Marea debarasare: cum sortezi, ce arunci, ce pastrezi

Ai decis sa pui capat sufocarii si sa scoti din casa lucrurile inutile. Incepi marea debarasare! Perfect! Scoti totul in mijlocul casei ori al camerei si vrei sa pastrezi mai putin.

Primul rezultat este o multime de lucruri imprastiate din care nu stii ce sa alegi. Sa le arunci pe toate nu-ti vine, sa le pastrezi pe toate nu poti. Trebuie sa sortezi. Hai sa vedem cum!

In fiecare casa gasim diferite categorii de obiecte, pe care trebuie sa le sortam si selectam, in drumul nostru catre o casa fara lucruri inutile. Unele au parca o predispozitie catre aglomerare, mai mult decat altele. Poti tria si reduce din fiecare categorie, daca urmaresti sfaturile de mai jos.

Obiecte cu utilizare curenta

Din obiectele de utilizare curenta, pastreaza-le pe cele care functioneaza ireprosabil si axeaza-te pe cele care au mai multe functiuni. Alege robotul de bucatarie in loc de mixer, blender si strocator, de exemplu. Este un alt mod de eliminare a dublurilor, despre care iti spuneam intr-un articol anterior.

Fa un calcul bazat pe activitatile tale zilnice – mers la serviciu, mancat acasa, iesit in oras, plecat in weekend – ca sa vezi ce si cat consumi si de cate lucruri ai nevoie. Daca mananci mai ales in oras si ai o familie mica si nici petreceri nu organizezi, patru seturi de farfurii sunt prea multe. Daca ai copii si faci prajituri des, atunci se justifica formele si tavile, pentru care trebuie sa gasesti loc la indemana.

La fel borcanele cand obisnuiesti sa faci conserve ori trusa cu scule cand castigi bani dintr-un extrajob, reparand lucruri. Asa sunt si jucariile din camera copilului mic ori cartile si caietele in camera scolarului.

La fel si cu hainele: cinci zile de mers la birou inseamna mai multe piese vestimentare in stil office si mai putine de seara. Iar daca iti petreci weekend-urile la munte, vei avea mai degraba haine sport decat fuste cu volane. Si inca un pont legat de garderoba: pune separat ceea ce imbraci in fiecare zi, o vreme, pana epuizezi tot ceea ce iti place si iti doresti sa porti. Ce iti ramane elimina si intoarce-te la ce ti-a ramas, combinnd piesele intre ele. Vei vedea cate idei de tinute apar cand te limitezi la mai putin si cat de bine te vei simti in ele! Asa vezi ce iti lipseste din garderoba si vei cumpara mai selectiv.

Obisnuieste-te sa cumperi lucruri de calitate, chiar daca au un pret mai mare, ca sa nu fii nevoit sa te aglomerezi cu cele vechi atunci cand nu le poti elimina cu usurinta. Aici intra electrocasnice mici si mari, haine de toata ziua ori incaltaminte. Obiectele de calitate scazuta se uzeaza rapid si adesea nu ne induram sa le aruncam imediat, tocmai pentru ca ni se pare ca facem economie. In fapt, este tocmai invers: cheltuim mai mult cumparand mai des lucruri care se strica repede.

Obiecte folosite ocazional ori sezonier

Cea mai mare aglomeratie apare in lucrurile folosite ocazional ori sezonier – obiecte pentru plaja, hainele foarte groase de iarna, chiar si hainele de doliu (da, sunt sinistru, dar toti ne izbim de asta, la un moment dat). Tot aici intra si cele in care s-a investit mult, dar nu pe masura importantei lor in viata de zi cu zi – unelte complicate daca nu esti pasionat de bricolaj, haine de ocazie daca nu mergi la evenimente pretentioase. In cate sifoniere gasesti compleuri cumparate acum 10 ani si imbracate de cel mult doua-trei ori?

Aplica aceleasi reguli – elimina ce e stricat, nefolosit de mult sau dublura. La final de sezon, curata garderoba si elimina obiectele uzate ori care zac nefolosite de mult. Unele au valoare considerabila, asa ca vinde-le ca sa iti recuperezi macar o parte din bani. OLX.ro si targurile de tip Yard Sale sunt o varianta destul de buna. Hainele in stare buna pot fi donate in cadrul actiunilor caritabile, de tipul Copacului cu haine. Textilele in orice stare pot fi reciclate in reteaua magazinelor H&M, care ofera un bon valoric pentru fiecare sacosa.

Aici apare insa o problema: adesea ai nevoie de lucruri fix dupa ce le-ai aruncat, iar regretul te face sa nu mai arunci nimic. Gandeste altfel insa: de cate ori folosesti acel obiect, pentru care platesti un anume pret? Imparte pretul la numarul de utilizari si vezi cat costa de fapt o utilizare. Ai plati cuiva acea taxa pentru fiecare utilizare a obiectului? Merita sau e prea scump? Daca ti se pare scump, inseamna ca nu merita sa tii un obiect pe care il folosesti atat de putin. Vinde-l, iar la nevoie cauta unul de inchiriat ori de imprumutat de la prieteni.

Mai bine inchiriezi schiuri daca mergi pe partie o data sau de doua ori intr-o iarna. Si nu cumpara ciocan rotopercutor daca il folosesti doar la mutarea in casa noua ori la montarea mobilei noi pe pereti, o data la 15 ani.

Sau pastreaza-le, intretine-le si inchiriaza-le tu altora, contra unei taxe.

