Rezerva de hrana pentru urgente. Ce si de ce?

Rezerva de hrana pentru urgente este cea care iti asigura – tie si familiei tale – potolirea foamei in cazul in care, din diferite motive, nu poti cumpara nimic din magazin.

Urgenta poate fi de multe tipuri, de la o banala gripa , conturile bancare blocate sau carantina din motive de gripa ori coronavirus si pana la simpla prostie a celor care, panicati aiurea, golesc rafturile magazinelor. S-au vazut cazuri si se vor mai vedea!

Sa lasam gluma deoparte si sa vedem ce este, de fapt, cu rezerva de hrana pentru urgente si cum iti pregatesti si tu asa ceva!

In primul rand, acest articol nu este o traducere. Il scriu pe baza a ceea ce am invatat in anii in care am lucrat pentru piata americana de pregatire pentru situatii de urgenta, cand mi-am dezvoltat abilitati care sa ma ajute sa rezist in caz de criza. Acest mod de gandire include bricolajul, pe care il privesc ca pe un avantaj in orice situatie in care nu am resurse, dar trebuie sa ma descurc.

Gandul acumularii unui stoc de hrana este inacceptabil pentru unii dintre noi, in conditiile in care gasesti magazine deschise la orice colt de strada. Daca esti convins ca vei gasi mereu si oricand, in orice situatie, orice iti doresti, atunci poate ca acest articol nu este pentru tine. Nu-i nicio suparare , nu putem gandi toti la fel. Dar asta nu te fereste de probleme, in cazul unei crize majore. Schimbarile climatice si libera circulatie a tuturor – inclusiv fundamentalisti si virusuri – au insa si un revers, din care criza sus-mentionata poate fi parte.

De fiecare data cand apare o situatie cu potential de urgenta, prima care se instaleaza este panica. O vezi intai pe retele de socializare, apoi se simte in disparitia brusca de pe piata a cate unui produs – apa imbuteliata, mastile medicinale, pastilele cu iod sau cine mai stie ce. Din fericire, noi, romanii, nu am fost pana acum in situatii de urgenta extrema la scara larga, desi, uneori, cei izolati de inundatii, alunecari de teren ori viscol au ajuns la aceasta limita. Cum spuneam si mai sus, nu suntem la adapost de nimic, indiferent de obiceiuri, culoare politica ori pareri.

Ce fel de rezerva si in ce scop?

Cei care lucreaza la statiile meteo din varf de munte, pe platformele petroliere sau in alte zone greu accesibile stiu ca supravietuirea lor tine de rezervele de apa si hrana pentru perioadele in care nu se poate ajunge la ei. Stiu cat dureaza izolarea si, pe baza acestei experiente, estimeaza cat trebuie sa stocheze, calculand ratii si calorii.

Concluzia de aici este ca fiecare sa-si ia in calcul propria situatie in construirea acestei rezerve. Cat mananci de obicei? Ce preferinte ori probleme alimentare ai? Cat de usor poti ajunge la o sursa de hrana daca ramai blocat in casa? Cate magazine ai in jur si ce alte variante ai daca acestea sunt indisponibile? Ai rude la tara sau in apropiere la care poti apela si care pot pastra alimente in beci sau intr-o camara mai mare?

In al doilea rand, vorbim despre doua feluri de urgente – cele imediate si care se rezolva in doua sau trei zile, dar si cele majore, pe termen mai lung, care pot ridica probleme de supravietuire celor care nu stiu nimic despre astfel de pregatiri. A doua este asa numita rezerva de 72 de ore, pe care cei mai multi dintre noi o au deja fara sa stie.

O rezerva imediata este una care te scoate la lumina cand bolesti cateva zile, cand vin multi musafiri neanuntati, cand ai o ruda bolnava sau cand un viscol paralizeaza orasul peste noapte. Te ajuta, in acest caz, mancarea gatita deja si pastrata la congelator sau alimentele uscate si care pot fi gatite cu usurinta: fasole, cartofi, orez, linte, paste, dar si carnea si legumele congelate ori diferite afumaturi, daca ai unde sa le pastrezi pe termen mediu.

Pentru o rezerva pe termen mai lung, de doua saptamani, cantitatile sunt evident mai mari, dar nu ma refer la stocuri de faina, malai si apa. Pentru o rezerva de reala urgenta, ia in calcul si situatia in care nu poti gati si trebuie sa te descurci cu hrana conservata ori doar cu cea uscata, ca sa asiguri 1.400 – 1.500 de calorii pentru un adult. Aici te bazezi pe conserve (facute in casa si cumparate), fructe si legume proaspete si uscate, biscuiti, miere, siropuri, seminte si nuci. Trebuie sa fie alimente pe care le poti consuma asa cum sunt ori combinate ori pe care le poti incalzi usor, pe o butelie de voiaj ori cu o sursa alternativa de incalzire.

