Top 5 vopsele pe baza de apa

Cele mai frecvente intrebari pe care le primesc se refera la tipul de vopsea potrivit pentru un proiect sau altul. Sunt pe piata o multime de produse, asa ca alegerea este dificila daca nu stii ce criterii sa urmezi.

Am facut un top 5 al vopselelor pe baza de apa, pe care le-am folosit frecvent in ultimii ani. Daca ma intrebi care este cea ma buna pentru tine, s-ar putea sa nu stiu, dar iti arat ce aleg eu si de ce.

Cum alegi vopseaua?

Prima intrebare este daca folosesti o vopsea alchidica ori una pe baza de apa. Pe scurt, iti recomand vopseaua pe baza de apa, fiind mai usor de folosit si cu un timp de uscare mult redus fata de cea pe baza de solvent. Despre cele doua categorii de vopsea si despre diferente dintre ele poti afla mai multe din articolul meu de AICI.

Trebuie sa mai iei in calcul aderenta vopselei pe suprafata pe care o vopsesti. Aici intrebarea cea mai frecventa pe care o primesc este daca vopseaua prinde pe pal melaminat si MDF, materiale folosite foarte des in fabricarea mobilierului. Important este efortul pe care esti dispus sa il depui: slefuiesti inainte de vopsire, aplici un primer (amorsa) ori iti doresti sa vopsesti fara nicio operatiune pregatitoare?

Conteaza si gradul de acoperire a vopselei, respectiv capacitatea ei de a aduce cat mai rapid si mai simplu suprafata la culoarea dorita de tine. Trecerea de la o culoare inchisa ori una puternica la alb poate fi dificila cu o vopsea cu grad redus de acoperire. Asta inseamna sa aplici intai un strat intr-o culoare intermediata (gri, de exemplu), pentru atenuare. Ori dai multe straturi de vopsea, dar si asa exista riscul ca baza de la care ai pornit sa influenteze culoarea ta finala, care capata o tenta nedorita.

Gama de culori este un alt criteriu care te intereseaza. Unele branduri au sute, chiar mii de variante de culoare, altele, jongleaza cu doar cateva, pe care le poti combina ca sa obtii – sau nu – nuanta dorita. Tot aici mentionez si luciul, unele branduri avand atat variante mate, cat si lucioase ale aceleiasi culori.

Ia in calcul si rezistenta in timp, pe care nu o poti anticipa insa, ci doar constata in cazul proiectelor derulate de altii. Documenteaza-te!

Mai este de mentionat usurinta in utilizare, pe care eu o pun pe acelasi palier cu versatilitatea in crearea proiectelor complexe. Desi sunt in general la fel, unele vopsele cer materiale aditionale si / sau metode specifice de aplicare daca vrei sa obtii diferite efecte sau texturi. Pentru mine conteaza si disponibilitatea in cantitati mici, dar acesta este un criteriu pur subiectiv si deloc general.

Am lasat la final pretul pentru ca, desi este important, conteaza mai putin decat calitatea vopselei intr-un proiect al carui succes ti-l doresti foarte tare. Intre vopselele pe care le recomand, exista diferente de pret pe care trebuie sa le iei in calcul. Iti recomand totusi sa evaluezi pretul lor in raport de toate celelalte caracteristici ale lor, care iti influenteaza esential nu doar rezultatul, ci si efortul depus in proiect.

Vezi o versiune actualizata a acestui top AICI.

Top 5 vopsele pe care le recomand

Hai sa iti spun si care sunt alegerile mele si de ce. Notele de mai jos sunt date pe baza propriilor experiente, fiind deci subiective. Pentru ca, dincolo de ceea ce spun producatorii, practica arata ca lucrurile stau uneori putin diferit. Proiectele nu sunt derulate in conditiile unui laborator de testare, astfel ca este de inteles sa apara variabile care influenteaza rezultatul.

Vreau sa ma stii ca tot ce scriu mai jos se bazeaza doar pe alegerea personala si ca nu am niciun beneficiu din mentionarea unuia sau altuia dintre brandurile din acest articol. Orice parteneriate am avut sau voi avea cu furnizori ori producatori ai acestor branduri, nu-mi influenteaza preferintele.

Locul 5: Email Ecolux de la Kober

L-am folosit in cateva proiecte, in culorile albastru inchis si alb. Are un luciu foarte frumos, ba chiar este cea mai lucioasa vopsea pe care am folosit-o pana acum. Culoarea este foarte frumoasa, profunda, insa gama de nuante disponibile mi se pare foarte redusa, avand numai 10 culori.

