DIY: cum vopsesti cu efect marmorat

Reconditionarea mobilei este o poveste fara sfarsit: sunt infinite modurile in care poti schimba fata unei piese vechi. Vopsirea este o solutie, dar si aici sunt variante nenumarate.

Una din aceste variante este vopsirea cu efect marmorat. Am aplicat-o in cadru unui proiect mai amplu de reconditionare a unui birou vechi, iar acum iti pot arata si tie care sunt pasii acestei tehnici. Am aici inclusiv un material video in care vezi efectiv cum sa faci si tu un astfel de proiect.

Daca ai decis ce suprafata vopsesti si cu ce tip de vopsea (gasesti AICI cateva variante), atunci trebuie sa alegi culorile: una sau doua de baza, plus un accent. Poti opta pentru doar doua culori sau pentru patru – cinci, pe care sa le imparti in mod egal. Mai poti alege una sau doua de fond si una puternic contrastanta, pentru accent. Adauga pe lista alte cateva materiale necesare: recipiente mici pentru vopsea (paharele de unica folosinta sunt ok), pulverizator cu apa, manusi si ceva – plastic ori carton gros – pentru a proteja suprafata pe care lucrezi.

Culorile pe care le vei vdea in proiectul meu sunt SPOR Aqua de la Policolor, un email pe baza de apa care are o putere mare de acoperire si culori puternice, vibrante. Sunt si in realitate exact asa cum le vezi in fotografii. 🙂

Suprafata pe care vrei sa o vopsesti trebuie bine pregatita inainte, prin degresare, usoara slefuire (matuire) macar si stergede cu alcool tehnic, pentru indepartarea prafului. Etapele detaliate le gasesti si in materialul video de AICI sau in articolul ACESTA. Asta am facut si eu cu un birou vechi (il vezi in articolul de AICI), din care voi folosi o parte ca sa fac o noptiera inalta. Sertarele pe care le vopsesc marmorat sunt sertarele biroului, iar proiectul integral ti-l voi arata intr-un articol separat.

Tehnica este destul de simpla si se bazeaza pe cum interactioneaza materialele intre ele. Pui cate putina vopsea in fiecare recipient mic si adaugi apa cat sa ajunga la consistenta sapunului lichid. Stropesti cu pulerizatorul suprafata de vopsit si torni putina vopsea din prima culoare fie aleatoriu, fie urmarind sa creezi un model. torni din a doua culoarea incercand sa acoperi din spatiile goale sau suprapunand cu prima culoare, apoi inclini usor obiectul vopsit, ca sa se amestece culorile.

Poti continua adaugand culori sau le poti pune pe toate de la inceput, asa cum vezi in materialul video de mai jos. Daca ti se pare ca nu se amesteca suficient de bine culorile, le ajuti stropind suprafata cu apa, cu pulverizatorul. Continu sa misti obiectul vopsit ca sa faci culorile sa intre una in alta. Cand ai ajuns la modelul dorit lasi obiectul sa se usuce, urmarind ca suprafata vopsita sa stea perfect orizontal, ca sa nu curga vopseaua. Daca totusi se scurge pe margini, foloseste o pensula care o strangi si sa nu raman picaturi inestetice.

Iata pasii detaliati si arati mai jos:

Ce sa urmaresti cu atentie in aplicarea acestei tehnici? Iata mai jos o mica lista:

  • Alege sa vopsesti doar suprafete plane, pentru ca altfel vopseaua va curge si nu vei obtine efectul dorit.
  • Foloseste o culoare puternic contrastanta pentru accent, in cantitate mica si las-o mai groasa decat celelalte. Fiind mai groasa, nu se va dizolva la fel de usor, iar urma ei va ramane vizibila ca un filigran. Efectul este bestial!
  • Combina suprafetele colorate asa cu altele intr-o singura culoare, pentru a scoate in evidenta efectul marmorat.
  • Foloseste manere simple, metalizate sau transparente pentru usile de mobilier vopsite asa, pentru a incarca prea mult vizual piesa respectiva.
  • Foloseste tehnica pe suprafete mici, pentru ca iese mai bine in evidenta ca accent decat ca model de fundal.

Modelul obtinut este imprevizibil si nu poate fi replicat intocmai, oricat ai vrea. Dar efectul este grozav tocmai prin unicitatea lui. Il poti folosi pe fetele sertarelor, pe usi de mobilier (vopsind restul intr-o singura culoare), pe tablia unei mese ori pe sezutul scaunelor. Poti chiar sa faci un tablou mare folosind tehnica de mai sus.

Ai alte idei de folosire a acestei tehnici? Imparte-le cu noi printr-un comentariu la acest articol. Iar daca ce am scris aici te inspira, atunci distribuie si tu articolul in social media si trimiote-l si prietenilor pasionati de bricolaj.

Spor in toate proiectele iti doresc si cat mai multa imaginatie! Iar in fiecare vineri dimineata, te astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

4 comments
    1. Nu este nevoie de lac decat daca sunt folosite si vopsele care au nevoie de sigilare ori alta vopsea decat cea clasica pentru mobila. De exemplu, pentru emailurile clasice pe baza de apa nu trebuie sigilare. Pentru Annie Sloan sau pentru alte vopsele de tip creta, se sigileaza cu ceara sau lac. Pentru o combinatie din care fac parte acuarele ori carioca, iar este nevoie de sigilare cu lac. Pentru acrilicul obisnuit, nu este nevoie de sigilare decat daca este din aacela care nu tine la sers cu carpa umeda, pentru intretinere.

  1. Am un blidar pe care vreau sa-l decorez. Ma intreb daca merge tehnica aceasta.

    1. Daca este asa cum mi-l inchipui eu si are o suprafata plata, care este decupata, se poate. Se scot toate manerele si se pregatesc suprafata ca de obicei, apoi se aplica vopseaua la fel, pe toate fata lui. Va fi un pic mai migalos si vopseaua trebuie turnata in urme mai subtiri, ca sa aiba loc sa se amestece. Dar cred ca iese ceva foarte frumos, cu putina rabdare.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like