Revin aici la stocurile de faina, malai si zahar. La ce ti-ar fi ele de folos daca nu ai avea altceva? Ce ai face cu ele daca nu ai avea electricitate? La ambele intrebari, raspunsul este nimic.

Cat si ce cumparam?

Multi dintre noi cumpara mai multa mancare decat ar trebui, ca in final sa arunce o parte. Este risipa atunci cand alimentele cumparate – mezeluri, branzeturi, dulciuri si prajituri – au termen scurt de valabilitate, iar cantitatile sunt mai mari decat necesarul. Odata desfacute cutiile, cele mai multe se strica daca nu sunt mancate la timp, iar faptul ca le arunci inseamna pierdere de timp, bani si resurse. Pacat!

Altfel se pune problema cand alegi alimente cu durata mare de valabilitate sau care nu se altereaza rapid dupa desigilare, asa ca pot fi incluse in aceasta rezerva de urgenta. Vorbim aici despre biscuiti si alte fainoase, fructe si legume uscate si produse de bacanie.

Daca esti o fire descurcareata si anotimpul iti permite, iti poti completa rezerva cu ierburi, fructe si legume proaspete, de la leurda, untisor, papadie si pana la corcoduse, nuci sau alte fructe pe care le poti gasi inclusiv crescand prin oras. Aici se pune problema altor abilitati – recunoasterea plantelor comestibile si utilizarea lor, alaturi de cele medicinale, cataratul in copaci si altele care tin de supravietuirea in natura sau de cultivarea hranei in propria gradina.

Din punct de vedere al cantitatilor, pornesti de la numarul membrilor de familie, obiceiurile alimentare si necesarul de energie pentru fiecare. Un barbat va avea nevoie de mancare mai multa si mai consistenta decat o batrana, asa cum un adolescent in varf de crestere va manca mai mult decat un copilas. Cel mai bun mod este sa pornesti de la ce gatesti intr-o saptamana si sa inmultesti cu doi, pentru a vedea ce anume ar trebui sa ai mereu in frigider, congelator si camara pentru o rezerva de doua saptamani. Pe langa faptul ca este mai simplu sa replici o lista existenta, faptul ca mananci ceva obisnuit pentru tine asigura un anume confort psihologic foarte important in situatiile de criza.

Ca sa te asiguri ca rezerva ta va contine alimente pe care chiar le consumi, ia cate o cutie in plus atunci cand mergi la cumparaturi. Aplica acest principiu mai ales in cazul conservelor, care au un termen de valabilitate mai scurt decat produsele de bacanie. Poate fi mai ieftin sa cumperi la bax, mai ales daca ai o familie mai numeroasa, ceea ce inseamna ca vei face mai rar cumparaturi. Stiu, asa ceva pare incredibil pentru un adept al minimalismului, dar pentru cineva care are suficient spatiu si crede in utilitatea acestor pregatiri nu este o problema sa isi organizeze asa alimentele.

Renunta la fructele si legumele usor perisabile si adauga in loc alimente pe care le consumi mai rar, dar care au un aport caloric mare si care te-ar putea ajuta sa inlaturi foamea, cum ar fi unt de arahide, gem, dulceata, biscuiti, nuci, stafide, seminte (susan, floarea soarelui, dovleac), batoane proteice sau fructe uscate. Adauga si condimente si mirodenii in rezerva, pentru ca vei avea nevoie pentru un gust mai bun al alimentelor preparate din ingrediente uscate. Evita gusturile foarte grele si alimentele foarte sarate, pentru ca ele vor creste nevoia de a consuma apa.

Tine minte sa incluzi apa in rezerva ta de urgenta, alaturi de ceaiuri, cafea si, eventual, ceva bauturi, dar nu sucuri gazoase. Vodca sau alta tarie este o optiune importanta, atat pentru buna dispozitie, dar si pentru proprietatile medicale (dezinfectant, de exemplu).

Ca sa vorbim despre o rezerva reala pentru urgente, atunci considera ca aceste alimente sunt pe langa cele cumparate pentru a gati in mod curent. Aceasta este practica pe care o aplica in mod consecvent multi din americanii care locuiesc in zone afectate frecvent de dezastre naturale.

