Reamenajare cu buget redus: 5 solutii accesibile la orice varsta (P)

Desi ultimul an ne-a schimbat stilul de viata si ne-a pus in situatii cu care nu ne-am mai confruntat pana acum, am reusit sa ne adaptam la noua normalitate, iar cei mai multi dintre romani se simt multumiti de viata pe care o au si au planuri pe care le-ar placea sa le realizeze, daca ar dispune de 15.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel la initiativa Provident Financial Romania.

Desi spun ca locuinta lor este intr-o stare buna sau relativ buna, multi dintre acestia ar vrea sa investeasca in mici lucrari de renovare, care sa re ofere un plus de confort,  dar si sa investeasca in educatia copiilor sau a nepotilor.

Micile schimbari de decor cresc confortul personal si starea de bine, iar acestea sunt esentiale oricand, dar mai ales cand simti ca nu esti in cea mai fericita perioada a ta. Desi acest proces poate fi costisitor, cu putina rabdare si indemanare poti schimba aspectul casei chiar si cu buget redus.

Pune bani deoparte ca sa ai pentru proiectele pentru casa si, daca decizi sa completezi bugetul cu un imprumut, analizeaza toate optiunile existente pe piata. Apoi, gandeste-te si la veniturile si cheltuielile prevazute in perioada urmatoare si, daca situatia iti permite, poti lua in calcul si un imprumut.  Solutia creditarii trebuie privita cu responsabilitate si varianta aleasa trebuie sa raspunda cat mai bine nevoilor tale. De exemplu, Provident, una dintre cele mai mari IFN-uri de credite de consum din Romania, a lansat recent creditul ProviSenior, prin care persoanele eligibile  beneficiaza de o reducere de 10 puncte procentuale fata de dobanda standard, dar si de o asigurare gratuita de viata si de accidente. Desi Provident nu este cea mai ieftina optiune din piata, poate fi o solutie buna pentru tine.

Inainte de orice, cantareste cu grija toate aspectele contractuale, precum suma totala de plata si adreseaza toate intrebarile pe care le ai, pentru a clarifica orice nelamurire. Te indemn sa intrebi si ce se intampla daca, in cazul unei situatii neprevazute, nu vei putea plati la timp ratele, dar si care este procedura de rambursare anticipata. De asemenea, calculeaza bine bugetul necesar pentru ce iti doresti sa faci si  imprumuta doar suma de care ai nevoie, chiar daca esti eligibil si pentru sume mai mari.

Multe dintre modificarile din casa pot fi facute insa si cu buget mic si fara efort fizic major, iar daca le faci tu, alaturi de cei dragi, vei aprecia mai mult rezultatul, iar economiile facute vor fi un mare bonus.

1. Reconditionarea mobilierului detinut

Indiferent daca mobila are 30 sau 50 de ani, este din PAL, furnir sau lemn, ii schimbi aspectul ori stilul inlocuindu-i elemente ori vopsind-o in totalitate cu mai putin decat daca ai cumpara una noua. Spre exemplu, revopsirea unei biblioteci poate costa intre 150 de lei si 550 de lei, in raport de materialele si de tehnicile folosite.

Cel mai simplu este sa ii schimbi manerele sau butonii, lucru care nu cere mult timp, efort si nici unelte profesionale, ci doar o surubelnita. Cei mai ieftini butoni costa cativa lei, iar manerele mai deosebite, cu aplicatii din ceramica ori sticla, ajung la 20 de lei bucata. Mai ieftin este sa vopsesti manerele si butonii vechi: un spray cu vopsea costa in jur de 20 de lei, iar vopselele acrilice cativa lei tubul. Le poti picta de mana ori folosind un sablon, iar rezultatul va fi unic si foarte personalizat.

Cand mobila este masiva, separa corpurile si repozitioneaza-le prin casa. Adauga picioare daca nu au sau vopseste-le pe cele existente. Daca mobila are usi din sticla, vopseste interiorul sau imbraca-l in autocolant colorat, iar transformarea va fi remarcabila.

