Cum mi-am vopsit singura covorul

Sa cauti covorul potrivit intr-o casa este minunat, daca iti place sa mergi la cumparaturi. Sa-l gasesti este altceva, mult mai greu de rezolvat.

Cum am trecut de multe ori prin experienta asta si rareori am fost multumita de rezultat, ultima data nu am mai cautat, ci m-am intors la ce stiu sa fac mai bine. Adica sa imi rezolv singura problema, asa ca mi-am vopsit singura covorul, asa cum imi trebuia.

Suna ciudat? Probabil, dar este perfect posibil si chiar usor de realizat. Iti arat eu mai departe cum!

Principiul este acelasi ca in cazul oricarei operatiuni de vopsire: ai nevoie de obiectul pe care il vopsesti, de culorile dorite si de un mijloc sa aplici vopseaua. Hai sa o luam treptat.

Despre materiale

Este de preferat sa vopsesti un covor intr-o culoare mai deschisa pentru inceput, ca sa iti fie mai usor sa lucrezi cu spatiul negativ, respectiv cu acea zona care ramane neacoperita cu vopsea. Alege unul tesut ori in stil mocheta (cele cu fir buclat, prins inapoi in baza de sustinere). Cel pe care eu l-am folosit este un covor tesut de tip Chenille, pe care l-am cumparat de la Hornbach (il vezi aici).

Vopselele trebuie sa fie speciale pentru material textil sau pentru orice suprafete. Eu am folosit vopsele de la Annie Sloan (stiam ca adera inclusiv pe material textil) plus o vopsea metalica – Polycolor, produsa de Maimeri, pe care am cumparat-o tot de la Hornbach.

Pentru aplicarea vopselei, poti folosi buretei sau pensula, in functie de ce efect vrei sa obtii. Eu voiam initial sa fac forme geometrice (pentru asta am luat un buretel), dar apoi am ales sa am linii difuze, asa ca am cautat repede o pensula mai groasa si rotunda.

Sa mai ai la indemana un pulverizator cu apa si o tavita pentru vopsea ori o farfurie. Vei avea nevoie sa pulverizezi apa peste vopsea ca sa o diluezi usor, astfel incat sa se intinda bine.

Cum vopsesti covorul

Operatiunea nu este complicata, mai ales daca urmezi modelul meu si nu tii neaparat sa imprimi forme ori sa folosesti sablonul. Trebuie atentie insa la consistenta vopselei: trebuie sa fie suficient de subtire incat sa se intinda pe covor, dar nici prea subtire pentru ca atunci va curge de pe pensula si iti va lasa pete nedorite, in locul urmelor uniforme pe care le vezi mai jos.

Eu am alternat aici cateva culori: am inceput cu un Country Grey (diluat usor in tavita, prin pulverizare cu apa), apoi am colorat cu Paris Grey pe alocuri, obtinand cumva culoarea plajelor cu nisip udat de valuri.

Am adus un accent metalic folosind vopseaua italieneasca despre care ti-am spus la inceput. Este foarte rezistenta si prinde bine pe orice suprafata, inclusiv pe textil. Am diluat putin in tavita si am adaugat tuse aurii din loc in loc.

Desi nuantele se imbinau foarte frumos, am simtit pe alocuri nevoia unui accent si am adus Greek Blue.

In final, am adaugat si cateva urme albe cu Original, acolo unde mi s-a parut ca se aglomereaza prea mult culorile. Nu se vede prea bine, covorul folosit in acest proiect fiind si el tot alb.

Culorile pot fi imbinate oricum iti doresti, ca sa imagineze valuri, nori sau flori si frunze. Tine de imaginatie ce combinatii compui, pentru ca in creativitate nu exista reguli.

Ce trebuie sa mai faci inainte de a folosi acest covor este fixarea culorilor. La cateva ore de la vopsire, am calcat cu fierul de calcat tot covorul, cu o carpa din bumbac intinsa deasupra, ca sa ajut culorile sa intre mai bine in tesatura si sa nu iasa la spalat. Oricum nu intentionez sa spal acest covor in masina de spalat, dar este de preferat ca vopseaua sa tina pe termen lung.

Ca aspect, covorul meu arata in final precum covoarele tesute si imprimate pe care le vezi prin magazinele de decoratiuni. Partea vopsita nu mai este la fel de pufoasa, dar presupun ca asta il va face si mai rezistent la murdarire si mai usor de aspirat, ceea ce nu poate decat sa ma bucure.

Acest covor va ramane la mine in dormitor, unde am nevoie de o foarte mica acoperire a podelei, dat fiind faptul ca am incalzire prin pardoseala.

Probabil vrei sa vezi cum se potriveste covorul cu restul camerei, dar nu iti arat asta acum. Dormitorul este un proiect in sine, la care lucrez si care ma astept sa fie gata la vara, odata cu alte zone ale casei mele.

Pana atunci, gandeste-te cum poti dezvolta si tu acest proiect, usor de facut si care iti ofera posibilitatea de a-ti asigura covorul in culorile dorite.

Distribuie acest articol daca ti-a placut si trimite-l prietenilor care ar putea avea nevoie de o astfel de idee!

6 comments
  1. Se poate vopsi și o mochetă cu vopsea textilă, nu știu să vă spun din ce este mocheta, dar nu este foarte sintetică (plasticăraie) este ceva fir lipit pe pânză.
    Mulțumesc!

    1. Am vazut covor stil mocheta vopsit cu vopsea spray si mi s-a parut foarte faina solutia. Mi-am propus sa o aplic si eu, mai ales ca pare destul de rezistenta culoarea, fiind vorba despre o zona de trecere (hol).
      Cred ca ar merge si cu ce am folosit eu, dar cred ca as alege intre cele doua variante in raport de cat trafic va fi pe mocheta respectiva. Pentru ceva cu trafic mai intens, as alege sprayul.

  2. Buna ziua. Oare as putea vopsi si o canapea (bumbac) folosind acest procedeu?
    Multumesc!

    1. Salutare! Da, se poate vopsi si o canapea, dar procesul este un pic mai complicat si de durata mai mare. Se aplica vopsea diluata si se slefuieste intre straturi, ca sa se pastreze flexibilitatea materialului.
      Nu am vopsit canapea, ci un scaun, iar proiectul este aici: https://www.youtube.com/watch?v=RUlCUxY73bg
      Diferenta fataa de canapea este ca la final ar trebui aplicat un strat de ceara pentru mobila, pentru a face materialul mai flexibil.

  3. Buna ziua, aș avea o singura intrebare: cum mai cureți/speli apoi covorul? Sau te rezumi la aspirat/bătut de praf? Mulțumesc!

    1. Buna ziua, l-am spalat o data, in cada, cu apa calduta. A rezistat bine, dar nu l-am chinuit prea tare. Fiind intr-o zona cu putin trafic (in dormitor), se murdareste greu, deci a fost singura spalare. In rest, il scutur doar si vad ca este suficient. Este un covor tesut, cam pufos (e tesut cu fir satirat, gen catifea) si din care ies scame daca il scutur prea tare.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like