Scaunul curcubeu: reconditionare in 5 culori

Cele mai frumoase proiecte sunt acelea in care esti liber sa-ti urmezi creativitatea, fara nicio limitare. Asa a fost pentru mine proiectul despre care iti spun mai jos: un scaun jilt pe care l-am reconditionat pentru un client care mi-a dat libertate totala in alegerea modului si a culorilor pe care sa le folosesc.

Iti arat pasii mai jos, precum si materialele folosite si sper ca asta sa te inspire si sa-ti dea curaj sa folosesti culorile, in orice proiect ai alege sa faci.

Despre casa in care am descoperit acest scaun ti-am vorbit in articolul de aici. Scaunul din lemn masiv – o mostenire de familie – era ratacit intr-un colt, fara legatura cu restul decorului, desi dorit in continuare si chiar util, din cand in cand. De aceea, oamenii l-au vrut refacut, intr-un mod care sa-l lege de restul casei prin culoare si concept.

Avand libertate deplina in reconditionarea lui creativa, am ales pentru el multa culoare si am imbinat pe el exact ceea ce urma sa aiba in jur: rosu, galben, albastru, verde crud si chiar o urma de portocaliu. Vedeam in el un scaun ca un curcubeu, intr-o casa colorata atat cat trebuie ca sa nu fie obositoare. Am facut o schita, am colorat (pentru testul de culoare) si apoi am trecut la treaba.

Scaunul era intr-o stare foarte buna, cu exceptia bratelor care se miscau si a unui mic defect (un capat de picior rupt), pe care proprietarii au vrut sa le pastreze, pentru ca are pentru ei o semnificatie aparte. Am curatat in mare parte lazura de pe lemn si apoi l-am slefuit ca sa-i dau un aspect finisat. Bratele au avut nevoie de consolidare, ceea ce a fost usor de facut cu adeziv si cu suruburi ascunse.

Vopsirea este intotdeauna etapa care imi place cel mai mult, mai ales cand vopseaua este una de calitate. Aici am ales Annie Sloan in culorile Emperor’s Silk, English Yellow, Firle, Greek Blue si Napoleonic Blue (le poti procura de aici, daca ai nevoie). Unde intra atat de multe culori?? Pai este foarte simplu: stratul de baza a fost rosu, iar spatarul de tip lira „cerea” ceva colorat pentru bridele sale, astfel ca le-am vopsit cu o succesiune de culori.

Dar joaca de-a curcubeul abia acum a inceput, pentru ca urma stratul final de culoare, cu English Yellow, Firle si Greek Blue, aplicate cu efect ombre. Daca nu stii cum se obtine acest efect, iti recomand sa citesti articolul pe care l-am scris aici.

La pasul urmator al reconditionarii vei intelege de ce am avut un strat de baza rosu: am slefuit usor muchiile scaunului, ca sa scot la iveala o dunga rosie, care urma sa scoata in evidenta culorile din stratul de suprafata. Vei vedea ca nu am uitat nici micul detaliu cu valoare sentimentala, pe care l-am scos in evidenta slefuind mai tare, pana tot rosul a iesit la iveala.

A urmat lacul, tot de la Annie Sloan, pe care l-am aplicat dupa ce am curatat bine praful. L-am lasat sa se usuce si apoi am refacut tapiteria, pentru care am ales un material din blugi albastru deschis. Iar pentru ca nu mi-a placut nimic din ce am vazut prin magazine pentru ascunderea zonei de fixare prin cuie a tapiteriei, am facut un snur tot din blugi.

Nu foarte simplu de rezolvat tapiteria in stilul in care eu am vrut-o, dar am reusit si m-am bucurat in final sa ajung la un aspect finisat si ingrijit.

Diferenta dintre ce aveam la inceput si ce am obtinut la final este colosala, nu?

Sper ca acest articol sa te inspire. Daca ti-a placut, distribuie-l mai departe in social media si prietenilor pasionati de bricolaj.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top