DIY: cum creezi un perete de accent

Un perete de accent schimba total aspectul unei camere. Daca nu ai curaj sa il imbraci in tapet ori sa montezi decoratiuni pe el, iti recomand sa folosesti vopseaua in loc, pentru crearea unui imprimeu. Este mai simplu si de aplicat, si de indepartat cand nu-l mai vrei.

Am facut asta si iti arat si tie care sunt pasii, folosind vopseaua superlavabila GoodHome, brand propriu al lantului de magazine de bricolaj Brico Depot. Iata cum a decurs proiectul, care a fost pentru mine un test de vopsea de ale carui rezultate ma declar foarte multumita.

Casa este un organism viu, care creste si se modifica odata cu noi. Ce ni se pare potrivit la un moment dat poate deveni plicticos la un altul si nu-i nicio greseala in a gandi asa. Daca acum un an eram multumita de cum arata dormitorul, cand a aparut ocazia de a face o schimbare nu am refuzat. Voiam oricum sa migrez spre o schema de culoare care sa contina albastru, iar ocazia a aparut cand mi s-a propus sa testez superlavabila GoodHome, brand propriu al lantului Brico Depot.

Pregatirile

Orice proiect incepe cu un plan, iar acesta include lista de materiale si cateva teste, mai ales cand urmeaza vopsirea. Asigura-te ca ai trafalet si pensule subtiri, un recipient cu grila (gratar pentru trafalet) pentru vopsea, manusi, folie de protectie si banda adeziva din hartie, cateva carpe pentru a sterge rapid stropii, o scara si lavabila. Despre materialele necesare afli mai multe in articolul despre Cum zugravesti singur.

Voiam un dormitor mai deschis la culoare si fara nuante de galben, ci cu accente albastre. O nuanta de alb ivoar si albastru marin au fost alegerile mele, pe care sa le combin intr-un perete de accent. Initial, voiam sa fac un perete ombre, dar nu s-ar fi potrivit cu stilul altor elemente din camera. Am lasat ombre-le deoparte si m-am orientat in loc spre o varianta pictata a unui tapet pe care l-am vazut pe Pinterest – buline inegale, pe fond deschis.

Am testat vopseaua mai intai, in spatele uneia dintre noptiere, sa vad cum prinde, cat de mare este contrastul si cum arata culorile in lumina din dormitor. Astfel m-am lamurit si cat de mari si dese trebuie sa fie petele pe care le pictez.

Este esentiala testarea, mai ales cand creezi un imprimeu si trebuie sa urmezi un modfel si sa respecti proportiile. In al doilea rand, culorile trebuie sa se completeze si sa se integreze, iar aici insist asupra echilibrului cromatic dintr-o camera. O culoare puternica, folosita ca accent pentru acest imprimeu, va iesi mai bine in evidenta comparativ cu una neutra, care se regaseste in proportie mai mare in camera.

Fundalul poate fi deschis ori inchis, dupa cum iti place, dar tine cont in alegere de gradul de iluminare a camerei si de dimensiunile ei. O culoare inchisa ca fundal va face peretele sa para mai aproape, una deschisa va da spatiu si va lasa impresia unui model care „pluteste”.

Un alt punct al pregatirilor este protejarea mobilei, a ferestrelor, usii si plintei de la parchet cu folie si cu banda adeziva. Iti usurezi munca si reduci din timpul alocat ulterior curateniei. De asemenea, demonteaza corpurile de iluminat fixate pe perete si intrerupatoarele, pentru un aspect ingrijit al peretelui. Daca nu le poti da jos, protejeaza-le cu folie si banda adeziva din hartie.

Partea asta de pregatire este cea mai migaloasa, zugravitul in sine nefiind atat de complicat.

