Cum vopsim mobila. Ghid pentru incepatori

Vopsirea mobilei costa mult mai putin decat inlocuirea ei atunci cand faci asta acasa. Dar cat de complicat este cand nu ai mai facut asta vreodata? Iata un ghid pentru incepatori daca vrei sa vopsesti mobila si ai nevoie de instructiuni pas cu pas. Asadar, hai sa iti arat ce este de facut ca vopsim mobila si sa obtinem rezultatul dorit!

Salveaza acest articol pentru ca el este, de fapt, o culegere de informatii extinse legate de toate aspectele vopsirii. De aceea, am pus mai jos atat informatii scrise, cat si trimiteri catre clipurile video pe care le-am facut pe aceste teme. Intoarce-te la aceasta culegere de informatii ori de cate ori ai nevoie!

Cum alegem vopseaua

Nimic nu este absolut in lumea asta, drept urmare, nu exista vopseaua cea mai buna, ci doar vopseaua potrivita pentru fiecare proiect. Totusi, pentru a simplifica lucrurile, ma voi referi aici la utilizarea vopselei pe baza de apa, mai usor de manevrat decat cea alchidica. Tine minta ca vopseaua pe baza de apa se usuca destul de bine pentru a pune mana pe mobilier dupa cateva ore sau a doua zi, dar ca uscarea in profunzime apare dupa 14 – 21 de zile, timp in care trebuie sa eviti impactul puternic, umezeala si stergerea cu substante agresive. Pe de alta parte, vopseaua pe baza de apa e mai putin agresiva, nu miroase, nu crapa in timp si nu se ingalbeneste si este mult mai usor de aplicat.

Ca sa alegi vopseaua potrivita, trebuie sa tii cont mai intai de ce fel de suprafata vrei sa vopsesti: lemn, furnir sau o suprafata imbracata in plastic precum MDF ori PAL. Diferenta este data de gradul de absorbtie pe care fiecare suprafata il are si care influenteaza modul in care adera vopseaua, dar si rezistenta ei in timp.

Ca idee, exista trei variante:

  • vopsea de tip creta care, in principiu, merge aplicata direct pe orice, apoi trebuie sigilata cu lac sau cu ceara. Aici prima varianta este vopseaua de tip chalk paint de la Annie Sloan, o vopsea premium pe care eu o recomand mereu.
  • vopsea inainte de care se aplica un grund care sa creasca aderenta si rezistenta. Cu grund inainte, cam orice vopsea poate fi aplicata pe orice suprafata, fiind cea mai sigura varianta pentru ca asigura rezistenta si aderenta maxime.
  • vopsea care se aplica fara grund direct pe suprafata si fara sigilare ulterioara cu lac sau ceara. Este cea mai simpla varianta, dar nu functioneaza excelent pe toate suprafetele si cu toate vopselele. Lemnul poate fi vopsit astfel fara grunduire si exista si vopsele care merg aplicate direct pe pal si care nu necesita grund si nici sigilare.

Ca buget, exista iar diferente, in mod evident. Totodata, sunt diferente in accesibilitate si in nivelul de toxicitate. Vezi mai jos cum am clasificat cele maia ccesibile branduri de la noi, cu precizarea ca GoodHome nu se mai gaseste momentan, iar Brico Depot nu a putut preciza un moment la care acest brand de vopsea pentru moblier va reveni pe stoc.

Cum pregatim suprafata

Pregatirea este cea mai importanta etapa pentru succesul vopsirii, pentru ca determina gradul de aderenta a vopselei pe suprafata. Indiferent cat de buna este vopseaua si de potrivita pentru proiect, rezultatul va fi un esec total daca mobila nu a fost anterior curatata temeinic. Faptul ca o piesa de mobilier este noua nu garanteaza ca este perfect curata, da acea este esential ca orice urma grasa sa fie indepartata de pe suprafata ei.

Primul pas este degresarea, pentru care eu folosesc un degresant foarte putin agresiv cu mediul si cu nasul meu, respectiv acesta. Este eficient si pe mobila inainte de vopsire, si in restul casei, deci il recomand.

Dupa degresare poate fi necesara o slefuire, in raport de starea mobilierului. Scopul acestei etape este sa indrepte suprafata si sa elimine acele zone care risca sa se exfolieze mai tarziu. Poti sari etapa degresarii daca slefuiesti total mobila ori daca ii indeprtezi total stratul initial de vopsea ori lac. In acest caz, s-ar putea sa iti fie de folos informatiile despre decaparea lacului ori vopselei vechi pe care le gasesti in articolul de aici.

Daca mobila este in stare buna, slefuirea usoara niveleaza suprafata si indeparteaza aschiile. In plus, reduce luciul si deschide porii mai bine pentru vopsea, lucru esential mai ales la suprafetele din PAL, MDF ori furnir lacuit. De regula, eu folosesc pentru asta un smirghel cu granulatia de 180. Praful sa nu il cureti niciodata cu o carpa umeda, ci cu o pensula mai intai ori cu aspiratorul. Carpa umeda ar transforma praful intr-o mazga si ar astupa toti porii, facandu-ti un mare deserviciu.

