Idei de design „furate” din vacantele in Turcia

 Niciodata nu ne-am dorit mai mult vacanta decat vara asta. Dupa mai bine de un an de pandemie, orice plecare pare un drum spre paradis. Turcia, Grecia si Bulgaria au fost mereu cele mai accesibile destinatii pentru romani, dar anul acesta nu mai sunt la fel de usor de vizitat. Nu doar pandemia este de vina, ci si incendiile, tot mai aproape de zonele in care mii de romani isi petrec de ani buni vacantele. 

Asa ca mie, cel putin, tarile astea imi zambesc doar din poze momentan. Si daca vedem doar poze, zic sa ne mai uitam inca o data si sa furam ceva pentru proiectele noastre de decor, pentru ca Turcia este un adevarat tezaur de inspiratie artistica.

O parte din cele ce am spus mai jos se regasesc deja in unele case de la noi si nu e de mirare ca este asa: avem doar o istorie legata de cea a turcilor. Asta a influentat stilul nostru de viata (si de a manca, mai exact), dar si cultura noastra populara. Influente exista in multe privinte, de la arhitectura caselor fara autorizatie din comunitati din sudul tarii si pana la interioarele bogate in detalii si imprimeuri pe care le vedem, in fotografii, pe unele grupuri de Facebook.

Fie ca recunoastem sau nu, cultura orientala este mai prezenta in casele noastre decat am dori sa recunoastem. Nu totul este kitch insa, iar elementele provenite din cultura orientala se pot integra cu succes si intr-o casa in stil occidental.

Motivele geometrice si florale

Arta islamica este foarte diferita de cea europeana si prin faptul ca, spre deosebire de occidentali, musulmanii nu reproduc figure umane ori alte forme de viata. Aceasta idée deriva din credinta straveche potrivit careia reproducerea le-ar fura sufletul. Astfel, au aparut in schimb arabescurile – desene bazate pe figuri geometrice replicate in milioane de feluri.

Aceste motive arata senzational asociate cu zone intr-o singura culoare precum pereti ori canapele. Pot fi replicate usor in multe locuri – de la fete de perna si pana la tricouri, obiecte mici de decor sau tapiserii asezate deasupra patului.

Sursa foto: apartmentherapy.com via Pinterest

Ceramica pictata

Toate culorile curcubeului se aduna intr-o farfurie. Sau pe o cana. Primul loc important pe harta ceramicii, daca mergi in Turcia cu masina, este Chanakkale – orasul poarta de intrare cu bacul in Asia, al carui nume inseamna „castelul de ceramica”. Mai departe, urmatoarea oprire ar fi Kusadasi, statiune pe care romanii o cunosc foarte bine si unde gasesti iar frumuseti din ceramica.

Apoi, daca treci prin Kutahya, opreste-te la atelierele de ceramica de acolo si bucura-ti ochii cu piesele realizate de artizanii turci. Zona este recunoscuta pentru traditia in ceramica si portelan, cu influente din arta chineza, iraniana, dar si europeana. Sau poti merge mai departe pana la Iznik, alt centru recunoscut pentru ceramica sa realizata printr-o tehnica speciala.

Dar nu sunt doar culorile, ci si tehnica in relief, pe care nu am reusit sa o deslusesc, dar pe fondul culorilor lor traditionale – turcoaz, albastru cobalt, violet – rezulta opere de arta. De fapt, ar fi trebuit sa incep cu faptul ca Turcia mai este cunoscuta si drept „tara ceramicii”, pentru traditia sa de sute de ani in realizarea ceramicii si portelanului, dar si a placilor de gresie, faianta si mozaic.

Tine minte ca poti negocia totul cu turcii si nu pleca de acolo cu mana goala. eu mi-am luat bucatica mea de ceramica albastra la care tin foarte mult.

Bogatia detaliilor

Pe genti, mobila, draperii, obiecte vestimentare, ceramica ori decoratiuni. Evident, pe ceramica si pe orice obiect de decor, vezi munca de sute de ore a artizanului care a desenat fiecare fir si fiecare frunza. Da, ce evzi mai jos nu este imprimat de vreo masinarie, ci este pictat manual, de mesteri care transmit meseria din tata-n fiu.

Corpuri de iluminat somptuoase

M-a fascinat pur si simplu un candelabru vazut intr-un hotel din Antalya – o dihanie inalta de doua etaje, pe sub care imi era mereu frica sa trec.

Mi-am luat totusi inima in dinti, ca sa fac cateva poze si m-am holbat la el de multe ori, in zilele de vacanta petrecute acolo.

Sigur ca era o unitate turistica unde totul trebuia sa fie somptuos, dar turcii au oricum multa imaginatie cand vine vorba despre iluminat.

Albastru si turcoaz

Culorile astea sunt cele care imi aduc aminte de Turcia si ele se regasesc peste tot, dealtfel nu-mi inchipui cum altfel ar putea fi intr-un loc in care ai atata soare si atata mare.

Mobila cu forme curbate – vechile divane turcesti

In toate locurile in care am stat / intrat, am vazut fotolii si divane – de regula imbracate in catifea – cu forme curbe. Am revazut apoi la noi, intr-un magazion, canapele aduse din Turica, dar parca ceva le lipsea din aerul pe care il aveau in resortul din tara lor de origine.

Sutn comode, garantez pentru asta! Ne-am tolanit in ele de multe ori, in multe locuri si toate mi s-au parut la fel de confortabile. sigur ca pot parea opulente pentru o sufragerie de bloc, dar raman la parerea mea ca orice piesa arata bine in cadrul potrivit. Cum ar veni ii trebuie doar sa fie in povestea potrivita…

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top