Fa acelasi calcul ori de cate ori esti pe cale sa cumperi ceva, indiferent de natura obiectului – o haina, un aparat pentru casa – si vei vedea din timp daca merita sau nu sa blochezi spatiu si bani cu achizitia lui.

Materialele pentru hobby

Obiectele legate de hobby si timp liber sunt o alta sursa de dezordine si aglomerare – carti, gheme, board games, tuburi cu vopsea, fire si andrele, bucatele de fimo, plastilina, jucarii si altele. Adesea zac imprastiate prin diferite locuri, ascunse si inghesuite, sa nu se vada si sa nu incurce.

Avem adesea aceeasi abordare fata de hobby-urile noastre ori fata de ideea de timp liber de calitate: putina importanta, iar timp si atentie primesc in masura in care mai ramane ceva dupa toate celelalte.

Inclusiv eu am gandit astfel multa vreme. Si aici gresim: avem nevoie de hobby pentru echilibrul nostru mental, deci trebuie sa gasim loc in casa si pentru materialele astea. Fa o selectie si ordoneaza-ti ce pastrezi si plaseaza fiecarui membru al familiei sarcina de a tine ordonate o parte din ele. Stabileste o limita pana la care sa sporesti colectia de astfel de obiecte, dupa care aplica regula „unul intra, altul iese”: la fiecare obiect nou, elimini unul vechi.

Lasa-le chiar la vedere, ca sa iti aduci aminte ca distractia trebuie sa faca parte din viata ta si sa le folosesti mai des. Asa cum expun eu borcanele cu margele pe care le folosesc in proiectele de bricolaj.

Amintirile

Amintirile si lucrurile cu valoare sentimentala sunt din ce in ce mai multe pe masura ce imbatranim. Primele hainute ale copilului, primul lui carnet de note, primele fotografii, nimicuri cumparate din excursii, suveniruri primite de la rude si prieteni – mereu va fi un moment de tinut minte si o amintire de pastrat.

Stabileste aceeasi regula dupa care sa te ghidezi “unul intra, altul iese”ca sa limitezi arhiva si sa nu te inunde amintirile. Grupeaza amintirile pe evenimente, pune-le in cutii, albume sau dosare si eticheteaza-le, ca sa gasesti usor cand le cauti, o data la cine stie cata vreme. Ori expune-le, transformand istoria ta in element de decor. Alege pentru expunere o parte din ele si depoziteaza-le pe celelalte, grupate dupa un element comun. Le scoti mai tarziu, rotind seturile pentru variatie.

Maculatura

Intra aici reviste, pliante, facturi, bonuri, chitante, vouchere si alte printuri care apar zilnic, se aduna si genereaza o dezordine de nedescris. Alege sa platesti si sa tii online evidenta platilor si cheltuielilor, ca sa elimini printurile. Ceea ce trebuie sa pastrezi eticheteaza si ordoneaza cronologic.

Ce merita ori trebuie sa pastrezi totusi? Chitantele pentru impozite si amenzi, contractele, actele de studii, actele medicale (pentru istoric), actele contabile mai noi de 5 ani, certificatele de garantie valabile, renuntand in schimb la documentele care pot fi obtinute ori stocate in varianta electronica.

Cat priveste revistele, alege si aici subscriptia electronica si limiteaza-te doar la publicatiile premium, la cele care sunt greu de gasit sau la care ai colectii intregi, a caror valoare este posibil sa creasca in timp.

Ambalajele

Mai sa uit de ele, pentru ca nu sunt obiecte pe care le cumparam in mod special. Volumul pe care ajung sa il ocupe insa intr-o casa este suficient de mare incat sa ajunga Times New Roman sa spuna ca „familia este un grup de persoane care detin impreuna o punga cu pungi”.

La ce folosesc ele in afara scopului primordial atins odata ce au fost golite? Pot folosi la ceva, o parte din ele: cutiile de la conserve, de la inghetata, bidoanele de plastic de la apa ori lapte, cutiile de la creme ori sticlele de sucuri si conserve pot fi reutilizate intr-o sumedenie de proiecte de bricolaj sau pentru stocarea obiectelor mici si foarte mici. Daca ai decis sa pastrezi vreun ambalaj, refoloseste-l rapid, altfel te vei aglomera cu infinite caserole si cutiute si ajungi de unde ai plecat inainte de a incepe debarasarea.

Le poti strange si duce la centrele de reciclare, dar sunt dezamagita sa spun ca acestea nu sunt atat de usor de gasit pe cata nevoie avem noi de ele. Nu vorbesc despre beneficiul banesc aici, ci despre sustenabilitate, pentru ca principalul castig este ca scapam de ele fara sa poluam. O alta varianta – care functioneaza in cazul meu – este sa ambalez separat plasticele si sa le scot la poarta, langa tomberon, stiind ca sunt oameni care vin sa le colecteze si le duc la centrele de reciclare.

Iti voi povesti intr-un articol viitor din seria „Marea debarasare” despre obiectele pe care le poti pastra ca materie prima pentru proiecte de bricolaj. Pana atunci, spor la sortat si adu-ti aminte ca, in calitate de specialist in redesign de interior, sunt aici si pe pagina de Facebook a blogului, sa te ajut in a-ti remodela casa asa cum iti doresti!

Ti-a placut articolul? Distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care au nevoie de sfaturi ca sa-si simplifice casa!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top