Cand te muti de la bloc la curte, scapi de multe incoveniente: bormasina vecinilor este primul care imi vine in minte. Apar in schimb alte probleme. De exemplu, tunzi copacii si ramai cu o multime de crengi, asa ca ai nevoie de loc pentru a le depozita, daca le pastrezi sa le transformi in lemne pentru gratar.
In cazul acesta, eu am improvizat. Din ce am gasit prin curte am construit, in doua ore si jumatate, un suport pentru lemnele pe care le pun pe foc, la gratar. Si l-am facut singura, fara ajutor, caci este mai simplu decat ai putea crede!
Ce trebuie pentru proiect
Aveam bucati mai mari de lemn ramase cine mai stie de unde (bucati de gard ori ramase de la constructia casutei de scule), in care am cautat materialul necesar: patru bucati pentru stalpi, o placa de OSB pentru partea de jos, doua bucati de scandura pentru a lega stalpii pe fiecare parte laterala si inca doua bucati pentru a tine lateralele. Plus o jumatate de galetusa de lazura Baufix, cuie de 5-6 centimetri lungime si o bucata de smirghel pentru lustruire inainte de vopsire.
Ca unelte, ai nevoie de un ciocan, un cleste (in caz ca bati vreun cui stramb), pensula pentru vopsea si o ruleta, sa te asiguri ca montezi lateralele in mod egal. Puteti folosi suruburi cu aceeasi lungime in loc de cuie (am inteles ca rezista mai bine in timp), situatie in care va trebuie o bormasina ori surubelnita electrica. Nu vreti sa montati de mana suruburile astea, credeti-ma!
Am plecat de la ideea de a folosi ce am, cu un efort minim, adica fara sa tai nimic, asa ca planul de lucru l-am improvizat pe parcurs, in raport de ce dimensiuni aveau bucatile de lemn disponibile.
Din cauza asta, asa cum se vede si in imagini, partea din fata e mai scurta decat cea din spate – in jur de 120 centimetri stalpi din fata si in jur de 150 de centimetri cei din spate. Totodata, stalpii din spate au grosimi diferite, dar nici asta nu are mare importanta daca te gandesti ca practic am construit suportul fara sa cumpar nimic. Placa de jos are cam 40 de centimetri adancime si o lungime de 60 de centimetri.
Constructia, pas cu pas
Mai intai, cei patru stalpi se monteaza pe placa ce tine loc de podea, asa cum ai construi o masa.
Apoi, avand patru stalpi ca niste picioare, se prind intre ei doi cate doi cu scanduri, astfel incat sa nu se dezmembreze atunci cand intorci cu susul in jos asa-zisa masa, ca sa o umpli cu lemne. Scandurile se monteaza pe exteriorul stalpilor si se prind cu cel putin doua cuie ori suruburi la fiecare imbinare.
Daca folositi cuie, aveti grija cum le bateti in lemnul vechi: poate crapa daca loviturile sunt prea puternice. Si de aceea sunt de preferat suruburile.
Apoi se monteaza, in acelasi fel, o scandura pentru a prinde cei doi stalpi din spate, tot pentru a da stabilitate suportului.
Ca sa fie mai clar, in pozele de mai sus, lateralele sunt montate intre un stalp mare si un stalp mic, iar partea mai inalta este cea din spate, in cazul suportului meu. Pentru aspect, am montat inca o scandura (aveam una fix pe dimensiune) pe partea superioara a stalpilor din spate, improvizand astfel un raft ingust.
Urmeaza slefuirea si vopsirea. Lemnul gasit de mine era destul de vechi si, desi ar fi aratat bine doar slefuit, am decis sa il protejez, caci va sta afara, in ploaie si vant. L-am vopsit cu lazura (de fapt, nu este o vopsea propriu-zisa, dar protejeaza si coloreaza) de la Baufix pe care o aveam deja si pe care am cumparat-o, la un moment dat, de la Lidl, cu 50 de lei bidonul de 5 litri. Merge insa orice fel de vopsea.
Am vopsit, am lasat sa se usuce si l-am pus in coltul in care a fost proiectat sa stea. Mi-am dat seama ca ar fi mers niste picioare metalice ca sa nu stea lemnele direct pe jos. Am gasit si aici o solutie: am improvizat picioare din biscuiti din ciment, astfel ca lemnele mele stau la aproape 10 centimetri inaltime de sol.
L-am umplut cu lemnele taiate si care au o lungime de 30-40 de centimetri. Pentru ca s-a intamplat sa am, am pus pe lateral, in interior, bucatele de scandura taiate la aceeasi lungime cu vreascurile, ca sa le tina mai bine. Din afara, suportul pare mai bine finisat asa.
Se poate si altfel
Sigur, se poate in multe alte moduri. Important este sa va uitati bine ce aveti la dispozitie si cat spatiu puteti ocupa. Multe alte modele pentru astfel de suporturi pentru lemne gasiti AICI. Alegeti si construiti, daca va trebuie unul.
Idei sa aveti si sa va iasa toate proiectele!
This DIY project has been featured on Hometalk. CLICK HERE for the English version.