Potrivit caracteristicilor, adera inclusiv pe pvc, dar numai dupa slefuire, operatiune de care eu fug mereu din cauza efortului si sa mizeriei pe care o provoaca. L-am testat fara slefuire pe o suprafata mica din plastic si nu am fost multumita de rezultat, pentru ca mi s-a parut destul de usor de indepartat. L-am testat si pe PAL, cu acelasi rezultat, in lipsa slefuirii.

Pe lemn a prins rapid, pe ceramica la fel, dar nu s-a distribuit uniform, lasand urmele pe care le vezi mai jos. Pentru proiectul meu insa, tocmai aceste urme au fost perfecte.

Cat priveste puterea de acoperire, imi pare destul de transparent, fiind nevoie de trei straturi pentru a acoperi total si uniform o suprafata din lemn cu diferente de culoare. Nu spun ca este un defect, ci doar ca trebuie sa iei in considerare aceste aspecte, in functie de proiectul tau. De exemplu, vopseaua asta a fost exact ce am avut nevoie in reconditionarea veiozei despre care iti spun AICI.

Desi este pe locul 5, ramane printre produsele pe care le prefer pentru anumite proiecte, mai ales acolo unde trebuie sa lucrez cu o vopsea subtire. Caracteristicile date de producator pentru aceasta vopsea sunt aici.

Locul 4: Oskar Aqua Matt

Este o vopsea foarte populara, datorita culorilor foarte vii si aspectului mat, cretos. Am folosit-o in cateva proiecte, asa ca pot spune ca este vopseaua potrivita pentru lemn crud, pe care il vrei acoperit in culoare mata. Gama de culori este deosebita si contine nuante pe care nu le-am vazut des la alti producatori – galben viu, fuchsia, turcoaz. Vezi aici paletarul si caracteristicile.

Vreau sa stii totusi ca nu toate culorile ies exact asa cum le vezi in paletar. Fuchsia si galbenul sunt mai deschise decat in paletar, iar griul are o tenta pronuntata de violet.

Se intinde bine, este usor de aplicat si prinde inclusiv pe pal melaminat, dupa slefuire, rezistand destul de bine in timp. Stiu persoane care au folosit-o inclusiv pentru a vopsi plastic, dar mie nu mi se pare ca rezista bine in timp pe aceasta suprafata. Dealtfel, nici nu are pretentia de a fi potrivita pentru asa ceva.

Este o varianta foarte potrivita si accesibila ca pret pentru aceia care isi doresc sa treaca la culori vii. Tine cont insa ca nu are luciu, aspectul final fiind unul mat, catifelat. Daca o aplici pe lemn crud ai putea avea nevoie de un strat de lac pe deasupra, in cazul in care suprafata este una utilizata frecvent (o masa, de exemplu), ca sa iti fie usor sa o intretii in timp.

Locul 3: Ressource

Este o vopsea frantuzeasca premium, despre care nu ai auzit prea multe probabil, dar pe care merita sa o folosesti. Este una din cele doua disponibile in Romania si in cantitati foarte mici, pentru proiecte punctuale – costa in jur de 25 de lei borcanele din imagine. Am folosit-o cu succes la pictat tablouri, dar si in proiecte de bricolaj, astfel ca stiu de ce te poti baza pe ea.

Este un vis sa lucrezi cu vopseaua asta mai ales in proiecte mici, pentru ca este foarte usor de folosit: nu curge, nu se intinde aiurea, adera excelent, are consistenta potrivita si, in general, face exact ce ii spui sa faca. Culorile sunt vibrante, consistente, cu personalitate.

Un alt plus este ca ai sute de culori dintre care poti alege, vezi mostrele in cutiile colorate din imaginea de mai sus, cu trandafiri. Trebuie sa ajungi insa la singurul furnizor de la noi, aflat in Bucuresti, pe care il gasesti pe Facebook aici, daca vrei sa iei legatura cu ei, dar si pe site-ul de aici.

In privinta aderentei, o poti aplica pe aproape orice, insa unele suprafete trebuie pregatite nu prin slefuire, ci prin aplicarea unei amorse pe care tot Ressource o furnizeaza. Am vazut usi de interior si chiar gresie si faianta vopsite cu Ressources i crede-ma ca am ramas impresionata. Dealtfel, ti-am povestit despre vopseaua lor pentru pardoseala, in articolul de AICI.

Locul 2: Email Spor Aqua de la Policolor

Despre vopseaua aceasta ti-am tot vorbit, in diferite proiecte. Pentru gama standard de culoare, este disponibila in doua varinate de luciu – mat si lucios, ceea ce este un plus.

