Unul dintre motivele pentru care cumpar uneori conserve – de obicei imi prepar singura cam tot ce se poate pastra la borcan – este ca raman cu un ambalaj metalic foarte usor de refolosit. Am adunat cutii din care am facut, de exemplu, clopotei de vant, asa cum v-am povestit AICI.
De data asta, tot din cutii de conserve, facem altceva: un suport pentru creioane cat de poate de simplu si de simpatic. Haideti sa vedem cum!
Ce ne trebuie
Mai intai, sa vedem lista de materiale:
- 3-4 cutii de conserve de marime medie,
- o bucata de scandura suficient de lunga sa incapa toate cutiile de conserve in linie pe ea
- vopsea spray – o culoare sau doua, in functie de preferinte
- suruburi si saibe, in numar egal cu al cutiilor de conserve
- surubelnita, ciocan, un cui de 3-5 centimetri lungime
- rabdare si spatiu deschis, intr-o zi fara vant puternic
- hartie de protectie sau ziar
Am adunat in imaginea de mai jos doar materialele principale. Cutiile de conserve pot fi de marimi diferite, daca doriti, caz in care va recomand sa alegeti mai multe culori pentru vopsirea lor. Ce am ales eu sunt cutii de marime medie ramase de la mazare Bonduelle – nu le fac reclama, dar am observat ca au printre cele mai bune ambalaje metalice de pe piata. Dupa desigilare si indepartarea capacelor, marginea cutiei ramane uniforma si nu foarte taioasa, astfel ca poti refolosi cutia fara riscul de a te rani.
Despre tipurile de vopsea spray am mai vorbit AICI, in cazul in care aveti nevoie de mai multe informatii despre ce fel de spray sa cuparati. Daca alegeti sprayul de culoare cupru din imagine, trebuie sa stiti ca este unul acrilic, asa ca va trebuie si un strat de lac pe deasupra, pentru fixarea culorii. Dar, ca sa nu va complicati, alegeti fie un spray profesional de la Champion, fie unul de la Rust-o-Leum.
Cum facem
Cutiile de conserve trebuie sa fie curate si pe dinauntru si pe dinafara, fiind indepartate etichetele. Le intoarceti cu fundul in sus si, cu ajutorul unui cui si al ciocanului, dati o gaura fix in mijloc.
Eu am avut un ajutor de incredere pentru aceasta operatiune, o persoana total pregatita si competenta pentru batut cuie in cele mai bizare locuri. Se pare totusi ca porcul roz nu a fost de aceeasi parere, altfel nu s-ar fi speriat de moarte vazand cuiul si ciocanul atat de aproape de el…
Totul e bine cand se termina cu bine. Cutiile au fost gaurite fix unde trebuia si nici un porc nu a avut de suferit in timpul sedintei foto.
Dupa ce am terminat de gaurit, trecem la vopsit. In primul rand, trebuie vopsita scandura suport pe care vor sta cutiile metalice. Noi am vopsit-o neagra, tot cu spray. Desi mi s-a spus ca sprayul nu prinde pe lemn tocmai, bine, am constatat ca nu e neaparat asa: scandura a fost acoperita uniform, lemnul a absorbit rapid vopseaua si s-a uscat destul de repede. A fost exact ce mi-a trebuit.
Pentru vopsirea cutiilor, am folosit o cutie mai mare, din carton, astfel incat sa nu risipesc sprayul aiurea si sa nu murdaresc totul in jur in incercarea de a le acoperi uniform cu vopsea, din toate partile. Operatiunea asta a durat cam 10 minute, pentru ca le-am lasat sa se usuce putin apoi le-am intors usor sa vad daca au ramas zone pe care sa le acopar cu un nou strat.
Ce vedeti in poza de mai sus este stratul de lac pe care l-am dat peste vopsea, asa cum v-am spus mai sus. Sprayul pe care eu il aveam era unul acrilic, care se curata destul de usor de pe obiecte daca nu este acoperit cu un strat de lac. Scurtati insa operatiunile cumparand din start un spray permanent, iar cei de la Champion au inclusiv culoarea pe care eu am folosit-o mai sus.
S-au uscat cutiile? Bine, pentru ca trecem la fixarea lor pe scandura. aici va trebuie putina matematica (stiu, nu suna bine, dar n-avem incotro). Masurati scandura si trageti o linie usor pe mijlocul ei, pe lungime, impartind-o in doua parti egale. Aceasta este linia pe care se vor suprapune gaurile pe care le-ati dat in cutii. Asezati cutiile in asa fel incat gaurile sa vina fix pe aceasta linie, iar intre cutii sa ramana spatii egale (cum spuneam un pic de matematica va este de folos, dar se poate si ochiometric).
Folosind suruburile trecute prin saibe, fixati cutiile de scandura. Saibele ajuta la fixare si, totodata, acopera marginea neregulata ramasa dupa ce ati dat gaurile cu un cui.
Odata bine insurubate, cutiile pot fi folosite si transformate, de exemplu, in suport in care sa tineti separate creioanele colorate, dupa culori. Eu asta am facut.
Mai am cateva cutii pastrate pentru un alt suport, cu marimi si culori diferite, pe care il voi darui unei mici pictorite. Voi reveni cu imagini cand si acest proiect va fi gata.
Aveti cutii de conserve prin balcon? Ce planuri aveti cu ele? Imi puteti spune lasand un comentariu mai jos.
Iar daca articolul v-a fost de folos, atunci distribuiti-l in social media si trimiteti-l prietenilor care au copii.