#LectiaDeBricolaj: geaca din blugi vopsita ▶️

Primavara vine si cu nevoia de a purta haine mai subtiri si noi, daca se poate. Schimbarea totala a garderobei de la un sezon la altul ramane doar un vis pentru multi dintre noi, dar solutii exista. Vei vedea cum, cu vopsea si un pic de imaginatie, transform o jacheta anosta din blugi intr-un obiect vestimentar pe care il voi purta cu placere.

Este o solutie sustenabila si, mai ales, prietenoasa pentru buget, in conditiile in care orice cheltuiala conteaza. Proiectul – pe care il vezi si la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV – nu este foarte complicat, mai ales cand ai explicatii detaliate precum cele de mai jos.

Materialele necesare

Poti alege sa refaci orice haina colorand-o asa cum am facut eu cu geaca din blugi, dar este de preferat sa fie una intr-o culoare solida, pentru ca variatia culorilor sa iasa mai frumos in evidenta. Mai ai nevoie de cateva pensule late de 2-3 cm si un buretel pentru vopsit, precum si de sablon cu forme repetitive, adica acel tip de model care se repeta precum un imprimeu. Sigur ca poti alege orice sablon vrei pana la urma sau niciunul si sa pictezi de mana. Eu iti voi spune insa ce am folosit eu pentru acest proiect, imbinand trei tehnici diferite de a vopsi.

Cat priveste vopseaua, iti recomand sa alegi una speciala pentru textil si care are culori vii. Pentru acest proiect, eu cumparasem un set de vopsele rusesti, dintr-un magazin pentru artisti. Intre timp insa, a inceput razboiul din Ucraina, iar eu nu-mi propun sa promovez produse rusesti. Mai mult, magazinul din care le-am cumparat a retras de la vanzare toate marfurile din Rusia, asa ca iti recomand o alta vopsea, pe care o folosesc de regula in proiectele cu textil si in care am mare incredere.

Este vorba despre vopselele pentru textil Jacqard, pe care le poti cumpara de aici. Cantitatea este mai mare si iti va ajunge pentru mai multe proiecte, dar, daca nu vrei sa cheltuiesti ca sa cumperi prea multe tuburi, orienteaza-te numai spre rosu, galben si albastru, din care poti obtine apoi orice alta nuanta. Daca adaugi apoi alb si negru, deja nu-ti mai trebuie nicio alta culoare, pentru ca poti combina intr-o multe de moduri.

Iar ca sa accelerezi absorbtia vopselei acolo unde culorile se imbina, iti recomand sa ai la indemana un pulverizator cu apa. Alt element necesar daca vrei sa aplici exact acelasi model ca mine este banda adeziva din hartie, pe care am folosit-o pentru a delimita anumite zone pe care le voiam colorate intr-un anume fel.

Alte idei de salvare a garderobei vezi aici.

Pasii de urmat

Porneste in proiect cu jacheta curata si eventual calcata, ca materialul sa fie intins bine si sa nu faca vreo cuta cand il vopsesti. Gandeste-te din start cum vei folosi culorile si, eventual, incearca sa faci un desen cu felul in care iti doresti sa arate haina ta. Asa iti va fi mai usor sa vezi pana unde intinzi fiecare culoare, dar si cum arata una langa alta si impreuna pe fondul materialului tau. Eu fac astfel de simulari de fiecare data, indiferent ca vopsesc un scaun ori o haina.

Daca te-ai lamurit cum vrei sa arate geaca ta, poti trece la vopsit. Pune o folie de plastic pe spatele zonei pe care vrei sa o colorezi, ca sa protejezi restul hainei si sa nu se pateze cu vopsea. Coloreaza din aproape in aproape, pana ajungi la forma dorita. Eu am colorat intai partea stanga, unde am folosit cateva pensule diferite si mai multe culori pentru a face un curcubeu.