Un alt lucru care imi place foarte mult este ca, daca apelezi la unul din magazinele din reteaua Policolor, poti obtine acest email pe baza de apa in aceeasi culoare precum lavabila pentru pereti din gama SPOR Baza de nuantare pe care o poti vedea aici. Mie versatilitatea asta mi se pare extraordinara, pentru ca ne permite sa iesim din tipare si sa ne configuram casa in orice culoare ne trece prin cap.

Am folosit emailul spor Aqua de la Policolor in cateva din proiectele mele preferate – usa vopsita in stil ombre si reconditionarea mobilei de bucatarie, dar si in cateva proiecte mai mici. Imi place cum adera si cum se intinde, iar consistenta este excelenta, fara sa se usuce in timp, daca o pastrezi in cutie. Aici apare un alt plus: cutiile din plastic, de tipul celor pentru smantana, sunt mult mai usor de deschis si se inchid etans, fapt care permite pastrarea pe termen lung fara probleme.

Am aplicat-o pe lemn si adera si fara slefuire, dar am preferat sa matuiesc eu suprafata putin. A acoperit excelent chiar si dupa primul strat galbenul unui dulap (vezi proiectul aici), lucru pe care o alta vopsea alba, pe care o alesesem initial pentru proiectul respectiv, nu l-a facut.

Nu o folosi pentru PAL daca nu slefuiesti inainte. Producatorul nici nu o recomanda dealtfel pentru melaminat, ci doar pentru suprafetele din lemn, chiar si pentru acelea care au fost vopsite anterior. Aceasta vopsea este o alegere buna pentru reconditionarea mobilei din lemn pentru bucatarie (vezi AICI cum am vopsit-o pe a mea in alb), pentru ca se intretine usor, rezista excelent si nu sare de pe suprafata vopsita.

Locul 1.Annie Sloan Chalk Paint

Pentru cine ma urmareste de ceva timp, faptul ca vopseaua de la Annie Sloan este pe primul loc in acest top nu este o surpriza. Daca nu ai citit inca nimic din ce am scris pana acum, nu-i nimic, vei gasi in continuare motivele recomandarii mele.

Din punct de vedere al culorilor, paleta este suficient de vasta pentru a gasi o nuanta placuta. Daca nu gasesti ce vrei, stockistii (distribuitorii autorizati, pentru ca nu vei gasi vopseaua in magazine) te pot indruma cum sa o obtii pe baza culorilor existente. Cat despre distribuitori, ei sunt cu adevarat specialisti in utilizarea vopselei, fiind certificati de Annie Sloan doar dupa indeplinirea unor conditii stricte, astfel ca ai ce sa inveti de la ei.

Cel mai bun lucru este ca vopseaua asta adera pe orice suprafata fara sa slefuiesti inainte. Am vopsit cu ea atat lemn, cat si pal melaminat (vezi AICI dulapul meu din hol), plastic (AICI vezi proiectul) sau material textil (iata AICI covorul meu vopsit cu Annie Sloan Chalk Paint). Pe toate aceste suprafete, culoarea rezista excelent, ti-o spun din experienta.

Nu este nevoie de slefuire, dar ai nevoie sa o sigilezi la final, adica sa aplici un strat protector astfel incat ea sa reziste in timp. Poti aplica ceara Annie Sloan ori un lac pe baza de apa, fie cel produs tot de Annie Sloan, fie altul, iar alegerea mea aici este Villa Yacht 3 in 1 de la Policolor, de preferat cel pentru parchet cand ai suprafete intens utilizate.

Poti aplica aceasta vopsea in moduri diferite pentru a obtine texturi diferite. Mai multe despre modul de aplicare gasesti AICI, dar iti recomand sa mergi la unul din atelierele organizate de stockistii Annie Sloan, pe care ii gasesti pe pagina Annie Sloan Romania.

Pe scurt, este o vopsea care se preteaza pentru orice proiect fara mari pregatiri inainte, ceea ce – din punctul meu de vedere – justifica pretul mai mare decat al altor vopsele pe baza de apa existente pe piata noastra. Exista insa trei variante de cantitati, iar acoperirea este excelenta (se pot vopsit 12-14 mp dintr-un litru).

Desi le-am ordonat intr-un clasament, fiecare tip de vopsea are plusurile ei si proiectele in care se potriveste. Astea fiind zise, iti doresc spor in proiecte si idei multe, pentru toate tipurile de vopsea. Iar daca vrei sa afli mai multe despre vopsea si vopssit, te astept la evenimentele pe care le organizez pe aceasta tema:

Iar daca articolul ti s-a parut util, distribuie-l si altora, ca sa se inspire si ei in ceea ce bricoleaza!

