Cum iti inveti copilul sa supravietuiasca

Intr-o situatie de criza, abilitatile pe care le-am dobandit in timp ne ajuta mai mult sa supravietuim decat de rezervele de orice fel. Indiferent ce varsta ai si ce conditie, ceea ce stii si poti efectiv, prin fortele tale, intr-o situatie de criza este ceea ce te ajuta sa supravietuiesti.

Desi sunt importante, nu rezervele acumulate fac diferenta intre un surpavietuitor si o victima, ci acele abilitati care ne conduc reactiile si comportamentul. Unii cred ca te nasti supravietuitor asa cum unii se nasc castigatori. Nimic mai gresit: supravietuirea se invata la orice varsta si putem incepe chiar de acum cu copiii nostri. Iata cum sa ne invatam copiii sa supravietuiasca!

In primul rand, acest articol nu este o traducere. Il scriu pe baza a ceea ce am invatat in anii in care am produs continut editorial pentru piata americana de preparedness & survival (pregatire pentru situatii de urgenta). M-am intalnit cu prepperi la ei acasa, am fost in magazine de profil, am lucrat cu specialisti din acest domeniu. Mi-am dezvoltat atunci abilitatile care sa ma ajute sa rezist in caz de criza, iar acest mod de gandire include bricolajul – un avantaj in orice situatie in care nu am resurse, dar trebuie sa ma descurc.

Ce abilitati sunt necesare pentru a supravietui?

Vorbim despre scenarii de supravietuire – pandemie, razboi, cutremur – si despre pregatiri specifice. Pregatim genti de urgenta, dar cel mai adesea si cei mai multi dintre noi nu stiu ce ar face, in caz de urgenta, daca nu le-ar avea. Singurul lucru pe care nimeni nu ni-l poate lua este capacitatea noastra de a actiona rapid si bine intr-o criza, punand la bataie abilitati de supravietuire dezvoltate in timp. De aceea, aceste abilitati devin cel mai important lucru pe care il putem pregati, daca vrem sa trecem cu bine prin orice situatie.

Singurul lucru pe care te poti baza oricand si oriunde intr-o criza sunt abilitatile de supravietuitor. De aceea, sa-ti dezvolti aceste abilitati iti asigura mai multe sanse de supravietuire decat sa-ti faci rezerve pe care le poti pierde intr-o clipa.

GabiRalea.ro

Pentru supravietuire, este important sa stii ce iti trebuie mai intai si sa faci tot posibilul sa ti le asiguri: aer, adapost, apa si hrana, exact in aceasta ordine. Daca ti se pare lipsita de logica ierarhia asta, gandeste-te asa: intr-un dezastru de orice fel, ai nevoie sa respiri pentru a ramane in viata, apoi de adapost ca sa nu fii agresat de factori externi de orice tip. Apa te ajuta sa iti pastrezi energia si claritatea mintii, iar abia in final iti trebuie si hrana. “Regula celor trei” este o formula pe care este important sa o tii minte.

Dincolo de aceste urgente, este esential sa-ti dezvolti vigilenta, capacitatea de a estima pericolul, autocontrolul, rezistenta fizica si capacitatea de a acorda primul ajutor, stapanind tehnicile de profil, dar si propriile emotii.

Cum pot sa invete copiii toate astea?

Nu am pretentia ca dau lectii de parenting si nici nu abordez perspectiva psihologica a acestei probleme, pentru ca nu sunt in aria mea de competenta. Dar, ca parinte al unui baiat de aproape 16 ani care ar putea fi intr-o zi militar, pot spune ca exista lucruri care functioneaza pentru “calirea” copiilor in sensul pregatirii pentru supravietuire.

Ce ar trebui sa stie copiii si cat pot asimila la varsta lor? Fiecare copil este altfel, iar nivelul de maturitate variaza, dar si asa putem compune un set de abilitati pe care ei sa le deprinda si sa le dezvolte in timp:

  • desi greu de estimat si de catre oamenii mari, sa stie in linii generale ce inseamna pericolul si de unde incepe el;
  • ce este de facut intr-o situatie de urgenta: la cine apeleaza, unde trebuie sa ajunga si cum trebuie sa reactioneze, conform unui scneariu stabilit cu parintii;
  • cum sa se puna la adapost si cum sa cheme ajutor la nevoie;
  • ce pot bea si ce pot manca acasa, dar si in alt loc, daca raman blocati undeva;
  • masuri minime de prim ajutor si ce fac daca se ranesc;
  • cum reusesc sa isi domine emotiile si gasesc elementul care sa ii linisteasca.

Multe din lucrurile de mai sus dau batai de cap si oamenilor mari, dar lucrurile trebuie luate usor. Reactia imediata este prima careia trebuie sa ii facem fata, iar ea poate fi mai usor de gestionat daca urmam pasii prinsi in acronimul S.T.O.P. Acesti pasi pot fi aplicati si de catre un copil atunci cand s-a pierdut ori cand a ajuns intr-o situatie brusca si nedorita:

  • Stop – te opresti din orice ai face si nu actionezi instinctiv;
  • Think – evaluezi situatia in care esti si incerci sa-ti dai seama ce a provocat-o,
  • Observe – te uiti in jur si vezi care sunt conditiile in care urmeaza sa actionezi;
  • Plan – fa-ti un plan inainte de a face un pas mai departe ori a incepe ceva.

Pentru toate acestea exista metode de invatare si exersare, iar pe cateva dintre ele le gasesti mai jos.

1. Pornim de la principii sanatoase

Mai intai, conteaza relatia pe care o ai cu cei mici si cat de deschis comunici cu ei inclusiv in chestiunile delicate precum conceperea copiilor, moartea ori razboiul. Adevarul trebuie spus mereu in chestiunile delicate, intr-o forma adaptata varstei si care sa lase deschisa calea spre intrebari venite natural din partea copiilor in crestere si pentru raspunsuri sincere din partea parintilor.

Copilul meu a stiut de la noi ca nu toti oamenii sunt buni, iar ca in lume se intampla si lucruri rele (precum moartea, boala ori razboiul), care poate nu ve vor ocoli nici pe noi la nesfarsit. Nu i-a fost teama de asta insa, pentru ca l-am asigurat ca vom fi langa el la nevoie, dar si ca il invatam cum sa ia si singur deciziile potrivite fiecarui moment. I-am dat incredere ca va putea sa sa se descurce singur atunci cand viata o va cere. L-am asigurat ca teama si plansul sunt normale, dar ca mai important este cum le tii sub control la nevoie, ca sa poti actiona in folosul tau.

2. Fara independenta nu se poate

Daca esti genul de parinte care nu-si lasa copilul sa se catere in copaci ori care il sterge pe maini dupa fiecare atingere de afara, atunci iti va fi greu sa accepti tot ce iti scriu aici. Independenta este esentiala in acest context, pentru ca ea hraneste spiritul copilului si capacitatea lui de a se dezvolta pe cont propriu.

Lasa-l sa experimenteze lucruri noi, ghidandu-l intre limite pe care le largesti incetul cu incetul. Invata-l sa descopere natura si urcatul in copaci, invata-l sa mearga singur la scoala si sa traverseze singur, dar si cum sa reactioneze cand vede lucruri care nu sunt in regula.

Citeste si Urcatul in copaci: cum se face in siguranta

Protejandu-l la infinit nu-l ajuti, ci doar ii reduci sansele ca, odata gasit singur, sa esueze dramatic in incercarea de a se descurca.

3. Sportul este sanatate, dar si antrenament pentru supravietuire

Fiecare sport dezvolta fizicul si psihicul, daca este practicat in mod constant. Creste rezistenta fizica atunci cand te antrenezi constant, esti mai disciplinat si iti controlezi mai bine emotiile daca esti sportiv, mai ales daca participi la competitii.

Dincolo de aceste caracteristici generale, unele sporturi sunt mai importante decat altele pentru supravietuire, iar printre ele se numara inotul, artele martiale (sporturile de contact, in general), automobilismul, escalada / alpinismul sau ciclismul. Cu alte cuvinte, este important sa stii sa inoti, sa mergi pe bicicleta, sa conduci o masina, sa te cateri si sa te aperi in cazul in care esti atacat. Unii ma vor blama doar pentru ca mentionez asta, dar, desi este putin probabil sa fie nevoie la noi, nu strica sa stii sa tii in mana o arma sau un arc.

4. Joaca este cea mai buna repetitie

Pentru copii, jocul este o repetitie pentru ce vor face cand vor creste, iar supravietuirea nu este o exceptie. In joaca, au ocazia copiii de a fi eroi, de a salva animale si alti oameni, chiar daca “victimele” de acum sunt jucarii ori animalele de companie. Joaca este prilej pentru repetarea unor scenarii de evacuare in caz de urgenta, inclusiv pentru copiii foarte mici. Un exemplu este cel din filmul “Politist de gradinita” cu Arnold Schwarzenegger, unde astfel de exercitii au fost cel mai bun mod de a “imblanzi” o clasa de copiii nabadaiosi.

Mersul la munte si in drumetii este un prilej excelent de a exersa tehnici de supravietuire precum aprinderea focului, identificarea plantelor si fructelor comestibile, instalarea unei tabere ori orientarea fara GPS si Waze. Aici experimentati si cataratul sau cautatul urmelor prin padure, precum si observarea animalelor, insectelor si pasarilor.

Jocul “de-a v-ati ascunselea” este foarte bun pentru copiii mai mici, care pot deprinde cum sa caute locuri pentru adapost si sa reziste fara sa fie descoperiti. Astfel, ei vor sti ce locuri sigure sunt in casa si unde sa ii cautati voi, in cazul in care ei trebuie sa se ascunda. O alta varianta este sa se ascunda parintele, iar copilul sa descopere, pe baza zgomotului facut, unde este acesta.

Jucandu-va “de-a doctorul”, copilul poate invata ce este un garou – ori sa ajute un adult sa aplice unul – si cum sa curete o rana ori sa aplice un plasture. Poti prinde in joc inclusiv plante si solutii naturale, care sa fie aplicate in cazul in care va pierdeti prin padure.

“Baba Oarba” prin casa este bun pentru ca cei mici sa se poata orienta in interior fara sa aprinda lumina, mergand pe intuneric si fara sa faca zgomot.

Vedeti filme impreuna

Exista o multime de filme care spun povesti de supravietuire si pe care le puteti urmari impreuna, ca sa vorbiti apoi despre ce se poate invata din ele. Unul este cel pe care ti l-am arat mai sus – “Politist de gradinita”, in care copiii exerseaza evacuarea in caz de urgenta printr-un joc, iar la finalul filmului ei chiar ajung sa faca uz de aceste cunostinte.

“Cast Away” este un alt film remarcabil, in care Tom Hanks joaca rolul unui angajat DHL prabusit cu avionul pe o insula pustie. El invata sa reziste singur si isi construieste un adapost, unde rezista pana este salvat de cineva.

“Dezastrul din San Antonio” are in rol principal pe Dwayne Johnson si este despre un cutremur major care loveste Coasta de Vest a Statelor Unite. In haosul creat, trei copii reusesc sa supravietuiasca atunci cand altii nu o fac si sa reziste pana cand sunt salvati de parinti.

Un alt film despre un dezastru natural este “Valul” despre cum un geolog resueste sa supravietuiasca unui val urias provocat de spargerea unui fiord norvegian.

Despre cum crestem, inca din copilarie, abilitatile necesare pentru a supravietui vorbesc, marti seara, la Modern Family Challenges, un eveniment live dedicat familiilor si pe care il poti urmari live pe Facebook aici.


Descoperi si alte idei sustenabile si pentru un trai mai bun urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like