La tipul acesta de colorare, iti recomand sa umezesti putin materialul inainte cu pulverizatorul, pentru ca trecerea de la o culoare la alta sa fie mai blanda. Lucreaza cu vopseaua putin diluata, ca sa fie mai usor de intins, iar materialul sa se comporte precum panza unui tablou.

Pe cealalta parte din fata, am ales sa fac un model cu stropi, folosind pensulele foarte incarcate cu vopsea. Mai intai insa, ai grija sa delimitezi cu banda adeziva zona pe care vrei sa o vopsesti din haina respectiva. Iar pentru ca aceasta etapa este foaarte dezordonata, ai grija sa acoperi si in jur cu folie ori sa asezi bucati de carton care sa previna imprastierea vopselei. Pentru ca vopseaua chiar sare, la acest pas, nu gluma! Si este logic sa se intample asa, cata vreme trebuie sa lovesti cu ceva pensula cu vopsea, ca sa sara stropii din ea pe material…

Repeti operatiunea cu fiecare culoare pe care iti doresti sa o aplici pana cand zona se umple uniform cu stropi de vopsea. Lasi jacheta sa se usuce intinsa pe masa, pentru ca stropii se vor scurge inestetic daca o ridici si o pui la uscat pe umeras.

Al treilea mod in care am aplicat vopseaua a necesitat folosirea unui sablon si a unui burete. De data asta, am folosit alta vopsea – un auriu de la Polycolor Maimeri, pe care l-ati mai vazut la mine si in alte proiecte.

Sablonul este unul adeziv, deci a fost usor de fixat pe zonele in care voiam sa aplic modelul respectiv. Am ales un model repetitiv pentru ca voiam sa se piarda in culorile deja aplicate, nu sa iasa foarte mult in evidenta. Gasesti si tu sabloane aici, daca doresti asa ceva pentru acest proiect sau pentru altul. Vopseaua am aplicat-o cu o bucata de burete, de pe care am scos surplusul tamponand usor o farfurie din carton uscata.

Si inca un lucru despre vopsire, inainte de a trece la pasul urmator: dilueaza putin vopseaua cat lucrezi cu ea, cat sa se intinda usor si sa nu ramane scortroasa pe material, cand se usuca. Daca se intareste asa, va avea o rezistenta scazuta si nici aspectul nu va fi cel pe care ti-l doresti.

Sigilarea vopselei

Odata ce ai trecut prin toti acesti pasi, mai este ceva de facut inainte de a purta fara probleme haina vopsita: calcarea cu fierul de calcat. Lasi vopseaua sa se usuce bine, apoi intorci pe dos si calci. Sau poti aseza o carpa din bumbac deasupra si sa calci geaca la temperatura adecvata pentru bumbac, fara sa lasi prea mult fierul de calcat pe loc.

Pentru spalare, iti recomand sa eviti masina de spalat si, daca iti este greu spalatul de mana, sa duci haina la curatat. Desi vopselele Jacquard rezista la spalat (am testat frecvent acest lucru cu proiectul acesta), materialul de blugi este mai tare si este posibil ca vopseaua sa nu tina la fel, daca nu ai diluat-o suficient inainte de aplicare.

Pasii ii poti urmai si mai jos, in inregistrarea rubricii “Lectia de bricolaj” de la Prima TV:

Comparand finalul cu ceea ce am proiectat la inceput, vad ca am doua lucruri usor diferite (nu am colorat o maneca in curcubeu, asa cum planuisem), dar oricand pot vopsi mai departe, daca vreau. La cum sunt combinate tehnicile, formele si culorile, nu exista varianta gresita, ci doar mai multe variante originale si diferite.

Cred ca am facut bine ce am facut: o haina refacuta valoreaza mai mult decat una noua uneori. Iar asta pentru ca salvezi un obiect de la transfomarea in deseuri, dar si pentru ca asa vei sti sigur ca porti haina care vorbeste despre tine.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like