Pentru vopsire, foloseste vopsea pe baza de apa, care se usuca repede, nu miroase si se aplica mai usor decat cea alchidica folosita in vechime. O gasesti in toate magazinele de bricolaj, iar pretul porneste de la circa 20 de lei cutia de 750 ml.

Toate vopselele au cam acelasi mod de aplicare si poti termina cu succes proiectul de reconditionare daca urmezi cativa pasi clari: degresezi suprafata, nivelezi cu smirghel eventualele asperitati, stergi bine de praf si apoi vopsesti. Pentru unele vopsele ai putea avea nevoie de un strat de grund inainte sau de unul de lac la final, dar cauta instructiunile pentru fiecare si orienteaza-te in consecinta.

Sunt grupuri de Facebook unde poti sa ceri sfaturi despre cum se vopseste si decoreaza mobila, dar gasesti si alte resurse online – inclusiv acest blog – de unde sa afli despre vopsele si despre aplicarea lor. Odata ce ai prins tehnicile de baza, vopseste un obiect de mici dimensiuni si apoi treci la piese mari, precum biblioteca sau mobila de bucatarie.

2. Canapele si fotolii cu huse noi si perne colorate

Este mai ieftin sa gasesti huse pentru canapeaua si fotoliile vechi decat sa cumperi un set nou. Retapitarea este o solutie care ajunge uneori la 60% din costul unui produs nou, asa ca husele sunt o varianta mai accesibila.

O husa pentru o canapea costa de la 150 de lei in sus, iar una pentru fotoliu de la 100 de lei. Cu 500 de lei poti cumpara fete noi pentru o canapea si doua fotolii, cu impact major asupra aspectului unei camere. In completare, confectioneaza pernute decorative din resturi de material, din pulovere vechi sau esarfe.

Coase modele pe pernele pe care le ai, aplicand forme decupate din resturi de material. Ori le poti aplica funde sau ciucuri pernelor pe care le ai, ca sa le schimbi aspectul. Gasesti aici, pe blog, o multime de proiecte de acest fel care sa te inspire.

Mai poti imprima pe mai multe obiecte textile aceleasi forme colorate: cu un tub de vopsea pentru material textil si o jumatate de mar sau lamaie, faci imprimeu pe perne, servete si fete de masa sau chiar perdele si draperii. Vopseaua pentru textile se gaseste la magazinele pentru artisti si costa pana in 20 lei tubul.

3. Un covor nou si subtire peste cel vechi

Covorul este foarte important intr-o camera: izoleaza termic acoperind pardoseala si creeaza o suprafata unitara ori delimiteaza zone cu scop diferit. Putini realizeaza cat influenteaza covorul perceptia noastra asupra dimensiunii camerei, prin marimea si culoarea sa dominanta si prin contrastul cu mobila din jur.

In multe case se afla deja covoare groase si vechi, cunoscute de noi drept persane. Chiar daca modelul poate parea batranesc ori demodat, este doar o parere, pentru ca ele pot fi inglobate in decoruri noi, actuale. Ba chiar sunt designeri care cauta fix acest tip de covor pentru a amenaja interioare ins til boho sau eclectic.

Un covor inchis la culoare micsoreaza vizual spatiul, mai ales daca mobila este masiva si fara picioare. Spatiul pare mai mic atunci cand pardoseala este ocupata si inchisa la culoare, dar schimbi impresia prin culori deschise si mobila cu picioare.

Compunem o zona mai deschisa adaugand un covor mai mic si mai subtire deasupra celui mare. Poate fi un covor tesut, intr-o culoare solida, neutra si care, prin contrast, va pune in evidenta modelul celuilalti covor.

Covorul mai mic costa de la 100 de lei in sus si poate delimita doar zona masutei de cafea, de exemplu, separand spatiul la nivel vizual si facand camera mai primitoare.

