Ma fascineaza casele americanilor. Tare de tot. Este adevarat ca au atat loc in tara lor incat fiecarui american ii revin 77 de metri spatiu de locuit, fata de cei numai 17 care ii revin unui roman. Dincolo de asta totusi, este abordarea lor fata de spatiu si amenajare interioara in general, mult mai libera si mai creativa in comparatie cu ce obisnuim noi sa facem.
Pe scurt, convingerea mea este ca avem ce invata de la ei, din acest punct de vedere. De aceea iti propun 7 idei de design pe care le-am ”furat” din casele lor, in calatoriile mele in Statele Unite.
Sper sa te inspire in a cauta si pentru casa ta moduri mai creative de amenajare interioara.
Imaginile pe care le vezi mai jos sunt dintr-un parc imobiliar din orasul Portage, statul Wisconsin (in apropierea Marilor Lacuri), unde casele sunt prototipuri expusa in vederea vanzarii, fiind amenajate pana in cel mai mic amanunt. Pentru ca investitorii imobiliari au parteneriate cu furnizorii de produse home & deco, multi dintre clienti ajung sa cumpere casa gata decorata, inspirati de locuintele pe care le vad in parcul imobiliar.
In modul in care isi amenajeaza casele, se vede un alt stil de viata si o alta abordare asupra vietii: spatiile sunt mari si nedivizate, astfel incat membrii familiei sa petreaca mare parte a timpului lor acasa in aceeasi incapere. Bucatariile sunt de obicei deschise, nu pentru ca americanii nu gatesc, ci pentru ca astfel este mai usor sa te muti catre locul de luat masa. In plus, hota este suficient de puternica sa traga mirosurile aparute cand gatesc.
Este de remarcat si lipsa holului propriu-zis, acesta nefiind delimitat de restul casei. De regula, holul functioneaza ca o zona tampon, care ajuta la pastrarea caldurii in casa in perioadele reci.
Dar americanii au o alta perceptie legata de cat de cald trebuie sa fie in casa si par sa se simta ok si la 18 grade. Aceasta era temperatura pe care era setat aerul conditionat in TOATE camerele de hotel in are am stat, in septembrie, cand afara erau 24-25 de grade. Iar prietenii mei nu puteau circula fara aer conditionat in masina, pornit pe…. 17 GRADE!!!! Am constatat ca temperaturile de 18-19 grade sunt norma si in institutii sau in sali de conferinta, unde am inghetat constant, ani la rand, ori de cate ori participam la vreun eveniment in Statele Unite. Ca un amanunt, nicaieri in cladirile lor, ferestrele nu se pot deschide, astfel ca singura sansa de a obtine un pic de caldura este sa opresti aerul conditionat.
Revenind insa la camerele noastre, hai sa iti arat cateva lucruri pe care mi-ar placea sa le vad mai des si la noi.
1. Loc de luat masa separat de cel in care gatesti
Acesta este unul din visurile mele, de o vreme incoace. Ne-am obisnuit sa ne traim o parte din viata in bucatarie – sa nu spuneti ca nu este asa – iar scoaterea mesei de acolo ar reduce sentimentul de sufocare in mijlocul dulapurilor si electrocasnicelor din jur. Cum nu toti ieșim in oras atat de des pe cat am vrea, mancand intr-un loc separat de bucatarie ar face transforma luatul mesei intr-un moment ceva mai deosebit.
Este adevarat ca lipsa mesei este compensata, de obicei, cu o zona tip insula – un blat cu zona de depozitare sub el, iar asta cere spatiu. Pana voi gasi o solutie pentru mine cel putin, ramane sa visez in continuare.
2. Usi de interior colorate si cu rama vopsita in alb
Despre aceasta idee am mai vorbit, in alte articole, dar si la workshopul despre culoare pe care l-am tinut si care a fost sponsorizat de Policolor. Atipica pentru noi, aceasta combinatie ajuta la crearea iluziei unui spatiu mai mare, dar iti si permite totodata sa aduci o pata de culoare in casa.
3. Peretii sunt perfecti pentru a expune si altceva decat tablouri
As vrea sa vad ca iesim odata din tiparul peretilor pe care agatam tablouri. Da, e ok, sunt frumoase, dar stiti ca se poate si altceva, da?