Cum mentii rezerva

Sunt destule alimente care au o durata de valabilitate mare, in timp ce altele nu expira niciodata. Astfel pastrate in conditii propice (recipiente inchise etans si ferite de lumina si umezeala), poti pastra aproape la nesfarsit paste, fasole uscata, mazare uscata, naut, linte, cafea instant, fasina, gris sau malai. Nu vor expira mierea, sarea, sosul de soia, siropul de artar si nici zaharul, iar orezul ramane bun de consumat desi se acopera, in timp, cu un strat fin albicios.

Conditiile de depozitare sunt esentiale pentru ca tot ce am scris mai sus sa ramana valabil. Variatiile de temperatura, umezeala, inghetul, dar si caldura excesiva sunt inamicii oricarei rezerve, asa ca urmareste sa asiguri racoare, intuneric si uscaciune. Asigura-te ca ai totul in containere inchise ermetic, pentru a tine la distanta daunatorii.

Conservele de carne au un termen de valabilitate intre sase luni si un an, conform datelor trecute pe ambalaj. Conservele din legume si fructe insa pot fi consumate in siguranta si dupa acest termen daca nu au semne de alterare, dar isi pierd din gust dupa primii doi-trei ani de la preparare.

Asta inseamna ca, periodic, trebuie sa rulezi conservele din rezerva, adica sa le inlocuiesti cu altele mai proaspete. Faci inlocuirea dupa o regula simpla: prima care a intrat este prima care iese ori, cum spun americanii First In, First Out (FIFO). Scoti pentru consum cea mai veche dintre conserve si aduci in schim una noua. Daca vei combina acest principiu cu organizarea conservelor pe randuri(iei mereu conserve din spate, adaugi mereu in fata), vei obtine un sistem usor de gestionat pentru rezerva ta de alimente.

Cand ajungi sa folosesti rezerva…

Primul si cel mai important lucru despre aceasta rezerva este ca, atunci cand ajungi sa o folosesti intr-o situatie reala de urgenta, trebuie sa o faci discret si fara tam-tam. Adica fara mancaruri mirositoare si fara gratare in curte, in vazul tuturor. Discretia iti asigura scaparea, in acest caz.

Cel mai probabil, multi dintre oamenii din jurul tau nu vor avea aceleasi rezerve de hrana si, impinsi de foame, pot ajunge sa comita fapte de care nu i-ai fi crezut in stare. Desi pare incredibil acum, intr-o situatie limita, va trebui sa te gandesti foarte bine daca si cui dai din rezerva ta, pentru ca poate fi in joc viata ta si a familiei tale. Acum iti pare un act de egoism sa nu imparti, atunci ai putea judeca probabil altfel lucrurile.

Daca situatia de criza inseamna lipsa curentului electric, va trebui sa consumi intai acele alimente care se pot strica, respectiv cele din frigider, apoi din congelator si in final pe cele care rezista in aer liber. In functie de anotimpul si conditiile meteo de la momentul respectiv, consumul rapid ala limentelor poate deveni o problema. De aceea este de preferat ca rezerva ta sa contina in principal ceea ce se poate manca fara prea multe pregatiri ori tratamente termice.

Daca ajungi vreodata sa traiesti doar pe baza acestei rezerve, va trebui sa institui un sistem de rationalizare, astfel incat sa poti mentine rezerva pentru o perioada cat mai lunga. In acest caz, adu-ti aminte ca adultii pot functiona cu jumatate din hrana obisnuita dintr-o zi, daca au asigurat necesarul de apa. (Acum vei vedea cat de important este sa nu ai alimente foarte sarate ori foarte dulci.) Asigura deci apa, inainte de toate, ca apoi sa planifici si mesele. Poti inlocui aportul de lichide si cu sucuri naturale ori supe concentrate, mai ales pentru copii si pentru persoanele in varsta.

Ca sa asiguri necesarul caloric, bazeaza-te si pe acele alimente care dau energie chiar si consumate in cantitati mici – nuci, fructe uscate, unt de arahide, gem sau dulceata. O combinatie energizanta este cea dintre miere si nuci, pe care o poti considera un aliment de baza pentru micul dejun.

Sper ca nu vom ajunge sa traim situatii in care vietile noastre sa depinda de cat am ascuns in camara sau in frigider. Cum nu ma pot baza doar pe asta, sper ca tot ce ti-am spus mai sus sa-ti fe totusi de folos. Iar daca am ajunge vreodata, imi doresc sa stii ce este de facut pentru a trece cu bine prin criza.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top