Gata, am renuntat la balsamul de rufe cumparat din supermarket, indiferent cat de bun ori eficient sustine oricine ca este! Am descoperit o cale mult mai buna si mai sanatoasa, la care nu mai am de gand sa renunt si despre care va spun acum si voua. La o cautare pe net, apar nenumarate retete pentru balsam de rufe ori detergenti facut in casa, mai ales pe site-urile de limba engleza. Am sa va vorbesc doar despre ce am testat eu, caci nu pot sa recomand produse ori solutii despre care stiu doar din ce am citit pe la altii.
De ce sa renunti la balsamul de rufe de la supermaket?
Cele mai multe dintre solutiile pe care le folosim in casa – pentru spalat, curatat ori alte activitati casnice – contin chimicale care fac rau organismului. Balsamul de rufe contine, printre altele, acetat de benzil (cu implicatii in declansarea cancerului panreatic), alcool benzilic (care irita caile respiratorii superioare), cloroform, ftalati sau alti derivati periculosi. Poti citi AICI (in limba romana) si AICI (in limba engleza) mai multe despre asta.
Nu ne dam seama cat de rau ne fac pana nu apar probleme de sanatate, cel mai adesea alergii carora le dam cu greu de cap. Asta mi s-a intamplat si mie, iar pana nu am redus consumul direct si indirect de substante chimice (inclusiv prin detergenti si cosmetice), nu am reusit sa scap de ochii lacrimosi si de nasul infundat.
Produsele bio – in cazul in care chiar sunt produse organice – au preturi destul de mari, dar sunt la indemana ingrediente mai ieftine, precum otetul, uleiurile esentiale, bicarbonatul ori sarea amara. Sa vedem ce alegem din ele pentru balsamul nostru de rufe.
Reteta mea de balsam de rufe facut in casa
Dintre atatea retete, am ales otetul si uleiurile esentiale, pe care le combin in asa fel incat sa fie indepartate resturile de detergent dintre fibre, dar sa ramana si un miros placut si persistent. Uleiurile esentiale costa in jur de 12 lei 10 de mililitri (cantitate care ajunge pentru cateva sticle bune de balsam de casa), iar otetul din vin costa cativa lei litrul.
Otetul trebuie sa fie din vin si in nici un caz din fructe – mere, visine ori mai stiu eu ce. Adica asa cum este cel de mai jos (faceti abstractie de firma de pe eticheta, nu le fac promovare, ideea este sa stiti clar ce fel de otet va trebuie): otet de fermentare din alcool etilic rafinat. Mi-e greu sa va explic detaliat diferenta dintre cele doua tipuri de otet, dar important este ca otetul nu doar indeparteaza reziduurile de sapun ori detergent dintre firele tesaturii, dar si reduce duritatea apei.
Apoi, va trebuie uleiuri esentiale din ce vreti voi, de preferat ceva cu miros proaspat – menta, eucalipt, pin, iasomie, lamaie. Eu am ales lemongrass ori, cum i se mai spune pe la noi, iarba lamaioasa, plus un pic de eucalipt. Este important sa alegeti uleiuri esentiale, nu aromatice, pentru a avea un miros mai persistent, altefl va trebui sa cresteti si cantitatea adaugata in otet, ceea ce nu e recomandabil cata vreme uleiurile nu sunt solubile in lichide precum otetul.
Pe scurt, la un litru de otet, am pus in jur de 25 de picaturi de ulei esential de lemongrass si 5 picaturi de ulei esential de eucalipt. Am agitat bine, apoi am pus un capac din combinatia asta in compartimentul pentru balsam al masinii de spalat. Nu va faceti griji pentru faptul ca ajunge otetul acolo: acesta se stie ca indeparteaza calcarul, astfel ca poate tine loc si de pastile de Calgon.
Solutia asta trebuie agitata inainte de fiecare utilizare, caci uleiul se va ridica la suprafata mereu.
Citeste si
Cum sa iti faci singur solutie impotriva tantarilor
O solutie simpla si facuta in casa pentru curatat baia
Ce imi aduc aminte de la bunica este ca otetul lasa fibrele curate si impiedica electrizarea. Toata copilaria petrecuta la bunici a avut miros de rufe spalate cu otet si apa de ploaie… Acum ma intorc cumva la vremurile acelea si am de gand sa va arat si voua cat de sanatoase erau alegerile facute de bunicii nostri.
Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii utile si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.
ce marca de ulei esential folositi (adica nu cel aromatic)? nu raman pete pe haine? cum e tolerat de copii? persista mirosul?
Iau doar de la Plafar, de multe ori Solaris ori Seaua Divina.
Mirosul se simte ok, copii mici nu mai am. 🙂 Avem alergii insa, asa ca suntem tot pe acolo.
Nu am sesizat pete pe haine, dar agit bine sticla inainte de a pune si se amesteca si in masina.
Nu exista pericol pentru mașina de spălat de a rugini pe interior? Oțetul e foarte acid si poate cauza probleme, cred. As folosi rețeta, dar mi-e teama sa nu stric mașina.
Nu are de suferit masina de spalat, ci dimpotriva. Otetul impedica depunerea de calcar. Inclusiv cei de la Arctic recomanda otetul: https://www.arctic.ro/blog/intretinerea-si-curatarea-unei-masini-de-spalat/
Cat in grame inseamna un capac de balsam . Multumesc
Cantitatea variaza de la un recipient la altul, dar am vazut ca, in general sunt cam 50 – 80 ml. trebuie sa apara pe eticheta, pe spate, care este greutatea lichidului dintr-un capac. Eu folosesc o sticla ramasa de la un balsam mai vechi si capacul acela are 50 ml, daca nu gresesc.
Eu fac de ani de zile balsam de rufe.Pe langa otet, ulei esential mai pun 1 lingura alcool si 1 lingura sare amara.Este exceptional.O zi frumoasa.
Buna idee, multumesc! Voi incerca si eu, mai ales ca am alcool prin casa. Nu si sare amara, dar acesta este un motiv sa cumpar si sa incerc si alte solutii. 🙂
Mi-a plăcut articolul și intenționez să folosesc rețeta!
Mulțumesc frumos!
Ma bucur! 🙂 Sa fie cu folos! 🙂
Unde sunt bicarbonatul si sarea amara in combinatia asta?
Bicarbonatul si sarea amara erau alte exemple de variante naturale, nu sunt ingrediente in aceasta combinatie.
Am avut o vecina care spala rufele cu lesie din cenusa de lemn care o scotea din soba .Straluceau in soare acele rufe de albe ce erau si lesia scotea si toate petele de pe albituri .Nu mai apucat sa o intreb cum o facea dar era apa cu cenusa intr-un bidon ,o lasa la limpezit si cu ea spala in loc de detergent si clatea rufele cu otet .
Am auzit si eu de asa ceva, de la bunica mea. Uitasem de varianta asta, dar as vrea sa gasesc pe cineva care sa stie mai multe. Multumesc pentru amintire 🙂 Chiar as vrea sa testez si asta. Gasesc eu cenusa din lemn…