Mobila si finisaje din OSB: ce trebuie sa stii

OSB-ul este un material utilizat pe scara larga in constructii, pentru ca este rezistent si accesibil. De la o vreme, a devenit materie prima si pentru mobila si chiar finisaje interioare, scop in care l-am folosit si eu in amenajarea atelierului.

Desi este accesibil ca pret si utilizare, OSB-ul cere putina atentie atunci cand il folosesti pentru mobila ori finisaje interioare. Citeste pana la capat acest articol, ca sa vezi ce sa ai in vedere cand vrei sa prelucrezi acest material pentru a-l folosi la vedere, in finisaje ori mobila, nu ca baza in realizarea unei constructii.

Ce este OSB-ul?

OSB inseamna “oriented strand board” si este o placa formata din aschii din lemn lipite intre ele in placi de diferite grosimi, de la 6 sau 8 milimetri si pana la 20, 25 sau chiar 40 de milimetri. Sunt folosite pentru placari sau cofraje in timpul realizarii constructiilor si sunt preferate pentru ca rezista excelent si au un pret mult mai mic decat lemnul. Se gasesc in placi cu lungimea maxima de 2,5 metri si cu diferite latimi, de la 60 cm si pana la 125 cm, iar pretul variaza in raport de dimensiuni si grosime, de la 10 lei si pana la peste 110 lei lei o placa. Diferentierea se face si in functie de clase – de la 1 pentru OSB-ul de interior si care este recomandat pentru mobila si pana la 4 pentru cel destinat utilizarii in mediu umed si care are o rezistenta maxima.

O alta clasificare importanta este cea data de nivelul de formaldehida pe care il degaja si care provine atat din lemn (in starea sa naturala, lemnul contine formaldehida), dar si din lianti. Clasa E0 nu contine deloc formaldehida, iar E1 are un nivel sigur pentru sanatatea omului, prevazut intr-un standard european la care au aderat toti producatorii de pe continent.

OSB-ul este un material sustenabil, avand in compozitie 95% aschii de lemn de diferite tipuri si care pot proveni nu doar din copaci maturi, ci din unii tineri, crescuti in pepiniere exact in acest scop. Drept urmare, OSB-ul pastreaza multe din proprietatile lemnului, dar preia si alte caracteristici, datorita liantilor pe care ii are in compozitie. Faptul ca aschiile sunt orientate diferit (de unde si numele) creste rezistenta materialului, determinata si de adezivii foarte puternici si care au un continut scazut de formaldehida, astfel ca nu este toxic.

Ce trebuie sa stii despre utilizarea OSB

Placile de OSB pot fi utilizate oriunde in casa, respectiv in tavane, pereti, pardoseli sau mobila (inclusiv blaturi), cu tratamentul potrivit aplicat deasupra. De exemplu, in bai, suprafata lui poate fi sigilata fie cu rasina ori vopsea epoxidica, fie cu lacuri sintetice ori poliuretanice aplicate cu mare atentie, pentru a acoperi toti pori si a feri placa de umiditate.

Pentru o montare mai usoara pe suprafete mari, alege placi care au sistem nut si feder, respectiv au marginile asemanatoare parchetului laminat si se imbina perfect una cu alta. Faci astfel economie de materiale, iar imbinarea placilor va arata mult mai ingrijit.

Taierea trebuie facuta cu grija pentru ca, din cauza duritatii lor, aschiile se pot rupe si lasa in urma margini neregulate. Drept urmare, se taie cu lame foarte bine ascutite si, pe cat posibil, cu utilaje profesionale. Marginile placii sunt tratate din fabrica pentru a preveni absorbtia umezelii, dar taieturile trebuie apoi sigilate, pentru a proteja placa.

Fiind compus din 95% lemn, OSB-ul poate scoate tanini la vopsire, desi placile sunt si ele tratate inainte de vanzare. Taninii sunt petele galbui pe care le vezi in imaginile de mai jos, aparute pe suprafata placii dupa ce am dat cu vopseaua deschisa la culoare.

Solutia este sa folosesti un lac blocant – cum ar fi shellac sau Kvistlack – pentru a preveni trecerea lor prin vopsea, mai ales cand vopsesti in culori deschise. Personal, prefer Kvistlack pentru ca, spre deosebire de shellac, poate fi aplicat direct peste vopsea, deci il folosesti doar atunci cand constati ca ai nevoie. Gasesti Kvistlack la distribuitorii produselor Annie Sloan, a caror lista este pe www.chalkpaint.ro.

Aschiile de lemn agata, asa ca trebuie tratata suprafata, acoperind-o cu un strat de lac sau vopsea. Daca OSB-ul nu este de calitate ori a fost prost taiat, poti avea supriza neplacuta ca aschiile sa se desprinda si chiar te poti rani in ele.

Avand o suprafata neregulata, OSB-ul absoarbe mai multa vopsea. Poti reduce consumul de vopsea chituind gaurile sau crevasele mai mari, asa cum am facut si eu cand am folosit OSB pentru a-mi compune in blat atipic pentru chiuveta din atelier.

Aspectul neregulat al placilor favorizeaza vopsirea cu efect texturat. Altfel spus, poti combina culori cand vopsesti placile, pentru ca efectul poate fi colosal. Eu am incercat pentru prima oara acest tip de vopsire pe OSB si m-a surprins cat de usor poti transforma aceasta suprafata in altceva.

Poti combina usor OSB-ul cu orice material brut daca vrei sa amenajezi in stil industrial: beton, lemn, metal negru mat, sticla alba ori transparenta, piele, jeans. Daca il vopsesti, iti sunt accesibile mai multe stiluri, cum ar fi traditional, modern, scandinav ori eclectic.

Sursa: Dwell.com

Odata ce tii cont de aceste recomandari, iti va fi usor sa profiti de potentialul pe care OSB-ul il are ca materie prima pentru finisaje si mobilier. Este accesibil ca pret, este usor de manevrat si cu o greutate redusa, data fiind structura placilor. Eu l-am folosit mai intai pentru a construi o casuta pentru scule in curte, iar acum l-am folosit in cateva locuri in atelier.

Sper sa te inspire aceste informatii si sa iti dea idei pentru propriul spatiu de amenajat. Daca ti-a fost de folos articolul, te rog sa-l distribui in social media si sa il trimiti prietenilor pasionati de bricolaj.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like