 thoughts on “Cum am reamenajat dormitorul”

    1. Sper sa fie de folos celor caare vor sa faca si singuri.
      Mult spor in toate proiectele! Si nu uitati de codul de reducered pentru webinar, daca va intereseaza evenimentul!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top