Stii mobila aceea veche si lacuita, pe care ai vazut-o in casa bunicilor si pe care probabil o crezi buna de aruncat la gunoi? Iti arat cum poate fi ea transformata si integrata intr-un interior modern, folosind solutii accesibile unui amator.
Urmareste pasii de mai jos si clipul video cu explicatii, pentru ca si proiectul tau sa fie unul de succes!
Furnirul este un material mai greu de reconditionat decat lemnul, din cauza materialelor cu care a fost tratat si a faptului ca nu are o structura uniforma, ci este doar o baza compacta intre doua foi subtiri din lemn. Daca foile acestea s-au incretit de la umezeala ori s-au desprins de pe baza, reconditionarea devine o lucrare mai grea pentru un amator, in raport de gradul de uzura pe care il prezinta mobila. In acest caz, foaia de lemn poate fi lipita la loc dupa ce ai curatat bine zonele in care pui adezivul ori poate fi inlocuita cu totul, dar pentru asta te sfatuiesc sa apelezi totusi la un profesionist din lista aceasta.
Pasii de mai jos te ajuta daca mobila este in stare buna si nu cere interventii complicate pentru reparare. Asa a fost proiectul meu de reconditionare a unei vitrine fabricata in anii ’70.
Proiectul meu
Acum vreun an, am primit de pomana de la o prietena o vitrina veche de vreo 50 de ani si, sa fim cinstiti, cam urata, din furnir si cu rafturi din sticla. M-am decis in final cum sa o reconditionez, dar a durat o vesnicie pana am ajuns la final sau pe-aproape. nu pentru ca ar fi fost prea mult de munca, dar mi-a luat mult sa ma decid asupra combinatiei de culori si a stilului pe care sa il urmez.
Si asa ajung la cele doua probleme / intrebari care apar atunci cand reconditionam mobila din furnir si care sunt cele de mai jos.
Ce materiale folosesc?
Furnirul este un predecesor al PAL-ului, fiind compus din resturi de lemn imbinate cu clei si prinse intre doua foi subtiri din lemn, spre deosebire de PAL care are suprafata exterioara din plastic dur. Adesea este lacuit puternic, iar suprafata este atat de lucioasa incat e greu sa o acoperi rapid cu o vopsea care sa tina pe termen lung.
Sa slefuiesti mobila asta este greu, din cauza stratului gros de lac de pe unele portiuni, dar si a ornamentelor pe care le are de obicei aceasta mobila (evident ca trebuie toate date jos). Iti este greu daca nu ai un slefuitor electric si un spatiu in care sa poti face praf. Decapantul, fiind pe baza de solvent, poate penetra lacul si ajunge la adezivul care tine foaia de lemn, iar care se poate desprinde.
Drept urmare, iti recomand sa te orientezi spre o vopsea care adera fara probleme ori spre combinatia primer + vopsea, ca sa te asiguri ca noua culoare rezista pe mobila. Eu am ales Annie Sloan nuanta Original + sigilare cu lac Cedria, iar la exterior Fusion Mineral Paint nuanta Coal Black, aplicata peste amorsa Ultra Grip tot de la Fusion Mineral Paint. Frunzele sunt pictate manual, cu vopsea acrilica Pebeo in diferite nuante de verde, iar pensulele le gasesti AICI. Daca mobila este in stare buna, este suficient sa slefuiesti superficial, cu un smirghel de 180, de exemplu, ca sa matuiesti suprafata si sa faci ca vopseaua sa adere mai bine.
Alteori, lacul este dat in strat mai subtire si, din cauza uzarii in timp, s-a subtiat si s-a dus pe unele portiuni. In acest caz , trebuie sa slefuiesti ca sa se duca portiunile care s-ar putea exfolia mai tarziu, stricandu-ti asfel vopseaua.
Daca slefuiesti pana la lemn, te poti izbi de o alta problema: lemnul poate scoate tanini care trec prin vopsea si lasa pete galbene. In acest caz, inainte de a vopsi, trebuie sa aplici unul sau doua straturi de autoblocant pentru rasini, cum ar fi shellac sau Kvistlack.
In ce stil sa reconditionez?
Stilul este un aspect caruia putini ii dau importanta in reconditionarea mobilei. Am vazut adesea mobila moderna de bucatarie vopsita in stil vintage si cu elemente shabby chic aplicate desi conturul mobilei nu se potrivea cu aplicatiile. Am vazut si mobila din furnir cu aplicatii vopsita in culori tari si cu manere moderne adaugate si iar nu pot sa spun ca era o combinatie potrivita.
