10 motive sa urmaresti blogul meu de bricolaj – GabiRalea.ro

Nu-ti mai merge masina de spalat? Cumperi alta. Nu ai nimic la cina? Dai un telefon si iti vine comanda la usa. Puloverul preferat s-a desirat iremediabil? Nu-i nimic, comanzi online altul. Serios??? Cumparam in masa articole de serie, intr-o lume care ne vrea pe toti la fel. Cum sa repari cand e mai usor sa cumperi? Cum sa reciclezi cand totul in jur este nou si poarta amprenta brandului? Cum sa fii altfel cand tara te vrea in rand? Intr-o epoca a consumatorismului, sa-ti faci singur ceea ce gasesti gata facut pare o obraznicie. Si totusi, te invit sa fii obraznic! Iata 10 motive sa urmaresti blogul meu de bricolaj – GabiRalea.ro.

Bunicii muraturi toamna si cum isi reparau singuri si mobila, si caruta, atunci cand ceva se strica? La fel ca bunicii, sunt inca multi care isi amenajeaza singuri casa, isi construiesc mobila si cultiva in balcon plante aromatice, in jardiniere din lemn ori in ghivece din ciment pe care le-au facut tot singuri.

Despre asta este vorba in bricolaj sau do-it-yourself (DIY), cum i se mai spune: construiesti si repari singur lucruri, fara ajutor unui meserias. Repara, recicleaza, fa-ti singur! Este mai ieftin, poti personaliza si este mai la indemana sa faci tu decat altul. 

Iti spun si repet: ai o multime de motive sa bricolezi si, mai ales, sa urmaresti un blog de DIY.  Zece dintre ele sunt mai jos!

1. Inveti sa repari singur cand nu ai alternativa

Apar adesea probleme casnice care trebuie rezolvate rapid: un tiv descusut, o teava sparta (iti voi povesti curand despre inundatii casnice), un cablu dezlipit. Nu chemi mesterul pentru fiecare din ele pentru ca fie dureaza prea mult, fie iti vor refuza lucrarea.

Asa am patit cu scaunul meu preferat: s-a stricat tapiteria si nimeni nu a vrut sa o refaca. Mi l-am reparat singura si cred si acum ca a fost cea mai buna alegere. Aplica exemplul acesta in propria casa, sigur este ceva ce ai nevoie sa repari.

2. Afli cat de ieftin este sa faci singur si sa repari in loc sa cumperi

Cel mai la indemana exemplu este husa pentru canapea. Nici nu mai stiu cate persoane m-au intrebat cum sa rezolve aceasta problema, pentru ca nu gasesc de vanzare o solutie care sa se potriveasca, la un pret accesibil. Vom vedea curand cum sa rezolvi o astfel de problema.

Crezi ca vei mai apela la croitor sa iti scurteze fusta, daca ai timp sa o faci chiar tu? Ori ca vei chema in dulgher pentru cateva cuie care trebuie batute intr-un scaun i un tablou de agatat pe perete? Vei descoperi ca poti face singur lucruri pentru care plateau pe altcineva. Calculeaza tot singur economia facuta.

Sau poate iti doresti o decoratiune din strainatate si pe care vanzatorul nu o expediaza in Romania. Multe bloguri au proiecte prin care copiaza astfel de obiecte, asa cum ti-am povestit si eu aici, despre in suport de bijuterii pe care nu aveam cum sa il comand in Statele Unite. Si cate cadouri minunate poti face pentru cei dragi atunci cand stii cum sa le personalizezi!

3. Inveti sa alegi singur materialele si sculele pentru casa

Ai in casa o trusa medicala si medicamente de uz general, este normal sa intervii rapid cand sanatatea iti este in pericol, nu? Cam la fel este si cu locuinta ta: trebuie sa te ingrijesti de sanatatea ei pentru ca totul sa functioneze cum trebuie si sa fii si tu in siguranta.

Si pentru casa iti trebuie o trusa in care sa ai sculele de baza: ciocan, cleste, patent, surubelnite drepte si in cruce, bormasina, creion de tensiune, cateva chei fixe si inelare. Sa ai si niste garnituri pentru cand curge un robinet), dibluri (pentru agatat tablouri pe perete), banda izolatoare, banda de teflon, holsuruburi si cuie.

Urmarind in mod constant cum sunt realizate proiectele de bricolaj, vei invata cum reactioneaza materialele, ce sa alegi pentru ideea ta si de unde sa le cumperi. Vei afla cum sa alegi vopseaua potrivita si cum sa o aplici pentru cel mai bun rezultat.

4. Stii cum salvezi resurse si obiecte fara viitor

Consumand excesiv, sufocam planeta si sa o secam de resurse, cand putem preveni asta prin reciclare si refolosire. Pietele de vechituri sunt o mina de aur pentru amatorii de proiecte de reciclare si refolosire. Trebuie sa stii ce si cum sa cumperi, iar regulile le afli citind articolul de AICI.