25 thoughts on “Top 5 vopsele pe baza de apa”

  1. Radan Georgiana

    Buna ziua! Te rooooog mult sa ma sfatuiesti cu ce ar fi cel mai bine sa vopsesc mobila de bucatarie, care e evident din pal melaminat. Si daca trebuie sa sigilez cu lac. Mulțumesc!

  2. Geana Marian

    Salutare. pentru o terasa din lemn ce vopsea pe baza de apa imi recomanzi?. Merita sa investesc in vopseaua Annie Sloan?
    Mersi.

  3. Bunaaaa…nu știu dacă o sa mai raspunda cineva aici ca văd ca e din 2020, daaar am nevoie sa vb cu tine, te roooog. Am cumpărat niște jucarii pentru copil din lemn (orampa, un cub și un balansoar) vopsite execrabil…am citit articolul tău acum…help!!!!

    1. Buna! Normal ca raspunde cineva aici, ca inca sunt pe baricade. Ba chiar am facut 5 ani de blog, fix ieri, cand am si sarbatorit evenimentul. :))
      Asadar, se rezolva. Trebuie slefuite putin, ca sa prinda vopseaua noua mai bine si sa fie suprafata plana. Apoi se curata praful cu pensula ori cu aspiratorul si stergi cu alcool tehnic, inainte de a trece la vopsit. Mai multe despre vopsirea lemnului gasesti aici: https://www.youtube.com/watch?v=rXdjOVRWNwo&t=780s
      Fiind pentru copil, iti recomand sa te orientezi spre o vopsea cu VOC cat mai redus, cum ar fi Annie Sloan – o vopsea cretoasa, pe care o sao sigilezi apoi cu lac tot de la Annie Sloan.
      Daca vreo o varianta mai ieftina si care sa tina si in exterior, merg Luxens si SPOR Aqua, doar ca au ceva mai multi compusi volatili (VOC).
      Spor la treaba!

  4. Buna. Am niste usi de interior, din acelea simple de pal si invelite intr-un colant alb cu striatii. Ma gandeam sa le vopsesc cu o culoare mata. Crezi ca ar prinde fara sa am surprize (sa se umfle din cauza apei din vopsea), sau sa nu tina in timp? Daca da, ce imi recomanzi din cele mentionate in articol si daca ar trebui acoperita cu un alt strat de fixare sau nu (dar fara sa ajunga lucioase). Multumesc frumos anticipat! 😉

    1. Buna! Sunt variante, in functie de buget si de aspectul dorit. Cel mai bine este sa urmaresti clipul pe tema asta si vezi ce inseamna fiecare din variante: https://www.youtube.com/watch?v=FjbLXct0CNQ
      Daca alegi Annie Sloan, sigileaza cu lac pentru ca are o rezistenta mai buna.
      Cat despre apa din vopsea… nu-ti fa griji, nu este cazul, nu este atat de agresiva pe cat s-ar crede. Eu am vopsit usile interioare infoliate cu GoodHome, care e mai ieftina, dar trebuie sa fac reparatii, ca noi utilizam mai agresiv totul. :))
      Sper sa fie de folos. 🙂
      Spor!

  5. Buna! Imi doresc sa revopsesc mobila din dormitor care este din lemn masiv. Vreau sa slefuiesc, sa urmez toti pasii, iar pentru asta am ales vopseaua Oskar. Voi vopsi sifonier, noptiere, pat si comoda. Oare este nevoie sa aplic, peste aceasta vopsea, un strat de finis pentru rezistenta in timp? Va multumesc!

    1. Buna!
      Pentru o mobila din lemn masiv, as alege o vopsea mai buna, autonivelanta si autosigilanta, cum ar fi Fusion Mineral Paint sau Ressource. Am inteles ca si Vitex ar fi buna si chiar mai ieftina ca Oskar, dar nu am folosit inca. Nu am cea mai buna parere despre Oskar, desi este folosita intens. Daca alegi culoare deschisa, lacul aplicat peste iti poate umbri putin nuanta.
      Pe de alta parte, ai altceva de rezolvat la lemn, daca slefuiesti: petele de tanini care pot sa iti pateze vopseaua, mai ales daca mergi pe culori deschise. Iti recomand sa ai in vedere un autoblocant – Kvistlack folosesc eu, de obicei, de la rbdecor.ro -, pe care sa il dai acolo unde apar pete dupa vopsire. Acoperi petele cu 1-2 straturi de Kvistlack, apoi vopsesti din nou peste.

