Cum alegi culori noi pentru casa ta

Daca te uiti un pic in jur, pe strada, toamna ori inainte de venirea primaverii, ai crede ca lumea este facuta numai din nuante de gri si maro, cu usoare urme de albastru murdar si mult negru. Iarna, de n-ar fi zapada care sa mai deschida putin atmosfera, peisajul ar fi si mai deprimant: oameni, cladiri, parcuri sunt la fel de cenusii, ca intr-o competitie nedeclarata pentru titlul de cea mai stearsa materie de pe pamant.

Unde sunt culorile? De ce alegem sa ne acoperim sub culorile pamantului murdar? De ce ne este frica de culoare?

Acest articol este o pledoarie pentru culoare. Pentru haine altfel decat negre, gri si maro si pereti altfel decat albi. Pentru covoare colorate si canapele ca o acuarela. O pledoarie pentru curajul de a iesi din monotonie si din acel nesuferit „asa e cel mai simplu/usor/sigur”.

De ce ne este frica de culoare

Cel mai usor de remarcat sunt hainele, iar scuza ca „nu imi sta bine in culoarea asta” nu este, de fapt, o scuza decat pentru lipsa de curaj de a cauta ce ti se potriveste. Nu exista haina urata, ci doar nepotrivita celui care o poarta.

Mai este, cred eu, si o lipsa de educatie artistica – orele de desen din scoala nu ajuta pe nimeni in cunoasterea si intelegerea culorilor. Este doar un timp de ocupat cu ce nu s-a lucrat la matematica ori un mijloc facil pentru cresterea mediei generale pe care latina ori gramatica o duc in jos.

Mai tarziu, neintelegand ca este doar prelungirea unei stari de spirit si a unei emotii, multi fug de culoare, asa cum fug si de ceea ce simt. (Alta urmare a unui mod defectuos de a face educatie.)

Asa ajungem la case zugravite la fel si pe dinafara, si pe dinauntru. Albul – cu variatiuni bej-gri – este alegerea de baza, mergand pe ideea ca nu poti gresi cand faci totul alb, care merge oricum cu orice. Si totusi, nu gresesti neaparat nici daca alegi culoarea. Sau nu doar una, ci mai multe culori.

Ce schimbari de culoare sa faci

Schimbarea culorilor este una din cele mai accesibile metode de imbunatatire a designului unei case. O poti face si fara sa apelezi la un arhitect ori designer, daca urmezi sfaturile de mai jos. Poti conta pe ele, pentru ca am studiat problema inainte: sunt redecorator de interioare, adica ajut oamenii sa isi creeze casa de vis cu investitii minime, pornind de la ceea ce au deja.

  • Peretii: Asta inseamna zugravit si ai dreptate, dar un strat nou de lavabil pe pereti se aplica mai usor decat crezi. Un apartament de doua camere se poate rezolva intr-un weekend daca peretii sunt in stare buna. Depinde insa de capacitatea noastra de a lucra fara sa facem mizerie in jur si, de fapt, aceasta este cea mai mare problema. Recunosc ca nici eu nu am depasit-o total, dar lucrez la asta.
  • Usile si tocurile: Procesul depinde de tipul de tamplarie pe care il ai, iar MDF-ul este cel mai intalnit. Se poate vopsi, iar recomandarea mea – dupa ce am facut un test cu 3 vopsele – este sa alegi produsele Annie Sloan pentru asta. Eu asta am decis sa aleg si poi putea in curand sa iti spun si ce a iesit.
  • Mobila: Piesele mari de mobilier sunt greu de inlocuit, asa ca vopsirea este o varianta accesibila. Am scris de multe ori despre asta, astfel ca optiuni pentru alegerea vopselei potrivite stii ca exista.
  • Canapele si fotolii: Le poti retapita ori le poti acoperi cu huse. ti-am povestit cum sa imbraci canapeaua fara sa cosi, iar curand iti voi spune cum sa croiesti si sa cosi o husa pentru canapea.
  • Draperii, perne, covoare: Poti cumpara altele si iti dau eu cateva indicii despre ce si de unde sa cumperi in articolul de aici.

9 trucuri ca sa alegi bine culori noi pentru casa ta

Alegerea culorilor devine dificila cand trebuie sa o faci singur. Unele sunt reci, altele sunt calde, iar albul si negru sunt non-culori. Au intensitate si temperatura… Nu-ti pot da sfaturi legate de ce ti se potriveste – aici alegi singur fie pe baza prefereintelor personale, fie in raport de starea pe care ti-o determina fiecare culoare.

Daca vrei sa mergi mai departe fara sa apelezi la sfatul unui specialist, o poti face singur si bine, tinand cont de urmatoarele trucuri.

1. Verifica punctul cardinal spre care sunt orientate ferestrele

Lumina schimba culorile, chiar daca este naturala. De aceea magazinele iti dau mostre de culoare pe hartie: mergi acasa si vezi cum arata culoarea respectiva in locul in care vrei sa o pui si in lumina existanta acolo.