Zugravitul + bulinele

Ca peretele de accent sa iasa in evidenta, este de preferat ca toti peretii sa aiba culoare deschisa, aceeasi cu fondul pe care pictezi petele. Peretii trebuie sa fie curatati de praf si spalati chiar, daca au urme grase. Daca au fost murdari sau zugraviti cu mult timp in urma, iti recomand sa folosesti o amorsa, pentru a accelera prinderea lavabilei de perete. La mine nu a fost cazul, asa ca am aplicat lavabila fara amorsare.

In partea de sus, la imbinarea cu peretele, iti este de folos o pensula pentru a trage o linie dreapta de culoare, ca sa ai un aspect ingrijit. Coloreaza cu pensula o banda de 5-6 cm de la tavan in jos, iar in continuare folosesti trafaletul.

Odata incheiat zugravitul peretilor, poti trece la pictarea petelor, pe care le poti face in diferite forme, in functie de pensula si de tehnica pe care le folosesti. Am folosit o pensula dintr-o trusa comuna pentru pictura, cu varful rotunjit si peri potrivit de tari. Cu o pesnula foarte moale nu vei avea control asupra formei, iar una tare nu va pastra vopseaua, care va curge.

Bulinele le-am facut presand lateralul pensulei pe perete si rotind-o putin in sus si in jos, asa cum iti explic in materialul video de mai jos.

Despre vopseaua GoodHome

GoodHome este un brand propriu al Brico Depot, retailer care a lansat oficial aceste produse in mai anul trecut, la Londra. Include si o gama de vopsea pe care o gasim si la noi, in reteau Brico Depot. Vopseaua pentru pereti si tavane este lavabila ori superlavabila, dar gasesti si pentru exterior sau pentru lemn si metal, in circa 20 de culori.

Pentru proiectul de mai sus, eu am folosit alb Ottawa pentru fond si albastru Velbonne pentru pete, pe care le-am aplicat fara amorsa. Pentru ca mi-e greu sa manevrez un trafalet mai mare, am folosit unul mic, din cele utilizate de obicei pentru vopsirea lemnului, dar blanos, nu burete. Desi asta a insemnat mai mult timp pentru realizarea proiectului, am avut mai usor control asupra aplicarii culorii si mai putini stropi in jur.

Vopseaua este vascoasa, dar totusi usor de aplicat fara adaos de apa. Nu am diluat-o deloc, pentru ca nu am simtit nevoia sa o subtiez. Galbenul este o culoare dificil de acoperit cu vopsea, dar doua straturi de superlavabila nediluata au fost suficiente pentru a-l acoperi.

Se usuca repede, iar dupa uscare culoarea devine putin mai accentuatra. Asta inseamna ca albul pe care il vezi cand aplici Ottawa pe perete nu este alb, ci un ivoar, in forma lui finala. Mirosul este suportabil si nu foarte persistent dupa uscare, ramane mai degraba un iz de aer curat in incapere, dupa ce ai vopsit.

Fiind superlavabila, vopseaua asta creeaza un strat oarecum cauciucat pe suprafata peretelui, care ma astept sa fie mai usor de intretinut. Stropii cazuti in jur se curata usor, tot datorita acestei pelicule. Si inca un sfat, dezlipeste banda adeziva de protectie de pe plinta si tocurile usilor inainte ca lavabila sa se usuce, pentru ca pelicula formata nu va lasa o margine uniforma, cand vrei sa o dezlipesti.

Acest proiect face parte din reamenajarea dormitorului, pe care ti-l voi arata in totalitate in curand. Ramai aproape si urmareste si celelalte proiecte care fac parte din aceasta operatiune. Si, daca acest articol ti-a fost de folos, distribuie-l, ca sa il citeasca si altii.

2 thoughts on “DIY: cum creezi un perete de accent”

    1. Da, un pic de simt al proportiilor este de folos, dar se si poate invata. Pana la urma, proportia este un principiu in design si se poate aborda si dintr-o perspectiva mai pragmatica, nu doar pe baza a cea ce simtim. 🙂

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top