Pentru un proiect de succes, porneste de la contururile mobilei, respectiv de la ceea ce nu poti sa schimbi la ea: forma usilor, proportiile, liniile generale. Daca pastrezi aplicatiile, mobila ta va avea in mod clar influenta vintage sau shabby chic, in raport de culorile folosite. Mai departe, asociaza culori si texturi sau modele specifice fiecarui stil, pentru unitatea proiectului. Daca nu-ti sunt clare elementele de diferentiere, citeste acest articol despre stilurile de design interior si ia decizia potrivita.
De exemplu, eu am folosit doar partea de sus, respectiv vitrina, pe care am transformat-o in piesa de sine statatoare, iar pentru asta i-am atasat picioare de 28 cm inaltime, montate pe o placa de lemn pentru sustinere, dar si pentru a-i da greutate in partea de jos.
Date fiind liniile drepte ale ornamentelor de pe usi, piesa mea se apropia mai mult de stilul modern, caruia ii sunt specifice contrastele si liniile drepte. Am inclinat putin spre eclectic, imbinand modernul cu o tendinta coloniala, asa ca am decis sa imbrac interiorul in imprimeu tropical. Am ales sa pictez de mana frunzele, dar am facut o proba inainte, sa ma asigur ca arata bine si la final, nu doar in mintea mea.
Ok, bine, e desenata cam stramb, dar ai prins ideea: aduna la un loc ce ai vrea sa pui pe mobila, ca sa iti faci o idee daca arata bine impreuna sau nu.
Pasii pe care ii urmezi
Ca am lamurit-o cu slefuitul, hai sa iti spun ce pasi am urmat. Prima operatiune, esentiala pentru succesul proeictului, este degresarea, necesara mai ales pentru mobila atat de veche si utilizata intens. Am reusit sa curat si o parte din abtibildurile aplicate pe usi, dar unul tot a ramas si n-a vrut sa se dezlipeasca.
Desi veche, vitrina era in stare buna si nu avea nevoie de reparatii majore. Intr-un singur colt a trebuit sa completez cu putin chit pentru ca lacul fusese stricat de o lumanare uitata acolo. Operatiunea este simpla: cureti cu un spacul sau cu smirghel zona respectiva, acoperi cu chit de lemn si apoi slefuiesti, pentru a indrepta totul. Gasesti mai multe detalii despre proces in articolul de AICI.
Evident ca am demontat rafturile sin sticla si am dat jos si foile de geam de la usi. Apoi am vopsit interiorul cu Annie Sloan, iar dupa uscare am pictat frunzele de mana, urmand modelul din tabloul facut drept test. Pentru exterior, am aplicat un strat de Ultra Grip drept amorsa, iar a doua zi am dat cu Fusion Mineral Paint.
Dar mai bine vezi explicatiile in clipul video de mai jos.
Finalul este cum il vezi: curat, proaspat si original, cred eu, iar diferenta fata de planul initial este in favoarea rezultatului.
Acest proiect imi da inca o data motive sa sustin reconditionarea mobilei, mai degraba decat achizitia unor piese noi. Altfel spus, gandeste sustenabil: inainte de a cumpara, vezi daca nu poti reface obiectele pe care le ai si pe care le poti transforma exact asa cum iti trebuie, daca pui imaginatia la treaba.
Cu ajutorul potrivit, te vei convinge ca nu exista doua maini stangi, ci doar oameni care INCA nu au descoperit cat pot face cu ele. Cat despre ajutor, iti recomand workshopurile mele despre reconditionare, perfecte pentru cine are mobilier caruia vrea sa-i dea un aspect nou. Vei invata cum sa vopsesti si sa decorezi mobila, exersand cu ajutorul unui kit pe care il primesti acasa, in timp util. Iar daca folosesti codul DIY22 in momentul lansarii comenzii, primesti 15% discount din valoarea biletului.
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!
Bună, draga mea. Din pacate, am ajuns pe pagina ta prea târziu ca sa mai pot participa la atelierul de recondiționare mobilier, pe care l-ai ținut zilele trecute! Poți sa îmi spui când va fi următorul? Mulțumesc.
Salutare! Nu am stabilit programul pentru toamna inca. Cel mai probabil va fi in octombrie, la inceput, dar inca nu am datele batute in cuie. Voi anunta pe pagina de facebook si, daca este de acord sa te contactez prin email, te anunt personal.