Cred ca are fiecare pe-acasa o zona de depozitare care provoaca nervi. Prea lunga, mica, ingusta sau cu o forma atipica, ea ridica probleme de organizare si adesea duce la pierderea unui spatiu care ar fi de folos.
Am aceasta problema cu raftul ingust si prea lung pe care imi tin cosmeticele, dar am gasit si o solutie. Am construit un raft ajutator si iti arat si tie cum sa faci.
Asta se intampla cu raftul meu pentru cosmetice. Dar ce am facut ca sa rezolv? Am construit un raft ajutator pentru zona din spate, in care pot depozita cu usurinta cateva maruntisuri utile, la care am acces fara sa deranjez nimic.
Raftul meu este, de fapt, un cadru dreptunghiular cu o polita la 8 cm distanta de latura de sus. Partea de jos este suficient de inalta sa incapa in ea parfumurile, in timp ce polita este pentru mostrele de cosmetice. Deasupra am suficient loc sa pastrez portfardul de voiaj, pe care il folosesc ocazional
Despre materiale
Am folosit doua scanduri de lemn de balsa de 8 mm grosime, de tipul celor pe care le gasesti la Hornbach. Lemnul de balsa este mai usor ca pluta si foarte poros, dar suficient pentru a sustine obiecte usoare precum maruntisurile pe care eu le aveam de depozitat. Foloseste lemn mai zdravan sau PAL daca ai nevoie de un astfel de raft pentru sustinerea unor haine sau a altor obiecte cu greutate.
Am mai avut nevoie de vopsea, iar pentru prindere am folosit aracet si cuie mici si subtiri. Lemnul l-am taiat pe masura raftului pe care voiam sa il construiesc, respectiv in bucati de 33 cm si 19 cm pentru cadru si la 17 cm pentru raftul interior.
Cum construiesti raftul
Odata ce ai masurat spatiul, stabilesti forma si dimensiunile raftului tau. Urmareste sa lasi un mic spatiu pe lateral (eu am lasat cate 1 cm), ca sa poti misca raftul ajutator in interiorul dulapului. Gandeste-te de la inceput si cum il introduci si daca ai suficient spatiu printre balamale.
Pentru montaj, am lipit intai bucatile de lemn intre ele cu un aracet puternic, ca sa le pun pe pozitie. Cand construiesti cadrul, laturile verticale vin prinse intre cea de sus si cea de jos, pentru ca latura de sus sa poata functiona si ca raft. Intre ele vine pozitionat raftul din mijloc.
Cand aracetul s-a uscat, am intarit imbinarile batandu-le in cuie.
In cazul unui lemn mai dur, este de preferat sa folosesti suruburi, insa lemnul de balsa este mult prea delicat pentru asa ceva.
Cand am terminat cu imbinarile, am trecut la vopsit, cu o vopsea pe baza de apa de la Ressource.
L-am lasat sa se usuce si l-am instalat in dulap.
Am incercat cateva variante de organizare pana am ajuns la cea care m-a multumit pe deplin. Acum am acces usor la parfumurile din spate (sunt un pic inaltate, stand pe cadrul raftului ajutator) si le scot fara sa deranjez alte obiecte. Iar pentru ca spatiul mi-a permis, am dus un pic mai in spate organizatorul cu rujuri si am avut loc si pentru agrafele pentru par, pe care le folosesc frecvent.
Ti-a fost de folos acest articol? Distribuie-l in social media, ca sa il vada si altii care au nevoie de astfel de sfaturi.