Cum vopsesti cu sablon ca sa iti iasa bine

Tatal meu a fost tamplar cu maini de aur. Sufrageria copilariei mele avea, pe un perete, o biblioteca pe care tata o construise si apoi sculptase centimetru cu centimetru. Mai tarziu, cand m-am mutat in prima mea casa, tata mi-a croit si vopsit usi frumoase din lemn – singurul obiect pe care am regretat ca nu il pot lua cu mine cand am plecat de acolo.

Scaunelul despre care iti povestesc acum tot tata l-a facut si sculptat. Am mutat taburetul dintr-un loc in altul multa vreme, in noua mea casa, pentru ca nu am reusit sa il integrez in decor. Este un obiect drag, facut de un om care astazi nu mai este, deci nu m-am gandit vreun moment sa il arunc desi s-a uzat pe la colturi.

L-am vopsit insa, l-am decorat, iar acum taburetul acesta vechi de peste 10 ani imi este mai drag ca niciodata.

Iti povestesc cum am facut si, mai ales, de ce trebuie sa tii atunci cand vopsesti cu sablon. 

Ce materiale iti trebuie

A fost primul proiect in care am folosit materiale de la Annie Sloan – vopsea Annie Sloan Chalk Paint din culorile alb Original, rosu Emperor Silk, verde Olive si bejul Country Grey, plus ceara incolora si sablonul Poppy Pod, de la Rouge Boutique Decor. Taburetul este cel despre care ti-am povestit deja, dar poti folosi o alta piesa de mobilier, in mod asemanator.

Am decis sa completez ce am invatat la atelierul Annie Sloan, folosind markere foarte subtiri ca sa marchez marginile desenului, dupa uscare, adaugand astfel elemente in plus fata de ceea ce ofera in mod standard aceste sabloane. Marea intrebare a fost daca alcoolul din ceara va dizolva sau nu cerneala markerului, in momentul in care aplic stratul de ceara pentru sigilare. Cum facusem deja un test, la atelierul  Annie Sloan de la Brasov, stiam ca functioneaza cata vreme vopseaua este uscata bine.

Te intrebi probabil la ce foloseste sticla de alcool din imaginea de mai sus. Am folosit alcoolul tehnic pentru curatarea taburetului inainte de vopsire, astfel incat vopseaua sa adere cat mai bine.

Iti mai trebuie scoci din hartie, pensule si un buretel pentru aplicarea vopselei pe sablon. Cu pensula, textura obtinuta imita lemnul, mai ales daca vopseaua este un pic mai groasa. Sa ai la indemana si un recipient in care sa pui vopsea doar atat cat folosesti, ca sa nu lucrezi direct din cutie. Dealtfel, te-ar putea ajuta sa citesti intai sfaturile legate de utilizarea acestui tip de vopsea despre care ti-am povestit si AICI.

Cum vopsesti

Aceasta e partea cea mai rapida – se vopsesc intai picioarele, apoi tablia, iar dupa primul strat, trebuie sa astepti sa se usuce vopsea inainte de a-l aplica pe al doilea.

Insist ca trebuie sa se usuce vopseaua pe picioare, ca sa poti vopsi tablia. Daca talpile scaunului sunt ude cand il intorci in pozitia normala, vei lasa o urma pe suprafata pe care sta el la vopsit, iar vopsea de pe talpa se va strica.

Bun, am vopsit tot taburetul in alb si l-am lasat sa se usuce. Cat am vopsit insa, am avut timp sa vad mai bine detaliile sculptate pe picioarele taburetului – motive care mie mi-au adus aminte de aripile unor ingeri.

Vazute de aproape, detaliile acelea mi s-au parut senzationale, asa ca am decis sa le scot in evidenta. Cu buretelul inmuiat in Country Grey, am colorat aceste aripioare, dar numai la suprafata, lasand ridurile albe. Am continuat apoi cu aceeasi culoare in sus, pe laterale, pentru continuitate, stergand numai suprafata cu buretele cu vopsea, astfel incat sa nu rezulte o culoare compacta. Mi-am urmat o pornire de moment si ma bucur ca am facut-o: culoarea mai inchisa subliniaza structura piesei si parca ii da greutate. Stilul in care am aplicat vopseaua grej se potriveste cu stilul taburetului si cu desenul dat de sablonul pe care aveam sa il folosesc mai tarziu.

Cum pictezi cu sablon

Am vopsit, am colorat cu vopsea, asa ca acum este randul sablonului. Macul stilizat de la Annie Sloan este pe o coala din plastic format A4, iar modul in care este decupata floarea iti permite folosirea mai multor culori. Formele sunt destul de clare ca sa iti dai seama care sunt partile florii si care este funda, toate fiind compuse din mai multe portiuni decupate, ceea ce iti da libertate in combinarea mai multor culori.

Centrezi sablonul pe suprafata pe care vrei sa aplici desenul si il fixezi cu scoci de hartie la colturi, ca sa nu alunece si sa iti strice imaginea.

Cum imbunatatesti imaginea

Ca de obicei, imaginea obtinuta cu ajutorul sablonului trebuie sa se usuce inainte de a adauga orice altceva. Eu am adus mici schimbari de culoare la codite, punand un strop de verde in partea de jos a formelor colorate in rosu. Apoi am conturat cu marker negru foarte subtire toate formele obtinute prin sablon. In final, am completat imaginea cu elemente desenate – stamine negre care ieseau din fiecare floare.