Fie ca transformi in lucru stricat in altceva, fie ca schimbi destinatia unui obiect functional inca, blogurile de acest fel sunt o sursa permanenta de inspiratie pentru proiectele de tip upcycle (prin care schimbi destinatia obiectelor) sau recycle (prin care refolosesti ceea ce altfel arunci).

5. Afli ce functioneaza fara sa mai testezi tu

Nu este nevoie sa inventezi tu roata ori sablonul si nici sa testezi cerneala pe vopsea, au facut-o altii pentru tine. Pentru intrebarile pe care le ai in legatura cu proiectele tale, gasesti de multe ori raspunsuri pe blogurile de bricolaj. Articolele sunt in majoritate demonstrative si acopera o multime de subiecte, de la probleme uzuale de gospodarie si pana la produse nou aparute pe piata.

Uita-te, de exemplu, la acest articol despre o vopsea pentru pantofi. Este unul dintre cele mai accesate de pe blogul meu, de catre cititori care ajung la el cautand solutii pentru vopsirea obiectelor din piele. Sau urmareste blogul ca sa vezi testele pe care le-am facut pe mobila din PAL, plastic sau textil cu vopseaua Annie Sloan.

6. Inveti sa planifici proiecte

Orice proiect legat de casa are elemente peste care nu ai cum sari: scopul, materialele si sculele necesare sau tehnici pe care trebuie sa le stii. Pur si simplu n-ai cum sa le omiti daca vrei sa ai succes. Asa este si in viata: ai un scop, vezi ce resurse iti trebuie, ce metode folosesti si iti faci un plan de actiune. Unde altundeva sa exersezi treaba asta daca nu cu proiecte de bricolaj?

7. Descoperi ca designerii si artizanii sunt si ei oameni

Nu toate proiectele de bricolaj pe care le vezi pe bloguri ies din prima ori exact asa cum trebuia. Designerii si artizanii sunt si ei oameni care fac greseli, nu toate proiectele ies asa cum isi doresc.

Ce vreau sa spun cu asta? Ca ei nu se afla pe pozitii la care tu nu poti sa ajungi. Cu perseverenta si creativitate, poti invata la fel de multe despre design, materiale, culori si tehnici, ca sa iti decorezi apoi casa fara ajutorul unui profesionist.

8. Faci pasi in dezvoltarea personala

Invatand sa construiesti lucruri folositoare iti dezvolti simtul practic si capacitatea de rezolvare a problemelor. Afli despre utilizari neobisnuite si descoperi lucruri pe care nu le-ai stiut niciodata. Faci mai repede conexiuni si gasesti mai usor solutii creative la problemele de zi cu zi. Inveti sa te autosustii si iti cresti capacitatea de supravietuire in situatii dificile.

Altfel spus, iti pui la contributie mintea, ca sa gandesti repede, bine si aplicat. Ajungi sa faci lucruri de care nu te credeai in stare si realizezi cat de putin stiai despre limitele tale. Depasesti bariere pe care ti le-ai construit singur, spunandu-ti ca nu te pricepi.

Sunt lucruri de care ai nevoie zilnic, dar si in situatii limita si pe care in nicio scoala din lume nu le inveti. Poti ajunge ca instinctul de supravietuire sa iti dicteze cum sa iti folosesti abilitatile dobandite prin bricolaj, ca sa iti salvezi viata. Crezi ca glumesc?

9. Iti descoperi talentul ascuns

Este imposibil sa fii expus la atata creativitate si sa nu iti vina propriile idei. Descoperi ce-ti place si la ce esti bun sau evoluezi in ceea ce stiai deja sa faci, ca hobby. De unde stii ca acest hobby nu se transforma apoi in afacere? Stii vorba aceea: fa ceea ce iti place si nu va mai trebui sa muncesti nicio zi din viata ta!

Am trecut personal prin asa ceva dupa un curs de acuarela, vara trecuta. Desi credeam ca nu sunt in stare sa tin o pensula in mana si ca nu am nimic in comun cu pictura, am descoperit frumusetea acuarelei si a desenului in tus.

Acum, mare parte din proiectele mele au o componenta grafica accentuata pe care vreau sa o dezvolt si mai mult. Daca vrei acelasi lucru, descarca de pe blog calendarul de colorat pentru 2018 si exerseaza si tu!

10. Intri intr-o comunitate care iti ofera oportunitati

Cand aloci timp proiectelor si mergi la ateliere si evenimente de profil, intalnesti oameni care au aceleasi pasiuni ca si tine. Legi prietenii si descoperi cata oportunitati iti ofera acestea – de timp liber petrecut impreuna si chiar de afaceri. La un pahar de vin si o cutie de culoare, prieteniile se leaga mai usor.

Si daca tot ai citit pana aici, sa vezi ce am scris si la Cristian China Birta pe blog, fix despre acelasi lucru. Doar ca mai scurt, ca nu-i frumos sa te duci in casa omului si sa nu te mai dai plecat.

Indiferent unde citesti despre asta, tine minte ca nu-i nimic mai bun pe lumea asta decat lucrul facut de mana ta. De asta iti spun sa urmaresti un blog de bricolaj. Cum care blog? GabiRalea.ro, normal!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top