Lumina dinspre rasarit face culorile sa para mai reci, cea dinspre apus le „incalzeste”, iar cea dinspre sud este neutra. Asadar, foloseste o culoare calda pe peretii unei camere orientate spre est si poti opta pentru una rece in camerele spre vest.

Fa o proba: vezi cum arata aceeasi culoare in lumina unui neon (rece), sub un bec cu lumina alba, neutra si apoi in lumina unuia cu lumina galbena. Sau poti merge sa inveti mai multe despre alegerea la atelierele de cromatica in amenajari organizate de Ton Corner – Alchimistul de culoare.

2. Cauta punctul focal al camerei

Care va fi cel mai important loc din camera, in jurul caruia graviteaza totul in incapere? Poate fi canapeaua, peretele de la capatul patului ori masa in jurul careia va adunati seara. Acest loc este scos in evidenta inclusiv prin culoare, astfel incat sa atragi atentia asupra lui. Daca vei dispune multa culoare si in alte zone ale camerei, vei genera dezechilibru, iar atentia nu va mai fi indreptata asupra punctului tau focal.

3. Decide ce vrei sa modifici in incapere

Vrei o camera care sa para mai inalta? Ori incaperea e prea ingusta si vrei sa lasi impresia de largime? Intr-o camera foarte inalta, poti vopsi tavanul mai inchis decat peretii, iar pentru mai multa eleganta poti adauga baghete albe ori crem la imbinarea dintre pereti si tavan.

Tine minte ca o culoare inchisa apropie, in timp ce una deschisa departeaza, astfel ca poti folosi acest truc in spatiile inguste precum holurile, pentru a crea impresia de spatiu si de lumina.

4. Culorile au o multime de nuante

Te gandesti ca rosu este rosu si atat. Ei bine, nu! Exista rosu corai, rosu Caliente, rosu imperial. Iar albastru? Avem albastru denim, ciel, cobalt, electric, indigo, de Voronet, ultramarin si cate altele. Totul pleaca de la numai trei pigmenti – rosu purpuriu / magenta, galben si albastru inchis / cyan – dar se ajunge la o multime de nuante, diferite prin saturatie (culoare intensa ori pastelata), luminozitate (culoare inchisa ori deschisa) si ton (culoare calda sau rece).

Asadar, o camera in roz si verde poate fi obositoare ori foarte relaxanta, in raport de proportiile dintre culori sau de intensitatea si temperatura lor, dar si de modul in care se asociaza cu restul culorilor din incapere. Uite un exemplu:

5. Fii atent la textura obiectului colorat si a vopselei

Probabil nu te-ai gandit prea mult la asta, dar stiai ca luminozitatea peretilor este data si de gradul de luciu pe care il are vopseaua folosita? O vopsea mata va absorbi lumina, in timp ce una lucioasa o va reflecta si o va face sa para mai luminoasa? Cel mai bun exemplu este oglinda (da, e tot o pelicula si acolo), prin comparatie cu vopseaua de tip tabla de scris.

Cei mai mari producatori – Benjamin Moore si Renaissance, din ce gasesti la noi – vand vopsea cu grade diferite de luminozitate si luciu, cu recomandarea de a le folosi in anumite zone ale locuintei. Recomandarea se bazeaza atat pe factorul estetic, cat si pe cat de usor se intretin aceste vopsele. Sigur ca vopselele au destinatii diferite, dar fiecare tip este disponibil in grad diferit de luciu, care influenteaza modul de intretinere. Iata ce ar trebui sa alegi pentru fiecare zona a casei:

  • Vopseaua mata ascunde imperfectiunile suprafetei, dar nu este foarte usor de curatat, de aceea este recomandata pentru zonele cu trafic scazut (tavane, dormitoare, pereti de accent).
  • Vopseaua satinata are luciu si este destul de usor de curatat, fiind potrivita pentru zone active – holuri, sufragerii, camere pentru copii.
  • Vopseaua lucioasa are o rezistenta mai mare la murdarire si este recomandata pentru bucatarii, bai si debarale.
  • Vopseaua superlucioasa da suprafetei un aspect alunecos, astfel ca este potrivita pentru dulapuri si usi ori ale elemente de tamplarie.

6. Atentie cum alaturi culorile

Aceeasi culoare poate parea inchisa ori deschisa, puternica ori stearsa, in raport de ce se afla alaturi de ea. De exemplu, un obiect gri poate parea inchis pe un perete alb sau deschis, pe o pardoseala neagra. La fel, o nuanta care iti place de bej poate parea spalacita prin alaturare cu roz ori foarte eleganta, alaturi de rosu. Pe scurt, evalueaza o culoare dupa ce ai alaturat-o celor cu care urmeaza sa o asociezi, pentru a sti exact cum arata.

7. Asociaza corect culorile si formele

Aceeasi masuta colorata poate arata grozav pe lateralul canapelei, unde se profileaza pe fundalul unui perete intr-o singura culoare, dar va strica tot efectul daca sta in mijloc, pe covorul la fel de colorat.