Daca aceste decoratiuni – denumite ”semne” – nu te incanta, opteaza pentru o galerie de fotografii de familie ori pentru o inscripite foarte usor de realizat, din folie autocolanta. Ai mai jos un exemplu simpatic, dintr-o camera spalatorie, alt element pentru care ii invidiez pe americani.
4. Curaj in folosirea culorilor
Asta este una din marile mele dureri: ca nu avem curajul si nici educatia artistica de a folosi cu adevarat culoare in casele noastre. Ca ne scufundam in griuri si bejuri, ca si cum culoarea peretilor este un dat de la Dumnezeu, pe care nu-l putem schimba daca ne plictisim. Si nu doar peretii sunt in cauza, ci si culoarea mobilei (cati ar accepta mobila rosie?) sau a usilor de interior.
Ori americanii au curaj mai mult decat noi, din acest punct de vedere. Iar daca dormitoarele de mai sus ti s-au parut colorate, ma intreb ce parere ai despre incaperile de mai jos.
5. Piesele vintage
Ti-am mai povestit despre un stil in amenajare care face furori in statele unite, de cativa ani. Se numeste ”farmhouse” si este un traditional american reinventat, despre care poti citi mai multe in articolul de aici.
Una din trasaturile acestui stil este refolosirea obiectelor vechi, uneori exact in starea in care sunt. Mai sunt si la noi oameni care pastreaza stilul traditional romanesc, prin introducerea in decor a unor obiecte populare, ceea ce reprezinta o interpretare locala a acestui stil. Imi doresc insa mult sa fim mai putin snobi si sa dam mai mult sanse obiectelor vechi, ca parte a unui trai sustenabil.
6. Design cu tema
O alta mare durere pe care o am si care este provocata de faptul ca, cel mai adesea, decoram haotic, amestecand culori, stiluri, imprimeuri care nu au nicio legatura si care nu urmeaza nicio idee. Ori cand vrei sa pornesti amenajarea, este normal sa urmezi o tema, un concept, un fir, asa cum vezi mai jos, unde amenajarea a urmat tema nautica si, respectiv, fotbalul american si culorile echipei locale.
Exact pentru asta este nevoie sa ai un moodboard, pe care il compui asa cum ti-am povestit in articolul de aici.
7. Mesele consola
Alta idee pentru care caut aplicare, in propria-mi casa. sunt masute inguste, care ”imbraca” spatii goale ori care te ajuta sa pastrezi la indemana diferite obiecte, in zonele in care petreci mult timp.
Se potrivesc pe un perete mare si gol, in zonele de trecere sau in cele inguste, unde ai nevoie sa asezi o sursa de lumina, o carte, o floare. Sunt usor de improvizat daca nu vrei sa cumperi una de-a gata si, cu toate ca o mobila in plus aglomereaza de obicei spatiul, pot scoate in evidenta zona prin liniile subtiri si prin structura delicata.
Sunt si alte elemente, in aceste case, care nu s-ar potrivi la noi, cum ar fi modul complicat de a acoperi ferestrele – draperii cu falduri si cu straturi suprapuse.
Dar un alt element vreau sa iti arat in final. Noi ignoram in masa ideea si cel mult zambim zeflemitor cand cineva o adopta. Pentru multi dintre americani, patriotismul nu-i doar un cuvant. Inseamna steagul cu dungi si stele agatat la intrare si un simt foarte dezvoltat al responsabilitatii civice, tradus prin exercitarea dreptului neingradit la proprietate, libera exprimare si gandire, dar si a obligatiei de a fi cetateni care se implica la nivel civic, chiar daca au opinii politice diferite. In mod direct, acest lucru influenteaza nivelul de civilizatie, curatenia din zonele publice, atitudinea angajatilor publici, calitatea serviciilor si a vietii pe ansamblu.
Te las pe tine sa apreciezi ce beneficiu ne-ar aduce noua – ca tara, dar si la nivel individual – o abordare similara in privinta drepturilor si libertatilor noastre.
Sper ca acest articol sa iti dea de gandit, nu doar legat de modul in care iti amenajezi locuinta inspirandu-te din designul caselor americane. M-as bucura sa il consideri folositor si sa il distribui mai departe, prietenilor si in social media.
Indiferent ce concluzii tragi dupa tot ce ti-am povestit mai sus iti doresc succes in toate proiectele!