Zugravesti singur? Ce sa stii ca sa iti iasa bine

Tocmai mi-a crescut infinit respectul fata de cei care pot petrece zile in sir manuind pensule si trafaleti plini de var. Mi-am zugravit singura bucataria.

Pentru cei care fac asta in fiecare zi, zugravitul este mult mai simplu. Daca te apuci tu, amator, sa zugravesti singur un sfert de bucatarie sau doi pereti si plafonul din hol, vezi cata munca este. Si tocmai pentru ca nu suntem profesionisti, operatiunea asta necesita o multime de pregatiri si explicatii clare, ca pentru necunoscatori, inclusiv pentru lucruri ce par evidente.

Nu rade: la prima zugraveala, vei vedea pe pielea ta – la propriu si la figurat – ca toate trucurile pe care le-am trecut aici au sens!

Citeste si „GHIDUL ZUGRAVULUI AMATOR”

Despre materialele necesare

Plecam de la premisa ca peretii sunt deja reparati sau ca ai nevoie doar de un strat proaspat pe pereti. Daca ai de facut reparatii, iti recomand sa te orientezi spre o varianta mai usoara, cum ar fi cea din articolul de aici.

Alege o lavabila potrivita pentru tipul de incapere pe care o zugravesti – baie, bucatarie – tinand cont de proprietatile de care ai nevoie, in afara de culoare. Sunt de preferat cele care lasa peretele sa respire si care sunt foarte usor de spalat fara sa se duca din culoare. Cat despre alegera culorii, uite cateva sfaturi in articolul despre cum sa alegi culori noi in casa ta.

Ca instrumente, ai nevoie de o pensula pentru locurile mai greu accesibile si pentru margini, 1-2 trafaleti (unul de cel mult 20-22 cm pentru tavan si altul mai mare, pentru pereti) si o tavita pentru vopsea de felul celei pe care o vezi mai jos.

Gasesti diferite tipuri de trafaleti pe piata, iar alegerea lor este simpla: cu cat suprafata de zugravit este mai dreapta si mai fina, cu atat este firul fibrei mai scurt, iar cei din burete sunt pentru vopsea email. Tine minte totusi un lucru: cu cat sunt mai pufosi, cu atat se imbiba mai tare cu vopsea si devin mai grei si mai dificil de manevrat de catre o persoana fara experienta in zugravit. Am patit-o eu, de aceea am ales burete desi asta inseamna sa „alimentezi” mai des cu lavabila!

Pentru tavan, ti-ar putea fi de folos o coada din lemn pentru maturi, pe care sa o folosesti pe post de prelungitor, ca sa nu te cocoti pe o scara. Ai nevoie insa de un pic de dexteritate ca sa manuiesti trafaletul de la asa distanta.

Imbraca-te in haine mai vechi (le vei pata serios) si foloseste manusi din plastic si ochelari de protectie ca sa nu iti sara stropi in ochi. Sa ai la indemana si cateva carpe umede, ca sa poti sterge imediat in caz ca versi din vopsea (mai ales pe talpi, ca sa nu aluneci si sa cazi), precum si 3 pachete cu folie de protectie, pe care o gasesti in magazinele de bricolaj pentru 6-10 lei bucata. Te-ai putea descurca si cu 2, dar mai bine sa iti ramana decat sa nu ai suficient.

Pasul 1 – Pregatirea pentru zugravit

Primul lucru de facut este sa golesti camera de tot ce poate fi scos cu usurinta ori rasturnat in timpul procesului. Trage mobilele de langa pereti, ca sa ai acces in toate zonele in care ai de vopsit. Aranjeaza-le in asa fel, in centrul camerei, incat sa ai si unde sa pasesti pe ele ori unde sa aduci scara, pentru a ajunge la tavan.

Acopera totul cu folie de protectie. De obicei, aceste folii sunt foarte mari, asa ca poti taia bucata in doua sau in trei, in raport de suprafata pe care trebuie sa o protejezi. Fixeaz-o cu scoci de hartie, pentru mai multe siguranta.

Protejeaza si tocurile ferestrelor si pe cele ale usilor, tot cu scoci de hartie, ca sa poti vopsi usor pe langa ele fara sa le murdaresti. Acopera si lustrele pe care nu le dai jos, imbracandu-le tot in folie de protectie ori in hartie.

