DIY: tablie noua pentru o masa veche de exterior

Mi-am cumparat o masa noua pentru in curte. Cea veche – cu tablia roasa de timp – a fost la un pas de a fi sacrificata drept lemn de foc. Am salvat-o construindu-i o tablie noua, din scanduri ratacite prin atelier, unde aveam oricum nevoie de o masa de lucru. Sigur ca as fi putut sa imi cumpar una noua, dar unde ar mai fi distractia daca nu as mesteri la orice, salvand lucruri vechi si refolosind materiale aparent inutile?

Materialele

Baza acestui proiect este o masa de exterior pe care o am de mai bine de zece ani si care, desi a fost tratata si protejata pe timpul iernii, a inceput sa dea semne de oboseala. Si n-as fi schimbat-o acum daca nu gaseam o alta masa mai mare pentru exterior, pentru care aveam deja sase scaune din lemn.

Desi parea subrezita, picioarele erau destul de stabile. Cum aveam si niste scanduri prin atelier, mi-am zis sa le cuplez cu masa si sa vad ce iese. Surpriza: scandurile erau lungi cat era tablia de lata si destule cat sa o acopere integral. Iar lucrurile s-au potrivit bine: in atelier aveam nevoie de o masa noua, cea veche plecand spre alte zari.

In afara de masa si scanduri, mi-au fost de folos muulte holszsuruburi de cca 40 mm, suficiente cat sa prinda scandurile si masa, dar fara sa treaca pe cealalalta parte. Ca scule, am folosit un aparat electric de slefuit, o bormasina si un fierastrau pendular, asa numitul “soricel”. Plus ceva vopsea neagra si lac incolor, la final, cu pensulele aferente.

Ce si cum am facut

Gandul a fost sa dublez tablia cu una noua, facuta din acele scanduri vechi. Aspectul urma sa fie vintage, caci scandurile erau cu urme de uzura vizibila. Au ramas de la lucrari mai vechi, au urme de cuie si sunt colorate inegal. Nu-i nimic, este chiar mai interesant aspectul asa. Am cautat sa asez scandurile – imperfecte, cum spuneam – astfel incat sa ramana intre ele spatii cat mai mici, mai ales ca nu erau nici foarte drepte. Le-am gasit ordinea potrivita si le-am numerotat, ca sa nu le incurc.

Ca sa pot fixa scandurile si sa le pot slefui, trebuia ca fixarea sa se faca de jos in sus, deci sa intorc masa cu picioarele in sus si sa prind holszsuruburile pe dedesubt. Un lucru de care tin mereu cont cand lucrez cu lemn este ca mai bine gauresc inainte de a monta holszsuruburile, ca sa nu se crape lemnul. Asa ca am dat intai gauri din loc in loc, cu un burghiu de aceeasi grosime precum holszsuruburile, ca sa pot prinde apoi scandurile. Iar ca sa ma asigur ca nu ramane spatiu intre masa veche si scandurile din tablia noua, am pus un creion sau o bucatica de lemn sub scandura la care lucram, pentru opozitie.

Dupa faza asta, scandurile fiind fixate, am putut indrepta laturile mai lungi, unde se vedea ca scandurile nu sunt perfect egale. A urmat slefuitul pe toate partile si montarea unei stinghii de jur imprejur, pe post de rama, care da un aspect finisat si mult mai ingrijit acestei mese facute practic din resturi.

Partea de jos urma sa fie vopsita, iar pentru asta avea nevoie de pregatire. Am slefuit picioarele cu un smirghel cu granulatia de 100, iar pe alocuri am folosit chiar peria din sarma ca sa curat excesul de lac de exterior, dar si praful adunate in timp. Am nivelat in final cu un smirghel cu granulatia de 180 si am curatat praful cu un compresor de aer.

De la acest moment, masa mea s-a mutat la interior, in atelier, pentru lacuire si vopsire. Desi tablia are mici imperfectiuni si nu este perfect dreapta, este exact cum mi-am dorit sa fie.

Picioarele le-am dat cu doua straturi de vopsea neagra, ca sa existe un contrast cu fibra naturala a lemnului. Tablia am acoperit-o cu doua sau trei straturi de lac incolor, care accentueaza pigmentul galbui al lemnului.

Vei vedea masa asta de multe ori de acum, fiind locul in care lucrez si pozez proiecte de multe feluri. Este inca putin aspra la atingere, dar atat de calda este nuanta si atat de bine arata la mine in atelier, ca nu are nicio importanta ca nu-i perfecta. Si oricum sunt mult mai importante proiectul in sine, bucuria ca am facut cu mana mea un lucru de folos si faptul ca am salvat de la aruncare ceva ce are acum un rost.

Sper ca acest proiect sa te inspire in propriile proiecte si sa refolosesti si tu materiale de orice fel pentru a le transforma in lucruri utile. Daca ti-a placut proiectul, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor pasionati de bricolaj!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like