  6. Buna,
    Nu imi este foarte clar urmatorul aspect:
    Am folosit lacul Villa Yacht 3 in 1 pentru parchet pentru a da un strat protector peste o nuanta de alb lucios de la Kober.
    Nu am fost multumit de rezultat deoarece culoarea a pierdut sesizabil din luciu, mai mult decat atat mi-a schimbat usor si tonul de alb al vopselei (practic a devenit un alb cu o usoara tenta de vechi, usor galbui).
    Este ceva normal dupa aplicarea lacului ?
    Multumesc,

    1. Buna!
      Da, este previzibil sa se intample asa pentru ca niciun fel de sigilant – ceara sau lac – nu sunt 100% incolore, o mica umbra tot lasa, uneori prin intensificarea culorii, alteori prin umbra galbuie.
      In mod normal, doar vopselele de tip creta se sigileaza, iar nuanta lor finala este cea care apare dupa sigilare. Celelalte au in componenta sigilant, iar o protectie suplimentara va modifica putin culoarea. Se diminueaza problema asta prin aplicarea lacului in strat subtire, dar la doua straturi deja se observa o mica modificare a culorii.
      Chestiunea asta apare cu orice lac, nu doar cu cel de la Policolor. Si nu doar la produsele de la noi din tara. Astept si eu sa mai evolueze produsele si sa apara ceva care rezolva problema. Asa cum a aparut lacul pe baza de apa rezistent si la exterior, asa sigur va aparea si un lac care sa nu mai ingalbeneasca vopseaua. 🙂
      Partea buna este ca vopseaua va fi si mai rezistenta acum. 🙂 Spor la toate!

  7. Bună! Ce super utile sunt articolele tale! 🙂 Pentru sigilarea vopselei de la Annie Sloan ce recomanzi? Lacul de la Policolor sau ceara de la ei? Mulțumesc mult!

    1. Ambele sunt ok, depinde ce vrei sa obtii insa. Pentru cineva fara experienta, este mai usor de aplicat lacul decat ceara. In plus, lacul e mai bun in zone precum bucataria ori acolo unde este nevoie sa stergi mai des, pentru ca mi se pare mai usor de intretinut.
      Ceara insa da un aspect mai mat, mai elegant si sunt proiecte unde numai ceara duce la un anume rezultat. De exemplu, atunci cand mobila are sculpturi pe care vrei sa le scoti in evidenta, este de preferat o ceara inchisa la culoare, care da volum formelor.

      1. Mulțumesc tare mult! Voi merge pe lac, având în vedere că este prima oară când vopsesc ceva, iar mobila este destul de simplă. Vreau să o folosesc pentru bucătărie, living și dormitor. 😀 Mai exact vreau să vopsesc mobila dintr-o autorulotă. 🙂

      2. Da, este cea mai buna alegere, in acest caz. Pentru suprafetele utilizate intens, foloseste lacul pe baza de apa pentru parchet Villa Yach, pentru restul poti merge si cu villa Yacht 3 in 1. Eu am folosit, in ultima vreme, doar lacul pentru parchet, pentru ca este deosebit de rezistent.

      3. Daca este alta vopsea decat cea de stil creta, este suficient un strat. La vopseaua cretoasa, care are nevoie de sigilare (cum este Annie Sloan, de exemplu), trebuie doua straturi.

      4. Mulțumesc mult. Annie Sloan este, am dar două straturi pe alb, arată fooarte bine. Și nu a închis deloc culoarea. Însă pe albastu închis arată tare rău. Face o spumă alburie și nu sunt foarte evidente urmele de trafalet. Poate vine pe drumul cel bun la al doilea strat. 🙂

      5. Nu trebuie apasat pe trafalet, ca face bulbuci. Fie nu a fost bine amestecat, fie nu este destul lac pe trafalet. Spor!!

  8. Buna, despre vopseaua pe baza de apa pt pal melaminat si plastic de la Oskar nu ai spus nimic…Am de vopsit lateralele unui pat…si asta imi pare cea mai accesibila ca pret. Dar imi este cam teama…merci 🙂

    1. Buna! Nu am spus nimic pentru ca nu consider ca are de ce sa fie in acest top. Am testat-o si nu pot sa spun ca m-a impresionat suficient incat sa o iau in calcul.
      Am ceva despre ea intr-unul din live-urile #AmTreabaAcasa aici: https://www.facebook.com/gabiraleablog/videos/518419559099515/
      Eu am ales altceva pentru a vopsi PAL (Annie Sloan) si nu-mi pare rau, nu as alege Oskar pentru PAL in niciun caz. Pur si simplu nu-mi place.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top