Perete trebuie curatat bine – sters de praf si paianjeni, altfel acestia se vor amesteca cu vopseaua lavabila si vor lasa urme pe pereti. Daca sunt pete evidente de grasime ori stropi, degreseaza peretele cu apa si detergent. Mizeria nu va putea fi indepartata in totalitate, dar nicio substanta nu prinde pe un perete tapetat cu stropi de mancare intarita, de exemplu. (Suna incredibil, dar am vazut case cu asa ceva.)

Vei vedea ca acest pas iti ia o multime de timp, dar el te scuteste apoi de o curatenie dureroasa. Daca totul este bine protejat, tot ce mai ai de facut la final este sa dai cu aspiratorul si sa stergi de praf, ca de obicei, inainte de a aduce inapoi obiectele evacuate.

Pasul 2 – Amorsarea

Al doilea pas este sa aplici o amorsa – care este de fapt o combinatie de apa si aracet – care va ajuta vopseaua sa adere mai bine pe perete. Aplici amorsa cu pensula, trafaletul, bidineaua sau prin stropire cu un pulverizator de tipul celor pentru solutie de sters geamurile.

Acum vei vedea cat de bine ai sters peretii: daca sunt foarte murdari, amorsa curge si lasa dare care se vad si prin lavabila, daca nu ai dat suficiente straturi ori vopseaua nu are grad mare de acoperire. Lasi sa se usuce bine cel putin jumatate de ora, ca sa se impregneze in pereti si sa-si faca efectul.

Pasul 3 – Zugravitul

Cand s-a uscat amorsa, poti da cu lavabila si incepi cu tavanul. Cand eram mica, ii vedeam pe bunicii mei cum varuiesc si stiu ca spuneau mereu ca tavanul trebuie dat intr-o singura directie si fara sa lasi sa se usuce urma, altfel raman umbre inestetice. Vopselele lavabile de acum nu mai sunt asa pretentioase, dar tot este bine sa intinzi lavabila intr-o singura directie atunci cand o aplici pe tavan.

Vei vedea ca vopsitul tavanului este cea mai dificila treaba, din cauza pozitiei incomode in care stai si a faptului ca nu trebuie sa vopsesti fix deasupra ta, pentru ca te vei umple de stropi.

Mai intai, foloseste pensula ca sa vopsesti imbinarea plafonului cu peretele si prin alte zone in care trafaletul nu incape (printre tevi sau dupa galeria pentru perdea, cum este in imaginea de mai sus). Continua cu trafaletul, mereu in aceeasi directie. Ca sa iti fie mai usor, pune vopsea in tavita si de acolo alimenteaza-ti trafaletul, pe masura ce lucrezi, dar ruleaza-l intai pe gratarul tavitei ca sa elimini surplusul de vopsea.

Cand ai terminat plafonul, trage-ti rasuflarea si ocupa-te de pereti, in acelasi mod: intai vopsesti marginile si pe langa ferestre si usi, apoi portiunile in care poti folosi trafaletul. Urmareste ca ultimele tuse din fiecare portiune sa fie mereu in acelasi sens, daca vrei o textura uniforma.

Daca vopseaua ti se pare prea groasa, poti adauga apa pana la 10% din cantitatea totala. Sa stii insa ca o vopsea subtire va curge si va stropi si mai rau. In plus, stratul obtinut va fi mai transparent si va trebui sa aplici inca o data.

9 sfaturi de tinut minte cand zugravesti singur

Lucrurile sunt relativ simple, ce complica totul sunt limitele noastre fizice si nivelul de experienta in zugravit. cine zugraveste singur pentru prima data sa nu se astepte la minuni, ci la tot felul de surprize. Uite cateva lucruri pe care sa le tii minte, ca sa eviti problemele pe cat posibil.

1. Toti trafaletii stropesc. Sa tii minte asta, ca sa nu dai vina pe tine si sa crezi ca nu stii tu sa zugravesti.

2. Sa ai mereu trei puncte de sprijin, cand esti la inaltime si zugravesti. Plaseaza-ti picioarele pe obiecte diferite, din care unul sa fie fix (masa, blat de bucatarie), iar cu o mana sa fii pregatit sa te sprijin cand urci si sa cobori. Nu-i de glumit cu o cazatura zdravana. Am invatat asta cand am inceput sa ma urc in copaci si crede-ma ca este o informatie esentiala pentru siguranta ta.

3. Marcheaza-ti locurile acoperite de folie de protectie in care nu trebuie sa calci (chiuveta, plita, scaunele samd.) ca sa nu ai cum pasi acolo cu niciun chip. Tot din motive de siguranta.

