Cum lungesti draperiile scurte, cu un imprimeu si banda satinata

Iti trebuie un moment de inspiratie si materialele potrivite ca sa pornesti un proiect minunat. Ai o viziune, iti faci un plan si – asa cum se intampla si in viata – ajungi pe alt drum si la alt rezultat, mult mai bun decat cel asteptat.

Asa a fost traseul acestui proiect, pornit din nevoia de a pastra draperiile din dormitor – din blackout de culoarea sampaniei – desi au aproape zece ani. O mica defectiune a rejansei le-a uratit, dar imi erau prea dragi pentru a le inlocui. Iar o idee buna de reconditionare ar fi insemnat si o economie considerabila.

Hai sa iti povestesc cum am facut sa le salvez: am aplicat o varianta perfecta pentru draperiile prea scurte, pe care vrei totusi sa le folosesti.

Sa iti explic de ce am tinut sa pastrez aceste draperii. Dormitorul meu este orientat spre est, ceea ce inseamna ca se bucura de lumina rece de dimineata. Pentru a indulci culoarea, am zugravit intr-un bej-crem foarte deschis (alb antic, mai exact). Desi calda, culoarea este prea slaba pentru a energiza (asa cum fac culorile calde), iar draperiile in acelasi ton filtreaza minunat lumina. Este locul meu preferat din casa si voiam sa il pastrez asa.

Cand s-a stricat rejansa, am decis sa aduc un insert colorat in partea de sus a draperiei si sa inlocuiesc zona care se desirase. Am gasit materialul pe care il vezi mai jos si mi-a placut enorm, pentru ca avea exact ceea ce eu cautam – bej si rosu rubiniu, intr-un model asemanator cu ce vazusem in magazinele de profil din Statele Unite.  Am descoperit insa aceasta banda din satin rubiniu si planul meu s-a schimbat.

Am decis sa refac draperia din trei bucati: doua bej si una colorata, plasata intre ele si delimitata in zona de jos de banda aceasta superba.

Ce materiale iti trebuie

Dar sa iti spun exact ce materiale iti trebuie, daca vrei sa iti adaptezi si tu la fel draperiile.

  • draperii in dimensiunea dorita de tine. Daca nu stii cum sa o stabilesti, citeste articolul de AICI.
  • 2 bucati de cate 40 de centimetri lungime de material de completare pentru fiecare draperie, in aceeasi latime ca draperia.
  • 2 bucati de banda de satin in culoare de accent, cu lungime egala cu latimea draperiei plus 4 cm.

Legat de materialul de completare, trebuie sa calculezi putin inainte de a cumpara. De obicei, materialele pentru draperie au latimea de 2,8 metri. In acest caz, daca draperia ta este mai ingusta de 1,4 metri, iti sunt suficienti 40-45 de centimetri. Daca draperia ta este mai lata de 1,4 metri, cumpara 80 cm de material de completare.

Cat priveste alegerea lui, cauta un material imprimat, in care sa se regaseasca si culoarea draperiilor. Urmareste sa aiba grosime similara cu draperia ta si sa reactioneze la fel la intindere. Inca ceva: cauta un material de calitate, pentru ca altfel pigmentul imprimeului poate fi prost, iar daca iese la spalat iti pateaza restul draperiei.

Cum cosi draperiile cu model

Aveam nevoie de o lungime finala de 2,52 cm pentru draperiile mele. Am masurat fereastra si am urmarit sa pastrez proportii potrivite pentru insertul de material si pentru partea de sus dintr-o singura culoare, asa ca am ajuns la o latime de 38 cm pentru insert si 14 cm pentru banda bej (pe spatele careia este aplicata rejansa). Poti folosi aceleasi dimensiuni si tu, pe care sa le scazi din lungimea totala ca sa vezi cat trebuie sa aiba partea de jos. Tine minte ca acestea sunt dimensiuni finale, astfel ca trebuie sa adaugi la ele o rezerva de 2-2,5 cm pe fiecare din partile unde se imbina.

Un lucru important pentru aspectul final al draperiei: foloseste fierul de calcat inaintea fiecarei operatiuni. Inainte de a taia, indoaie materialul si calca, iar apoi taie pe aceasta urma, pentru a pastra linii drepte. Astfel materialul isi gaseste forma si tot ce trebuie sa faci este ca tu sa o urmezi, atunci cand tai sau cosi.

Cand imbini bucatile din materiale diferite, calca inainte de a coase, pentru a astfel iti vei da seama daca ele sunt intinse la fel si vei putea elimina eventualele cute. Poti fixa bucatile una de alta cu ace de gamalie, pe care sa le scoti pe masura ce tragi la masina. Daca insa ai mai putina experienta in croitorie, coase-le intai de mana cu acul, in pas mare de 3-4 cm si cu o ata colorata (operatiunea se numeste insailare), apoi scoti ata dupa ce ai tras la masina. Daca ai insailat, calca inainte de a coase la masina, ca sa formezi linia pentru o cusatura dreapta.

Am cusut cele trei bucati intr-una singura si am tivit cusatura, pe dosul materialului, astfel incat sa aiba un aspect ingrijit (doar se vede imbinarea pe fereastra, nu?). Pe fata draperiei, am tras o cusatura de intarire la marginea de sus a insertului colorat, iar cusatura de jos am acoperit-o cu banda de satin, asa cum vezi mai jos.

In partea de sus, coase la masina pe fata draperiei, la o distanta de 4-5 mm de imbinare si pastreaza distanta egala peste tot. La celalalt capat, aplica banda colorata si trage cusatura cat mai aproape de marginea ei (1-2 mm), pe ambele parti, cu o ata cat mai apropiata la culoare. Aceste detalii decorative trebuie executate cu atentie, pentru ca de ele depinde aspectul ingrijit al draperiei. Ce spuneam mai sus despre calcatul cat mai des se confirma: uite cat de ingrijit si elegant arata pe ambele fete draperia gata cusuta!

Eu a trebuit sa inlocuiesc si rejansa, astfel ca partea de sus a fost cu totul alta. Incretirea este ceva mia dificila daca rejansa este pe baza de plastic, dar se rezolva si asta, in final.

Asa arata draperiile mele puse la ferestre.

Cel mai probabil, vor trece multi ani pana voi cauta alte variante de acoperire a geamurilor, in dormitorul meu. Poate sa adaug o perdea transparenta la un moment dat, in aceeasi nuanta calda de bej / crem, dar sigur nu voi renunta la ele.

Si crede-ma ca fotografiile nu reflecta in mod exact lumina grozava care patrunde astfel in dormitor.

Daca ti-a placut acest proiect, trimite-l prietenilor care au nevoie de o astfel de idee si distribuie-l in social media!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top