Ca OSB-ul este un material de constructie versatil si ieftin o stie multa lume. Totusi, putini sunt aceia care folosesc OSB-ul si pentru proiecte creative in designul interior, lasandu-l la suprafata, nu acoperit integral cu rigips ori glet.
L-am folosit eu in atelier, construind din OSB un perete colorat, cu ajutorul chitului acrilic de cutit si al culorilor acrilice. Iata cum am facut si cat de suprinzator este rezultatul!
Daca ai citit si alte articole recente de pe blog, atunci stii ca am trecut printr-o renovare de aproape doua luni, in urma careia am, in sfarsit, studioul creativ pe care mi l-am dorit, intr-o mansarda. Am urmarit sa fac lucrarile rapid si cu un cost rezonabil, folosind materiale care sa-mi dea libertate si care sa reziste la ce activitati am de desfasurat acolo. Peretii exteriori fiind din caramida netencuita (la rosu), a trebuit sa gasesc o solutie care sa-mi permita atat ascunderea tevilor de calorifer (neutilizate inca), dar si placarea intr-un mod eficient si estetic.
Am ales OSB-ul, desi mi s-a recomandat in primul rand rigipsul. Asa cum ti-am spus si in articolul de AICI, OSB-ul este un material rezistent si mai usor de montat (factorul timp a fost important pentru mine) si care am considerat ca tine mai bine la tavaleala decat placile de rigips, indiferent cum ar fi vopsite.
Asa se face ca, in doua camere, una din laturi este placata cu OSB montat pe un cadru din sipci de lemn, asa cum vezi mai sus. Dar lemnul acesta evident ca nu il puteam lasa exact asa, in principal din cauza faptului ca, in timp, tind sa se desprinda aschii din el daca nu este protejat ori tratat in vreun fel. In al doilea rand, simteam nevoia unui act creativ care sa exploateze posibilitatile oferite de OSB pe suprafata aceea de circa opt metri patrati. Asa ca i-am dat, in prima faza, un strat de SPOR Aqua alb, o vopsea pe baza de apa care acopera excelent si care prinde foarte bine pe suprafetele din lemn.
Asa cum era de asteptat cand vopsesti in alb lemnul netratat cu antitanini, rasinile din OSB au iesit la suprafata pe alocuri si au colorat peretele in galbui. Insa exact asta asteptat sa se intample, ca sa trec la pasul urmator, adica aplicarea chitului colorat.
A doua zi, am folosit chit acrilic Apla si cate putina vopsea tot acrilica pentru a „fabrica” mai multe variante de chit – galben, roz, albastru, portocaliu, pe care l-am imprastiat pe tot peretele, acoperind total urmele de tanini. Am transformat practic peretele intr-o paleta colorata, in care se imbina mai multe nuante pastelate, iar deasupra am trecut cu pensula cu foarte putin alb si mai mult uscata. Astfel, am profitat de textura OSB-ului pentru a suprapune inca un strat si o textura, peste cea obtinuta prin chituire.
Am asteptat inca o zi ca sa se usuce in profunzime chitul, inainte de a-l sigila cu un strat de lac Villa Yacht pentru parchet, un lac pe care il folosesc frecvent pe suprafetele intens utilizate. (Da, peretele acesta suporta multe, de la chestii rezemate de el si pana la praful degajat in timpul diferitelor proiecte.)
Asa cum se intampla si la vopseaua cretoasa, lacul mi se pare ca a intensificat putin culorile, asa ca peretele meu seamana mult acum cu o pictura. Textura iti fura ochii, dar nu-ti dai seama ca este OSB decat daca te apropii si privesti cu atentie.
Si cel mai mult imi place atunci cand, inainte de asfintitul oarelui, in zilele insorite, se strecoara lumina inauntru prin geamurile inguste dinspre vest…
Daca te uiti acum, vezi foarte bine galbenul. Dar maine, daca voi fotografia in acelasi loc un scaunel purpuriu, vei spune ca rozul este cea mai vizibila culoare de pe acest perete.
Acest tip de finisaj pe un perete permite foarte multe scheme de culori si, mai mult, nu necesita modificari majore ori zugraveli, in cazul in care vrei sa schimbi paleta coloristica din casa. Este usor de realizat si, neavand forme exacte, nu ai cum sa gresesti daca incerci sa il realizezi si tu.
Sper ca acest proiect sa te inspire si sa folosesti acest finisaj oriunde crezi ca se potriveste. Iar daca articolul ti-a fost de folos, te rog sa-l distribui in social media si sa il trimiti prietenilor pasionati de bricolaj.
Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube.