Cine foloseste lumanari prin casa a varsat macar o data ceara – pe degete, pe haine ori pe mobila. Iar cine nu stie trucul de mai jos s-a chinuit probabil sa scape de aceste pete. Noi am patit-o dupa ce am inceput sa folosim intens lumanarile facute de noi din resturi. Iata o varianta foarte simpla de a scapa de petele de ceara de pe mobila, printr-un procedeu care dureaza doar cateva minute. Nu cere efort major si nici materiale greu de obtinut, fiind extrem de simplu totul.
Ce-ti trebuie pentru a scoate petele de ceara
Procedeul urmareste sa „inghete” ceara pana la punctul in care ea se sparge. De aceea, ai nevoie de un corp foarte rece, cum ar fi o punga cu carne congelata sau legume scoase din congelator. Ca sa indepartezi efectiv ceara ai nevoie de un material suficient de dur pentru a o razui, dar nu intr-atat incat sa zgarii mobila cu el. Un bat lat de frigaruie sau coada unei linguri din lemn functioneaza in acest caz.
Cum scoti petele de ceara de pe mobila
In primul rand, asteapta ca ceara sa se raceasca. Nu incerca sa o indepartezi cat este calda, pentru ca se va scurge in lemn si va fi imposibil de indepartat. De fapt, acest lucru este valabil pentru orice suprafata – lemn, textil, plastic ori piele.
Odata ceara racita, plasezi deasupra ei obiectul rece, urmarind sa acoperi pata complet. Daca nu o acoperi total, va trebui sa repeti operatiunea, lucrand pe bucati.
Lasa coprul rece peste pata timp de cateva minute. In raport de cat este de groasa pata si de rece obiectul, dureaza cam 3-5 minute pana cand temperatura scazuta isi face efectul si „ingheata” ceara. Vei vedea ca se intampla asta cand ceara incepe sa se crape la suprafata si sa se deschida la culoare. Aceste este semnul ca ceara s-a contractat si ca pe sub ea a intrat aer, care face posibila desprinderea ei cu usurinta.
Odata ce s-a crapat ceara, o poti razui usor cu spatula din lemn, urmarind sa nu zgarii obiectul patat. Resturile le stergi cu un servetel din hartie, evitand frecarea pe suprafata curatata.
Asa cum vezi si in clipul de mai jos, lucrurile nu sunt complicate deloc. Trebuie doar sa nu grabesti procesul si sa astepti ca ceara sa se sparga, in urma contactului cu un corp inghetat. Blatul din lemn de pe care am indepartat ceara avea mai multi stropi in jurul petei, i-am scos si pe aceia repetand operatiunea.
Iar la final, daca ti se pare ca exista urme unsuroase, poti degresa suprafata ori o poti spala cu un burete si cu detergent de vase.
Partea interesanta la acest procedeu este ca il poti aplica si in alte situatii, ca de exemplu cand ai pete de ceara pe haine. Desi pentru acest caz mai exista o metoda (pe care ti-o voi arata intr-un alt articol), poti pune haina in congelator, intr-o punga, timp de cateva ore. Cand o scoti de acolo, petele de ceara inghetata se vor sparge si le poti indeparta cu grija inainte de a purta din haina ori a o pune la spalat.
Ti-a fost de folos trucul? Spune-l si altora si distribuie acest articol in social media!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube