Ghiveciul DIY din lemn, pentru plante mari si foarte mari

Plantele mari si foarte mari au nevoie de ghivece pe masura, dar care sunt fie greu de gasit, fie foarte scumpe. Le poti inlocui cu orice alt recipient de dimensiuni mari pe care il pui intr-un vas masca – o cutie decorata asa cum vrei tu, al carei rol este de a ascunde ghiveciul. Ori poti construi chiar tu ghiveciul, asa cum vei vedea mai jos.

Am facut un astfel de vas pentru mai multe plante pe care voiam sa le pun afara. Vezi mai jos pasii, cu precizarea ca vasul meu functioneaza pe post de ghiveci si nu are fund, fiind plasat direct pe pamant.

Materialele

Vasul meu are 45 cm inaltime si latura de 40 cm si l-am construit din doua scanduri de 2,4 m lungime si 15 cm latime, cumparate de la Hornbach. In afara lor, am cumparat un profil din lemn de 4 cm x 4 cm si 2 m lungime, pentru imbinari. Pregateste holszsuruburi si o autofiletanta (eu folosesc o Makita HP457DWE) ori o surubelnita electrica, sa prinzi mai usor piesele ghiveciului.

Ca sa nu pun pamantul in contact direct cu lemnul in acest ghiveci, am avut un material folosit si in gradinarit (polipropilena netesuta) si pe care il gasesti tot la Hornbach sau alte magazine asemanatoare, fiind cel folosit pentru invelirea plantelor si protejarea lor pe timpul iernii. Pentru prinderea lui, am folosit un aparat cu capse pentru tapiterie.

Nu iti trebuie acest material presat daca faci doar vas masca, in care pui un ghiveci, dar vei avea nevoie, in schimb, de o bucata de placaj gros de 45 cm x 45 cm, pentru fund. Daca nu vrei sa pui ghiveciul direct pe podea, ii poti atasa fie pastile de fetru la colturi, fie picioare de mobila foarte scurte.

Daca tii vasul afara, pe terasa ori in curte, trebuie sa-l dai cu un lac de protectie, iar alegerea mea este lacul protector extra 3 in 1 de la Kober, despre care ti-am mai povestit in articolul de aici.

Cum faci ghiveciul

Intai de toate, tai lemnul in 12 bucati egale, lucru pe care il poti face cu un fierastrau ori direct la Hornbach, la centrele de debitare din magazin. ai nevoie si de patru bucati de profil taiat la o lungime de 45 cm, respectiv cat latimea a trei bucati de lemn puse una langa alta.

Inainte de a trece insa la montaj, aplica doua straturi de lac pe fiecare bucata, pentru a le proteja de umiditate. am ales sa le vopsesc inainte de montare pentru a acoperi perfect toate laturile. Daca vasul va sta in casa si va fi ferit de umezeala, il poti vopsi la final, dupa ce l-ai montat.

Odata uscate bucatile de lemn, le grupezi cate trei, obtinand astfel cele patru laterale ale vasului. Te ocupi de primele doua laterale si fixezi scandurile fiecareia montand pe margine profilul din lemn cu lungimea de 45 cm. Am prins profilul intai pe interior si apoi pe exterior si am folosit doua holszsuruburi la fiecare scandura, pentru ca scandurile nu erau perfect drepte si era nevoie de forta pentru a le aduce pe pozitia corecta.

Odata obtinuta aceasta rama, poti monta fundul din placaj si iti recomand sa faci asta pe interior, folosind fie L-uri metalice, fie profil din lemn, in acelasi sistem pe care l-am aplicat eu pentru montarea lateralelor.

Eu am mers mai departe in pregatirea ghiveciului cu prinderea tesaturii pe interior. Am facut asta ca sa previn scurgerea pamantului printre scanduri, daca ele se usuca si apare spatiu intre ele, dar si pentru a prelua din umezeala care ar putea trece in lemn.

Am pus ghiveciul pe pamant direct, dupa ce am facut un mic sant pe forma lui, ca sa ma asigur ca nu scapa pamant pe dedesubt, apoi l-am umplut cu substrat pentru flori. Am plantat acolo caprifoi (sau Mana Maicii Domnului, cum i se mai spune), tantarica, regina noptii si iedera.

Acest proiect este facut inainte cu luni bune de a scrie aceasta postare. Intre timp, ghiveciul meu a trecut cu bine iarna, iedera este la locul ei si a reintrat pe crestere, iar regina noptii a scos pui langa ghiveci, din semintele care au cazut pe jos in toamna.

Sper ca proiectul acesta sa te inspire si pe tine. Daca este asa, te rog distribuie acest articol in social media si prietenilor pasionati de bricolaj.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor si pe Instagram, dar si pe YouTube, unde postez saptamanal proiecte si sfaturi video.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like