Tu cat stii despre supravietuire?

Imi dau seama cat suntem de nepregatiti si cum ne loveste doar sporadic valul de ingrijorare, dupa o tragedie precum Paris, Bruxelles ori Colectiv. Si apoi nimic….

Las aici acest articol pentru situatia in care va fi nevoie de el. Sa speram ca niciodata. Insa atacurile teroriste de la Bruxelles ori Paris, sau cutremurele care ne zguduie cate un pic trezesc paranoia din mine si teama ca nu suntem niciodata la adapost de probleme.

Imi dau seama cat suntem de nepregatiti si ca ne loveste doar sporadic valul de ingrijorare, dupa o tragedie precum Paris, Bruxelles ori Colectiv. Si apoi nimic….

”Doomsday Preppers” – doar un alt serial interesant?

National Geographic  a starnit o nebunie, acum cativa ani, cand a lansat serialul ”Doomsday Preppers” (sursa foto), despre familii ”prepperi” – persoane care isi construiesc adaposturi si strang rezerve de hrana pentru a supravietui apocalipsei. Serialul a urcat rapid in topul audientei, fiind cel mai vizionat serial difuzat vreodata de National Geographic. Desi ii punea intr-o postura ridicola pe prepperi, a adus in atentie pregatirea pentru situatii limita, in care nu te mai poti baza pe sprijinul autoritatilor, ci numai pe fortele proprii.

doomsdaypreppers-mike-mealsIn Statele Unite, undeva spre 10 la suta din populatie este foarte interesata de pregatirea pentru supravietuire, mai ales dupa ce evenimente precum uraganul Katrina ori atacurile de la 11 septembrie au aratat cat sunt de neputincioase autoritatile in cazul unor dezastre majore.

Este o piata imensa de survival / preparedness care genereaza afaceri de miliarde de dolari si nu ma refer doar la contractele guvernamentale obtinute de firmele abonate la reconstructie post-razboi in zone precum Irak. Isi au si ei coruptii lor, pana la urma. Este vorba mai ales despre acei oameni care inteleg sa dezvolte singura resursa care te ajuta sa rezisti si pe care nu o pierzi in urma unei crize: ceea ce ai invatat despre supravietuire.

Ceea ce noua ar trebui sa ne dea de gandit este (in)capacitatea noastra de a reactiona individual pentru propria salvare, in situatii de criza, fie ca sunt accidente ori catastrofe la nivel national. Ce faci cand drumetia prin padure se termina prost si ajungi blocat intre doi pereti de stanca? Chemi jandarmii montani sa te salveze pentru ca ai fost idiot si ai crezut ca faci fata pe traseu nemarcat? Ori cand zapada ti-a blocat usa iar inundatiile au acoperit doua ulite? Tot jandarmii sunt baza, nu?

Sau cum ne-am descurca in caz de cutremur, cand autoritatile sunt depasite daca trebuie sa organizeze salvarea a peste o suta de oameni? #Colectiv. Si cum rezisti pe termen lung dupa un atac terorist major, cand magazinele sunt inchise si comunicatiile taiate? S-a intamplat la Paris, iar Bruxelles nu se simte nici el mai bine.

Cati dintre noi ar sti cum sa supravietuiasca dupa ce s-a golit frigiderul?

Ce te-ar putea salva si tu nu stii

De la simpla cunoastere a unor masuri de prim ajutor si pana la a sti sa aprinzi focul fara chibrituri ori a filtra apa de baut cu un ciorap si niste nisip e cale lunga. Insa daca am sti macar cateva reguli de baza, tot mai fi mai castigati. Din pacate, nu sunt mereu la indemana sursele de informatii si nici noi nu avem disponibilitatea de a afla mai mult.

Obraznicaturi: Regula celor 3 pentru supravietuireIn primul rand, in orice situatie de supravietuire, se aplica regula celor 3, de baza prin legatura cu ceea ce ne tine in viata si cu limitele pe care le suporta organismul uman: rezisti 3 minute fara aer, 3 ore fara adapost, 3 zile fara apa si 30 de zile fara hrana. Si daca poate parea ciudat ca nevoia de adapost e mai mare decat nevoia de apa, ganditi-va ca o persoana intra in soc daca temperatura corpului ii scade sub 35 de grade Celsius. Ce-i este atunci mai de ajutor: apa ori caldura?

Corpul uman are resurse nebanuite, iar ceea ce el poate suporta variaza de la o persoana la alta, dar tot ti-ar fi de folos sa stii de la ce punct incolo te apropii prea mult de pericol. Un articol foarte interesant despre limitele umane am gasit pe Live Science si va recomand sa il cititi.