8. Ia in calcul elementele existente

O greseala frecventa in alegerea culorilor intr-o casa este sa ignori tamplaria sau alte elemente deja montate si care nu pot fi schimbate cu usurinta (cum ar fi electrocasnicele, in bucatarie). Culoarea lor iti poate dezechilibra schema aleasa, astfel ca ia-le in calcul de la inceput in culoarea in care sunt ori gandeste-te sa le vopsesti, indiferent ce tip de suprafata au. Chiar si mobila din PAL poate fi vopsita, asa cum ti-am povestiti in articolul de AICI.

9. Culorile arata altfel in magazin

Cand mergi in magazin ca sa cauti vopsea, cere mostre de culoare sau cumpara o cantitate mica, pe care sa o testezi in casa ta. Vei vedea ca arata altfel decat in magazin, cand o plasezi in lumina din camera ta ori cand o asociezi cu mobilierul sau cu textilele. Astfel eviti surprizele neplacute si cheltuielile cu materiale in culori pe care apoi ajungi sa le urasti.

Cum combini culorile intre ele

Ca sa poti folosi mai usor tot ce vorbim despre culori, ti-ar fi de folos schema de mai jos, care reproduce roata culorilor, asa cum sunt ele folosite de obicei in design. Poti descarca si printa de aici astfel de scheme, ca sa le poti folosi mai tarziu.

Pornind de la cele trei culori primare – rosu, galben si albastru, se formeaza toate celelalte culori. Avem culorile secundare, obtinute din amestecul a doua culori primare in proportii egale: rosu + galben = portocaliu, rosu + albastru = violet si albastru + galben = verde. Intre acestea, exista culorile tertiare, obtinute prin combinarea unei culori primare cu una secundara (adica un amestec intre doua culori primare, dar in proportii inegale).

In afara acestora, avem combinatiile de culoare cu alb sau cu negru, care modifica intensitatea culorii si duc la obtinerea unor tonuri mai inchise ori mai deschise ale aceleiasi culori. Si tine minte: alb, negru si nuantele de gri nu sunt culori.

Cum combini aceste culori? Pentru a-ti fi mai usor sa alegi, uite cateva formule pe care poti sa le folosesti.

Combinatia triadica este aducerea a trei culori impreuna, in acelasi design. Cel mai important lucru aici este poportia: 60% culoarea de fond (de preferat mai putin intensa), 30% a doua culoare si 10% culoarea de accent.

Combinatiile complementare sunt compuse din culorile care se opun una alteia pe roata culorilor: galben si violet, rosu si verde, portocaliu si albastru, fie ca sunt culorile din roata, fie ca sunt nuantele lor. Este o alegere indrazneata si, pentru a nu deveni obositoare, alege culoarea puternica pentru accent si jongleaza in rest cu celelalte nuante.

Combinatiile analoge se bazeaza pe culorile alaturate – verde si albastru, galben si verde, rosu si violet, rosu si portocaliu, cu toate nuantele lor. Sunt combinatii relaxante, mai ales cand folosesi tonuri mai inchise si mai deschise ale aceleiasi culori.

Combinatiile monocrome se bazeaza pe o singura culoare, in diferite tonuri si nuante. Este cel mai usor de realizat si cea mai odihnitoare dintre combinatii, in care diversitatea vine din alaturarea texturilor diferite – sticla, catifea, tricotaj, alte suprafete.

Combinatiile monotone se bazeaza pe culori neutre – nuante diferite de alb, maro, crem si bej, iar cele acromatice pe lipsa culorii, deci pe alb, negru si toate nuantele de gri. Aceste combinatii sunt preferate mai ales in interioarele minimaliste ori industriale, dar si in cele moderne, de influenta nordica ori americana. Lipsa de culoare intensa se compenseaza prin textura – piatra, ciment, tricotaje si textile cu fir gros, blana ori numai prin accente, ici si colo. Daca ai urmarit sau macar ai citit despre show-ul american de design Fixer Upper, atunci recunosti aici cateva din caracteristicile stilului farmhouse.

Nenumarate surse de inspiratie…

Daca nu stii de unde sa incepi in alegerea culorilor, cauta o sursa de inspiratie, care poate veni din extraordinar de multe locuri. De exemplu, din natura.

Poti alege roz, simplu ori alaturi de galben diafan. Sau mai tare, aproape purpuriu. Si totul inspirat tot din natura. Sau rosu, portocaliu si alte culori vibrante. Daca prinzi curaj, deja poti cauta inspiratia oriunde in jur fara teama de a gresi.

Navigheaza pe Pinterest, cauta scheme de culori precum cele de la Color Palettes ori In Color Balance. Vei gasi milioane de scheme de culori gata compuse, din care trebuie doar sa iti alegi ceea ce te face sa te simti confortabil. Foloseste apoi aceste culori pentru a porni un moodboard (ti-am povestit aici despre asta) si a face mai departe pasi spre o casa si o garderoba mai frumoasa. Iti vei infrumuseta practic viata.

Ori poti alege din schemele de culori pe care le-am creat pe baza unor imagini care sa te inspire, in albumul de AICI, adica pe pagina de Facebook a blogului.

Haideti sa nu ne mai temem de culori! Viata este prea scurta pentru a o trai doar in alb, negru si multe nuante de maro!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top