Ai vazut despre ce este vorba si vrei sa faci si tu? Perfect, dar citeste inainte cele cateva lucruri de mai jos, ca sa iti iasa cum trebuie imaginea data de sablon.

  • Fixeaza  sablonul pe suprafata de vopsit cu ajutorul scociului de hartie. Este esential ca sablonul sa nu se miste cat lucrezi, altfel vei obtine o imagine miscata.
  • Foloseste vopsea mai degraba mai groasa decat prea subtire, altfel apa din culoare va curge si se va inflitra dincolo de marginile sablonului. asa era sa stric eu imaginea, cand am aplicat prima culoare. Noroc ca mi-am dat seama repede ca este prea multa apa si am stiut ce sa evit la urmatoarele.
  • Cand aplici vopseaua cu fa-o usor, delicat. Daca apesi, vopseaua se va scurge pe sub sablon si marginile nu vor fi clare.
  • Foloseste un burete pentru aplicarea vopselei, nu o pensula, pentru ca astfel vopseaua este mai usor de distribuit uniform pe toata suprafata.
  • Sterge surplusul de vopsea de pe burete (eventual foloseste o tavita speciala) ca sa nu se scurga vopseaua pe sub marginile sablonului si sa iti iasa conturul ferm.
  • Ridica sablonul de pe suprafata in momentul in care ai terminat de aplicat culoarea, ca sa nu murdaresti fundalul ori sa amesteci aiurea culorile.
  • Asteapta sa se usuce bine vopseaua inainte de a desena conturul ori de a aplica orice alt element.
  • Daca vrei sa folosesti markerul, alege unul mai subtire (0.5 sau 0.7) si tine minte ca, daca folosesti o carioca groasa), este posibil ca vopseaua sa o absoarba si sa obtii o urma mult mai groasa decat voiai tu, stricandu-ti aspectul desenului.

La final, stratul de ceara

Ultima operatiune este sigilarea vopselei, necesara pentru a pastra intacta vopseaua, dar si contururile negre de cerneala. Nu intru in amanunte legate de cum se aplica stratul de ceara, pentru ca le poti obtine usor din celelalte articole ale caror linkuri sunt deja incluse mai sus in acest text.

Rezultatul final il vezi in imaginile de mai jos.

Stiu ca voi pastra acest taburet inca multi ani de acum inainte, folosindu-l cu drag, pentru ca imi aduce aminte de tata, dar si pentru ca am continuat creatia lui cu popriile mele idei creative.

Later edit: Intre timp, am facut si un filmulet pentru publicul de limba engleza, in care am aratat pasii acestui proiect. In plus, am vrut sa vad cum se comporta vopseaua Annie Sloan atunci cand vrei sa desenezi pe ea cu marker ori cerneala.

Nu stiu cati ar considera ca merita efortul de a reconditiona astfel un obiect de mobilier atat de mic. Pentru mine a meritat. Uite cat este de mare diferenta, printr-o comparatie pe care am facut-o in cadrul provocarii #10aniincasamea.

Sper sa merite si pentru tine, mai ales ca poti castiga un voucher ca sa cumperi cu 10% reducere aceleasi materiale pe care le-am folosit si eu sau orice altceva iti doresti de la Rouge Boutique Decor.

Pana in data de 12 martie 2018, ora 0.00, lasa un comentariu la acest articol si spune-mi ce obiect ai vrea sa reconditionezi si cum. Voucherul va fi atribuit, in data de 12 martie 2018, prin tragere la sorti, uneia dintre persoanele care au raspuns prin comentariu la intrebarea mea

Asadar, tu ce vrei sa reconditionezi si cum?

P.S. Daca vrei sa vezi cine a castigat concursul organizat in 2018, citeste articolul de AICI.

8 thoughts on “Cum vopsesti cu sablon ca sa iti iasa bine”

  1. Elena Craciun

    Draga Gabi,
    Acum, ca incepe sa se incalzeasca putin, voi prinde curaj sa redecorez. Eu voi folosi vopsele Annie Sloan pentru a da mai multa lumina bucatariei. Voi vopsi lambriurile folosind o nuanta de gri si Old White. Dupa ce termin cu peretii, voi trece la masa si la scaune.
    Multumim pentru inspiratie; dupa cum bine stii, de la tine am aflat si eu despre vopselele Annie Sloan.
    cu bine,
    Elena

  2. Felicitari, un scaun cu valoare sentimentala pe care ai reusit datorita reconditionarii, sa il faci remarcat. Eu cochetez cu decoupage-ul de cativa ani, insa de curand am citit despre gama de vopsele Annie Sloan si am ramas placut surprinsa de rezultatele obtinute de altii. De ceva vreme mi-am propus sa reconditionez o comoda, insa nu am gasit o vopsea care sa-mi dea impulsul necesar pentru obtinerea unui rezultat clar cu succes. Acum stiu sigur ce voi alege si desigur sunt in cautare si de alte piese pe care sa le reconditionez. Cu sablonul sunt obisnuita si chiar vreau sa aduc elemente noi comodei. Sper sa reusesc. 🙂

    1. Ma bucur ca pot sa ajut in gasirea raspunsurilor 🙂 Mult succes si astept sa aflu cum a iesit proiectul!

  3. Un rezultat minunat,o descriere f.buna.Asa am afat din ce motiv uneori marginile sablonului nu sunt clare.Multumesc

    1. Multumesc. Nu-i chiar perfect conturul, daca te uiti cu atentie, dar ce farmec ar mai avea lucrurile daca ar fi perfecte?? :))))

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top