Dincolo de catastrofele naturale pe care uneori nu le putem prevedea decat prea tarziu, exista insa accidente ori atacuri in mijlocul carora te poti trezi fara sa-ti dai seama si din care, din pacate, multi nu stiu cum sa iasa. Sa fii luat ostatic ori sa te trezesti intr-o cladire atacata de teroristi este printre cele mai rele lucruri care ti se poate intampla si, intr-un astfel de caz, putine sunt optiunile pe care le ai pentru ca, spre deosebire de ostatici, teroristii vin cu ideea ca nu vor iesi intregi.

Ce mai poti face atunci pentru siguranta ta? Un amic cu experienta in lupta antiterorista mi-a dat cateva sfaturi despre cum sa reactionezi in cazul in care esti prins intr-un atac terorist, iar eu am toate motivele sa il cred.

  • In primul rand, fii mereu atent la ce se intampla in jur. Poti remarca un barbat cu un rucsac suspect doar daca nu esti mereu cu ochii in telefon.
  • Ascunde-te imediat ce a inceput atacul. La Paris, au existat supravietuitori pentru ca unii au reusit sa se ascunda si sa scape vederii atacatorilor. Fugi cand esti sigur ca o poti face fara sa fii vazut.
  • Nu ii enerva pe atacatori. Ei au intrat intr-un joc din care stiu ca nu vor iesi intregi si isi asteapta rândul la cele 99 de virgine care zic ei ca ii asteapta in cer, in timp ce tu ai foarte multe de pierdut. Nu le vorbi neintrebat, nu ii contrazice si, mai ales, daca esti femeie, evita contactul vizual cu ei.
  • Nu te pierde cu firea. Emotiile sunt explicabile, dar nu le lasa sa te domine dincolo de punctul in care esti paralizat de frica.
  • Nu face pe eroul. Poti avea o sansa daca stii ce inseamna lupta corp la corp sau daca ai fost militar combatant, dar nici atunci nu poti fi sigur de rezultat. Ai de a face cu oameni antrenati sa ucida inca de cand erau mici copii.

De unde sa afli mai multe

In primul rand, cursurile de prim-ajutor organizate de Crucea Rosie, dar si de alte organizatii sunt un inceput bun, mai ales daca esti parinte. Eu mi-am propus sa ajung acolo, impreuna cu baiatul meu. O alta resursa de baza este internetul: exista cateva mii de site-uri de survival, cele mai multe fiind disponibile in limba engleza.

Mai trebuie sa va spun, daca tot vorbim despre sursele online, ca a sti sa iti faci / prepari / pregatesti singur diverse reprezinta o mare parte a antrenamentului de supravietuire. De aceea, pe aceste site-uri veti gasi o multime de sfaturi ori tutoriale despre lucruri pe care si pe la noi, pe la tara mai ales, oamenii si le fac singuri inca. Se numeste homesteading – sa ii spunem autogospodarire – si este o piata si mai mare decat cea de survival despre care va vorbeam la inceput, dar din care am avea iar foarte multe de invatat.

Revenind la sursele de informare, eu zic sa va uitati la urmatoarele:

Mom with a Prep imi place pentru continut si pentru ca este user-friendly. Jane povesteste atat despre pregatirile pe care le face, cat si despre cum supravietuiesti crizelor mici, de zi cu zi. De fapt, astea ne omoara mai sigur decat un cutremur!

Ready Nutrition –  Tess Pennington scrie mai ales despre cum sa iti pregatesti si sa iti conservi hrana, dar gasesti pe site si multe alte sfaturi despre cum sa supravietuiesti in situatii de urgenta.

Survivopedia este un site de care sunt foarte legata si care este, mai degraba, un fel de enciclopedie pe teme de survival. Din cele peste 800 de articole, vi le recomand mai intai pe cele despre cum iti inveti copiii sa supravietuiasca, pe care le puteti gasi AICI.

The Organic Prepper are o gramada de sfaturi, fiind scris tot de o mama care se lupta zi de zi cu problemele vietii.

Multe alte resurse sunt disponibile online, dar si in print. Pentru ca Amazon.com livreaza cu mare intarziere in Romania, iar taxele de transport sunt mari, va puteti indrepta spre optiunile diponibile pe Books Express. Exista carti si in limba romana, un exemplu este SAS – Ghidul supravietuitorului, disponibil la Editura Nemira.

Exista resurse. Cu disponibilitatea cred ca stam mai rau. Cel mai adesea, doar dezastrul reuseste sa ne mobilizeze, din pacate mult prea tarziu pentru a mai salva ceva. Sau poate nu…


Descoperi si alte informatii utile si sfaturi care iti pot fi de folos in dezvoltarea abilitatilor de supravietuire urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like