DIY: cum am pregatit pentru iarna mobila de exterior ▶️

Mobila de exterior din lemn are mereu nevoie de atentie pentru a trece cu bine peste iarna. Chiar daca o protejam de zapada sau ploaie cu o prelata ori o plasam sub un acoperis, o protectie suplimentara la nivelul lemnului nu strica niciodata.

In ideea asta, am aplicat un strat protector mesei de exterior din gradina, solutie la care iti recomand sa recurgi in cazul intregului mobilier de exterior. In articolul de mai jos iti arat si tie cum am facut, dar si ce materiale am folosit.

Mi-am inlocuit recent masa de gradina, duap multi ani in care am folosit un set de exterior cumparat de la Ikea. Este cel a carui masa am transformat-o pentru atelier, printr-un proiect despre care ti-am vorbit in articolul de aici. In locul ei, am cumparat recent o masa din lemn de la BricoDepot, din aceeasi gama cu sase scaune pe care le am deja de aproape trei ani si de care sunt foarte multumita. Ca si scaunele, este tratata cu un strat subtire de lac transparent.

Cele sase scaune le duc usor inauntru, pe timpul iernii, mai ales ca imi sunt de folos in atelier. Masa insa – care are cam 1,5 m lungime – este mai greu de mutat, asa ca va trebui sa ramana afara. Ca sa fiu sigura insa ca rezista cu bine, am decis sa-i aplic protectie suplimentara, mai ales ca si producatorul recomanda acelasi lucru.

Cum protejezi mobila din lemn pentru exterior pe timpul iernii

De obicei, mobila de exterior este facuta din lemn rezistent la umezeala, precum tek sau acacia, sigilat cu lac sau ulei. Stratul de protectie trebuie improspatat periodic si cel ami bine este sa faci asta inainte de iarna, pentru ca umezeala care apare in lunile reci sa nu afecteze lemnul si sa-l faca sa putrezeasca in timp.

O varianta de protectie a lemnului este lacul alchidic, precum cel pe care l-am folosit eu pentru a proteja mobila de exterior si chiar si gardul. Am povestit despre asta in articolul de aici, dupa ce am testat un astfel de lac. L-am folosit apoi si pentru alte obiecte decorative de afara, cum ar fi ghiveciul acesta.

O alta solutie sunt uleiurile speciale – de tak ori de in, care se impregneaza in lemn si il fac impermeabil. Eu am ales sa protejez masa cu ulei de teak, datorita culorii frumoase pe care acesta o da mobilierului, asemanatoare nuantei pe care scaunele o au deja.

Chiar si cu strat de protectie, este de preferat ca mobilierul din lemn sa fie adapostit peste iarna sub un acoperis sau macar imbracat intr-o prelata.

Ce materiale am folosit

Pentru a putea aplica ceva pe lemn si sa si reziste, era necesara slefuirea, asa ca m-am inarmat cu doua tipuri de smirghel – unul cu granulatie 100 si altul de 180 – si cu masina de slefuit. Plus alcool tehnic pentru curatat praful (am folosit si un compresor de aer pentru suflat aici), dar si o pensula si doua carpe pentru faza aplicarii uleiului.

Cat priveste uleiul, am ales unul recomandat atat pentru exterior, cat si pentru interior si pe care l-am gasit la Decorator, in Brasov. Il gasesti aici, daca ai nevoie de el.

Pasii de urmat

In primul rand, trebuie scapat de stratul initial de orice, pentru ca uleiul nu prinde bine decat pe lemnul crud. Eu am inceput sa slefuiesc de mana, pe partile mai inguste, dar am trecut curand la masina de slefuit, pentru ca evident ca am obosit.

Partea asta cu slefuitul este cea mai migaloasa, pentru ca este chiar important sa indepartezi tot ce a fost dat initial pe lemn. Iar dupa ce slefuiesti, trebuie lasat lemnul sa respire o vreme, pentru ca sa iasa taninii din el. Vezi efectiv cum lacrimeaza lemnul si apar pete mici mici, ca si cum ar fi stropi de ploaie. Petele acestea dispar insa dupa ce cureti bine suprafata de praf si o stergi cu alcool tehnic.

Lemnul acesta se slefuieste usor si ramane in urma un praf foarte fin, care trebuie indepartat in totalitate. Am mai spus si o repet: niciodata acest praf de slefuire nu se sterge cu carpa direct, ci se aspira ori se curata cu pensula. Eu am folosit un compresor cu aer pentru a sufla tot praful de pe suprafata slefuita si dintre bridele mesei.

Dupa curatarea de praf, am dat primul strat de ulei, folosind o pensula subtire, de tipul celor pentru lac. Uleiul este destul de subtire si are tendinta de a se scurge, asa ca trebuie intins cate putin, iar zona de sub masa protejata cu un plastic, pentru ca solutia asta uleioasa pateaza.

Uleiul se aplica in strat subtire si se lasa cateva minute sa patrunda in lemn. Apoi se sterge surplusul cu o carpa, usor, fara frecare pentru ca am inteles ca exista riscul aprinderii. Iti recomand sa faci asta cu manusi pe maini, pentru ca substanta este uleioasa si deloc placuta la atingere.

Eu am lasat primul strat de ulei sa se usuce de pe o zi pe alta si apoi am dat inca unul, tot asa subtire si sters dupa cateva minute. In urma ramane un aspect foarte frumos si matasos al lemnului, usor lucios si total impermeabil.

Uite si un video cu pasii proiectului:

Sper ca acest proiect sa te ajute sa rezolvi problema protejarii mobilierului de exterior pe timpul iernii. Daca ti-a placut proiectul, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top