Dupa desprafuire, iti recomand sa stergi cu alcool tehnic, care are rolul de a curata de toate reziduurile si de a lasa suprafata curata si pregatita petnru vopsit. Ca idee, eu recurg la stergerea cu alool tehnic ori de cate ori am ceva de vopsit, indiferent ca este vorba despre mobilier, sticla sau plastic. Daca ai dificultati in a gasi alcoolul tehnic in magazin, il poti comanda online aici.

Cum aplicam vopseaua

Prima intrebare aici ar fi daca folosim trafalet ori pensula. Pe scurt, ambele sunt la fel de potrivite in raport de cat si cum vrei sa vopsesti. Pe scurt, pensula iti permite o precizie mai mare in zonele delicate si ofera si mai multa textura aspectului final. Trafaletul in schimb iti usureaza munca pe suprafete mari si asigura si un aspect mai uniform. Iti recomand sa citesti articolul acesta daca vrei sa aprofundezi diferenta intre cele doua variante de aplicare.

Vopsirea in sine este importanta, dar este singura care determina succesul proiectului. Este important sa nu pui vopsea in exces, de aceea iti recomand sa vopsesti dintr-o tavita si nu direct din recipientul de vopsea. nu aplica straturi groase, ci mai degraba doua sau trei straturi mai subtiri, pe care le lasi sa se usuce foarte bine inainte de a trece la urmatoarea etapa. Mai multe trucuri de folos gasesti in articolul acesta.

Cum vopsim mobila in raport de material

Ce-ti arat in coninuare sunt exemplificari pentru diferite tipuri de materiale, avand in vedere ca mereu apar itnrebari legate de un anume tip de mobila de vopsit.

Cele mai multe probleme le ridica pal-ul, pentru ca este imbracat intr-o suprafata de plastic u o aderenta redusa si, drept urmare, grad de absorbtie la fel. Iti las mai jos variantele aplicabile in acest caz:

Ca sa vezi cum vopsim lemnul, iti las exemplu bucatariei mele vopsite in alb, pentru ca aceasta devine o culoare dificila cand lemnul este usor slefuit. Rasinile pot sa iasa din lemn si sa pateze vopseaua, fara ca tu sa ai vre vina pentru asa ceva. Solutia exista, o vezi mai jos:

Furnirul este deseori confundat cu lemnul lacuit, iar confuzia este usor de facut: este vorba despre o coaja subtire din lemn adesea lacuita cu foarte multe straturi. De fapt, problema apare la reconditionarea mobilierului vechi, asa ca mai bine iti dau un exemplu sa vezi in practica modul de rezolvare:

Cum vopsim mobila neagra

Schimbarea culorii nu este o problema atunci cand diferenta nu este majora intre cele doua. Schimbarea care poate ridica probleme este trecerea de la negru la alb ori la alte culori deschise, pentru ca este recomandat un strat suplimentar care sa asigure la final profunzime noii culori. Doua straturi de alb nu ar fi suficiente, asa ca iti recomand sa aplici intai unul intermediar gri sau bej si abia apoi alb. Iata in clipul video de mai jos un exemplu de piesa neagra vopsita intr-un culoare deschisa.

Despre lac si aplicarea lui

Lacuirea nu este o etapa obligatorie, dar este recomandata in anumite cazuri. Astfel, este nevoie de sigilare atunci cand folosesti vopseaua de tip creta si nu vrei sa te complici cu ceara. Ceara asigura un finisaj satinat, foarte delicat si elegant, dar aplicarea ei este mai dificila daca esti incepator si prelucrezi suprafete mari. Cca exemplu, ti-ar fi de folos sa citesti despre experienta mea cu vopsirea mobilei din pal si, ulterior, sigilarea ei cu ceara, in articolul de aici.

Mai este recomandat sigilarea cu lac atunci cand folosesti vopsea pe suprafete folosite intens precum pardoseli sau mese si blaturi, precum si pe mobilierul de bucatarie si baie daca este vopsit cu vopsea de tip creta. Altfel, ceara trebuier eaplicata si nu asigura aceeas impermeabilitate in mediul umed precum asigura lacul.

Personal, prefer finisarea cu lac, pe care il aplic cu pensule subtiri si late, fara a incarca suprafata cu lac in exces, De obicei aplic doua straturi, la interval de cateva ore sau de la o zi la alta, ca sa fiu sigura ca lacul este bine uscat.

Greseli de evitat cand vopsim mobila

Cine nu munceste nu greseste, iar vopsirea mobilei nu face exceptie. De la folosirea pensulelor murdare si pana la graba de a folosi obiectul cand vopseaua nu s-a uscat inca, se pot intampla diferite lucruri. Cateva dintre ele sunt si in clipul de mai jos.

Este greu sa inveti totul despre o operatiune precum vopsitul mobilei dintr-un singur articol. Dar acest ghid este un inceput bun pentru a te lasna intr-o activitate relaxanta, creativa si sustenabila. Poti continua sa te instruiesti in domeniu urmaridn articolele de pe GabiRalea.ro si participand la discutiile din grupurile de profil. Eu iti doresc succes si incredere in propriile forte, pentru ca sunt convinsa ca doua maini stangi nu exista, ci doar oameni care n-au aflat cat pot sa faca cu ele.

Daca ce ai citit mai sus ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top