Gruparea suvenirurilor pentru a fi expuse in colectii si pe pereti

Cele mai potrivite decoratiuni sunt cele pe care le ai deja si care inseamna ceva pentru tine. Aici aici intra obiectele cu valoare sentimentala, suvenirurile si colectiile pe care ai vrea sa le expui cu mandrie. Secretul este ca ele sa aiba un anume spatiu alocat in casa, nu sa fie imprastiate peste tot, pentru ca altfel mesajul lor se pierde si devin doar obiecte inutile, care aglomereaza spatiul.

Fotografiile de familie pot fi plasate pe un perete intreg, intr-o galerie care se poate compune cu usurinta, din rame care costa de la 10-15 lei in sus bucata. Drept urmare, faci economii si nu duci tablourile la inramat, ci inramezi singur fotografiile si alte amintiri.

O alta solutie este sa grupezi cateva fotografii intr-o rama mare si sa alaturi apoi mai multe astfel de rame pe acelasi perete. Le poti aseza fie pe un rand sau pe doua, fie ca un mozaic. Pentru ca ansamblul sa aiba continuitate, lasa aceeasi distanta intre rame, pe toate laturile, chiar daca ramele au dimensiuni diferite. Daca nu reusesti sa lasi distante egale, urmareste macar ca ramele sa fie paralele una cu alta si foloseste un poloboc pentru a le aseza drept pe perete.

Sursa foto: Unsplash.com

Poti inrama inclusiv obiecte textile (un costum popular sau goblenuri) ori desenele nepotilor. Efectul este deosebit si va surprinde placut musafirii. Le poti alterna cu rafturi sau folosi rame diferite, dar in acelasi stil.

Daca ai o colectie pe care vrei sa o expui, adun-o intr-o biblioteca sau vitrina, cu un fundal intr-o culoare solida, ca sa scoti in evidenta exponatele. Daca rafturile au oglinda in interior, trebuie sa o acoperi, pentru ca reflectia din oglinda va face obiectele greu de vazut. foloseste pentru asta un autocolant sau monteaza un placaj pe spatele dulapului, in locul oglinzii, apoi vopseste-l.

O alta idee este sa instalezi in biblioteca, in partea de sus, o lumina cu baterie, pe care sa o aprinzi ocazional si care sa puna in evidenta colectia. Gasesti astfel de lanterne la un pret accesibil, in magazinele de profil.

Vopsirea vazelor, ghivecelor si a altor decoratiuni

Florile sunt potrivite in orice decor si multi dintre noi le prefera pentru energia pozitiva pe care o aduc, dar si pentru functia de purificare a aerului. Insa forma si culoarea diferita a ghivecelor este unul din factorii care strica echilibrul vizual intr-o incapere. Daca ghivecelor li se adauga o multime de decoratiuni colorate, senzatia de aglomerat este garantata. Vom relua acest subiect al aglomerarii intr-un alt articol din seria noastra despre reamenajarea cu buget redus.

Solutia este sa aducem toate ghivecele si decoratiunile la aceeasi culoare si textura, de preferat o nuanta deschisa, care va scoate in evidenta verdele plantelor sau culorile florilor. O culoare deschisa amplifica lumina in zonele mai intunecate precum rafturile unei biblioteci din lemn lacuit. Un aranjament deosebit pentru orice incapere putem face, spre exemplu, asociind diferite obiecte sau vaze vopsite toate in alb mat.

Sprayurile cu vopsea sunt perfecte pentru acest proiect, dar putem folosi si vopsele acrilice cumparate din magazinele pentru artisti. sau poti compune propria vopsea texturata adaugand bicarbonat intr-o vopsea comuna, pe baza de apa sau in cea acrilica. Vei obtine un finisaj asemanator argilei sau cimentului, cu un aspect total deosebit.

Gandeste-te ce resurse ai disponibile si alege solutia potrivita pentru tine, tinand cont si de sfaturile pe care le-am inclus in aceasta serie de articole despre reamenajarea cu buget redus.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.

Sursa foto 1 – Unsplash.com

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like