Sunt zone in casa unde uneori lipseste un accent pe pereti, dar fara mare cheltuiala sau efort. Tapet, vopsea decorativa ori altceva? Asa s-a intamplat cu baia din atelier, unde aveam un colt prea alb si care „cerea” o solutie la costuri reduse. Si am gasit-o: am inlocuit tapetul aplicat cu unul pictat direct, cu o lavabila intr-o culoare pastel. Cu alte cuvinte, am un perete pictat in stil tapet.
De la ce am pornit si ceva despre materiale
Initial, situatia se prezenta asa:
Camera aceasta este denumita generic baie, dar este, in fapt, un fel de camera tehnica – are toaleta si singura sursa de apa din atelier, dar si spatiu de depozitare pentru diverse, de la pensule la vopsea si sprayuri colorate. De la imaginea de sus au mai aparut ceva schimbari – rafturile de pe stanga au fost inlocuite cu acestea, iar dulapurile de sub blat au fost vopsite in negru. Drept urmare, coltul din stanga, unde se afla vasul de toaleta, a ramas prea alb si prea golas in comparatie cu restul camerei. In plus, ceva culoare pe pereti s-ar intretine mai bine decat albul foarte alb de la SPOR.
In plus, voiam de multa vreme sa fac un proiect care sa implice „tapet pictat”, adica un model repetitiv facut pe perete, eventual fara sablon, asa cum am facut si in dormitor peretele de accent. Asa ca am profitat de faptul ca aveam deja o lavabila colorata intr-o culoare pastel, ramasa din proiectul acesta.
Zis si facut! Am folosit lavabila, o pensula si un pic de banda adeziva din hartie, ca sa delimitez zona pe care aveam de gand sa o decorez. Am trasat o linie imaginara la cca 120 cm inaltime si acolo am facut delimitarea, cu ajutorul bandei adezive. Tot pentru delimitare, am pregatit dooua stinghii din lemn de balsa de 1 cm latime si un pic de ulei de teak pentru impermeabilizarea lor. Si niste cuie mici, pentru prindere, dar despre asta vezi spre final.
Cum decorezi peretele
Cred ca cea mai complicata chestie aici este sa alegi modelul pe care sa il urmezi in decorare. Eu am incercat (pe alt perete, evident) tot felul de forme, desenate cu mana libera ori cu ajutorul unui sablon. Am incercat picatele, cercuri, cruciulite si dungi, dar bulinele astea mari si apropiate s-au dovedit a fi pentru mine cea mai „lipicioasa” alegere.
Am pictat buline pe toata zona respectiva, pana jos, pe ambii pereti, lucru care a durat cam o ora si ceva. Nu au iesit perfect egale bulinele si nici nu mi-am dorit asta, aspectul lor imperfect fiind ceea ce da nota naiva intregii picturi.
Accentul de final
Pentru ca era nevoie de o delimitare, dar si de un accent, am folosit doua stinghii din lemn de balsa, in partea de sus a zonei pictate. Le-am dat cu ulei de teak, pe care l-am lasat putin sa actioneze si apoi l-am sters cu o carpa curata. Ceea ce a ramas in lemn s-a impregnat si a accentuat fibra acestuia.
Apoi le-am montat pe perete fixandu-le cu niste cuisoare mici. Bine, eu am putut folosi cuisoare pentru ca peretele este din BCA, deci dintr-un material moale. In cazul peretilor din material dur (beton sau caramida, de exemplu), va trebui fie sa lipesti cu silicon, fie sa folosesti dibluri.
Acesta-i finalul, de care sunt foarte multumita, avand in vedere aspectul de dinainte:
Iata proiectul explicat pas cu pas, in clipul video de mai jos, alaturi de cateva trucuri de urmat ca sa iti iasa proiectul mai bine:
Sper ca acest articol sa iti fie de folos. Daca este asa, distribuie-l in social media si trimite-l si prietenilor despre care stii ca ar putea fi interesati de acest proiect.
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
as dori sa citesc și eu articolul despre lădițe, dar nu reușesc sa găsesc parola….
Am avut o mica problema tehnica, dar acum s-a rezolvat, iar articolul poate fi citit fara nicio restrictie aici: https://gabiralea.ro/31-proiecte-diy-cu-ladite-din-lemn-p/