4. Poarta incaltaminte usoara, care sa nu iti alunece pe picior si pe care sa nu o scapi cand urci si cobori.

5. Daca stropesti peretii in timp ce zugravesti tavanul, sterge-i sau uniformizeaza vopseaua. Altfel, vor ramane urme in relief care nu pot fi acoperite cand zugravesti peretii.

6. Daca vrei sa faci o pauza la terminarea unui perete, pune trafaletul intr-o punga pana te intorci. Vopseaua pe baza de apa se usuca repede si risti ca ea sa se intareasca pe trafalet si sa iti complici procesul. Fie va trebui sa il speli, fie sa cauti altul, iar asta iti mananca timp.

7. Stropii cazuti in afara foliei de protectie trebuie stersi imediat, ca sa nu iti fie greu sa ii indepartezi mai tarziu. In plus, poti sa aluneci pe ei si sa cazi.

8. Urmele de var de pe mobila, usi si ferestre se indeparteaza usor cu apa cu otet. Nu-i nevoie sa freci cu putere, trebuie doar sa stergi in prima faza cu o carpa imbibata in apa cu otet, iar un minut mai tarziu sa stergi din nou. Otetul neutralizeaza praful varului si nu vei avea urmele albicioase ramase adesea dupa zugravit si care se indeparteaza cu greu, dupa spalari cu diferite substante cu nivel ridicat de compusi chimici.

9. Spala uneltele cand ai terminat, cu apa calda in care ai pus otet. Vei mai avea nevoie de ele si este pacat sa le arunci, cata vreme vopseaua proaspata este usor de curatat.

Una peste alta, zugravitul cere efort. Daca munca fizica nu face parte din rutina ta zilnica ori nu esti o fire sportiva, activitatea asta iti poate lua doua zile cel putin pentru o singura camera. Prima zi este pentru zugravit, iar a doua pentru refacere, pentru ca renovarea te va seca de puteri.

Tot ce am scris mai sus se bazeaza pe propria experienta, dupa ce am petrecut jumatate de zi zugravind jumatatea de bucatarie in care pot da cu lavabila, ca parte a unui proiect mai amplu de renovare. Urmeaza vopsitul mobilei si poate schimbarea sau vopsirea blatului. Dar astea sunt povesti pentru un alt articol.

Tu ce planuri de renovare ai?

Later Edit: Intre timp, am vopsit si mobila de bucatarie, devenind alba. Am scris si despre asta intr-o serie de articole, dar poti gasi un rezumat AICI.

4 thoughts on “Zugravesti singur? Ce sa stii ca sa iti iasa bine”

  1. Am dat un search pe google încercând să aflu cât de dificil este să zugrăvești singur, iar primele 2 articole sunt aproape la fel, cu paragrafe întregi identice. Ar fi fost cam mare coincidența ca ambii autori să folosească fix aceleași expresii și exemple.
    Unul dintre articole este acesta, celălalt este postat pe Atelierul de Modelism https://www.atelieruldemodelism.ro/Cum-zugravesti-singur-in-casa
    Citim bloguri ca să ne bucurăm de un text unic, nu ca să vedem articole copy-paste.

    1. Multumesc mult pentru sesizare. Voi lua legatura cu ei, sa-si scoata de pe site articolul copiat de la mine.
      Ca sa clarific de ce sustin ca articolul lor este cel copiat: articolul meu este publicat in 2018, al lor este fara data de aparitie si este mult mai scurt, avand doar selectiuni din articolul meu.
      Traiesc din scris din 1993 incoace, am fost jurnalist premiat (https://foto.agerpres.ro/?is_search=1&searchtxt=Gabriela+Chiriac+Ralea) si am lucrat multa vreme in cea mai puternica redactie de presa de la noi, din acea vreme. Am avut de-a face ani de-a randul cu furtul de continut, inclusiv cand lucram in presa. Aceasta experienta ma ajuta sa scriu in asa fel incat am articole pe prima pozitie in Google, dupa diferite cautari.
      Din pacate, astfel de lucruri se vor intampla. Ma bucur insa ca cineva nu doar le observa, ci le si raporteaza.
      Multumesc inca o data, sunt recunoscatoare pentru implicare. 🙂

    2. Oh… m-am uitat si celelalte articole care urmeaza pe pagina Google si m-a luat durerea de cap. Oare nu mai stie nimeni sa scrie altfel decat copiind de pe net???

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top