Draperia DIY: cum montezi anourile

Sunt cunoscute drept inele capse, ocheti sau anouri si ajuta la prinderea draperiei direct pe bara galeriei, fara alte accesorii. Le gasim la draperiile si perdelele pe care le cumparam gata confectionate. Dar stiai ca le poti monta si tu, daca nu gasesti in comert draperia dorita cu acest sistem de prindere?

Am fost in aceasta situatie: aveam nevoie de draperii cu o dimensiune atipica si cu prindere cu anouri. Am decis sa le instalez eu pe draperia croita pe masura, iar acum iti pot arata si tie cum sa faci.

Despre materiale

Am inteles ca, de regula, aceste inele se monteaza cu ajutorul unui aparat special, care le capseaza pe material, dar nu toate centrele de cusut draperii si perdele il au (la Hornbach nu am gasit, de exemplu). Cand nu gasesti draperiile dorite cu acest sistem, nu-i ramane decat sa montezi singur anourile. Eventual, iti poti coase si draperiile sau perdelele, urmand sfaturile din articolul de AICI.

Aceste inele se gasesc in doua dimensiuni (cu diametrul de 30 mm si de 40 mm) si culori (negre, albe, argintii sau aurii). Eu am gasit la Hornbach din plastic, cate 10 bucati la punga al cxarei pret a fost de 49 lei. Din fericire, erau exact culoarea de care aveam nevoie – un auriu vintage, adica aceeasi culoare cu galeriile din dormitor. Se monteaza la 15 – 20 cm distanta una de alta (distanta masurata din centrul anourilor) si este de preferat sa fie in numar par, ca sa se indoaie corect draperia.

Anourile sunt formate din doua rame cu filet, care se prind una de alta printr-o gaura pe care trebuie sa o decupezi in material. Una din cele doua piese are cativa tepi care fixeaza materialul si nu-i dau voie sa alunece, odata ce jumatatile sunt prinse una de alta.

Inca un lucru important: daca alegi acest sistem de prindere, coase pe draperie rejansa speciala pentru anouri. Aceasta este lata, cu rolul doar de a sustine materialul, fara suvitele de care se prind clipsuri si fara fire pentru incretit. Aceasta rejansa ajuta materialul sa sustina capsa si are un singur fir de ghidaj (il vezi marcat in imaginea de sus), de folos pentru plasarea anourilor la aceeasi distanta de margine.

Pentru a le monta pe draperie, nu ai nevoie de masina de cusut ori de alt echipament, ci numai de un creion, un centimetru de croitorie si o foarfeca usor curbata si bine ascutita.

Cum prinzi anourile

Mai intai, masori draperia si calculezi distanta dintre anouri impartind in mod egal ce ramane dupa ce scazi capetele. Mai exact, masori intai 5-6 cm de la fiecare margine si faci un semn care va veni in mijlocul anourilor. Distanta dintre aceste doua semne o vei imparti in mod egal, astfel incat sa ai intre anouri o distanta de 15 – 20 cm si sa iti incapa un numar par de anouri. Cu cat distanta dintre anouri va fi mai mare, cu atat vor fi pliurile mai accentuate.

Este de preferat ca acest calcul sa il faci din momentul in care croiesti draperia, ca sa nu ai distante prea mici sau prea mari intre anouri.

Desfaci anourile in jumatati si folosesti una dintre ele pentru a marca forma pe care o vei decupa. Pentru a marca in mod corect, plasezi anoul cu partea de jos la limita firului, fix pe semnul facut cand ai masurat distantele. Gaura va fi cu circa mai sus cu un centimetru, dat de grosimea anoului. Decupezi cu grija pe linia cercului marcat, urmarind sa tai si rejansa, si materialul draperiei.

Introduci in gaura jumatatea de anou cu margine mai inalta, dinspre fata draperiei spre spate, apoi apesi usor pe material, ca sa imbrace frumos marginea. Tepii din anou vor fixa materialul in jurul marginii si nu-i vor da voie sa alunece. Deasupra asezi cealalta jumatate de anou si apesi, iar jumatatile se capseaza si se blocheaza. Verifica asezarea inainte de a uni jumatatile, pentru ca nu stiu daca ele mai pot fi desfacute.

Daca ai doua draperii, cum am avut eu, rezista tentatiei de a copia semnele de pe una pe alta. Materialul aluneca si este foarte probabil sa nu-ti iasa la fel semnele. Cea mai buna varianta este sa masori iar cu centimetrul, pentru distante impartite corect.

In final, obtii draperii cu anouri care arata la fel de ingrijit precum cele cumparate. In cazul meu, desi anourile sunt foarte frumos montate, nu ma multumeste integral rejansa. Aceasta a fost cusuta putin neglijent (au fost cusute la Hornbach Militari, mi-am zis ca fac economie de timp) si nu da voie materialului sa stea perfect drept. Trebuie foarte bine calcata ca sa reduc din impresie (ori poate este doar in mintea mea).

Spalate si bine calcate, draperiile au ajuns la mine in dormitor. Fiind anouri din plastic, draperiile sunt usoare si nu fac zgomot cand sunt trase, spre deosebire de inelele originale ale draperiei, metalice si vechi.

Dupa cum vezi, nu este atat de complicat, singura parte care care mai multa atentie fiind cea in care calculezi distanta dintre anouri.

Ti-a fost de folos articolul? Distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de sfaturi! Poti trimite inclusiv prin WhatsApp, folosind butonul verde de mai jos.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

9 thoughts on “Draperia DIY: cum montezi anourile”

  1. Mi-a picat aceasta informatie la cel mai potrivit moment! Aveam mare nevoie de ea! Dar am o intrebare ref.la rejansa/banda adeziva (e speciala pentru draperii) .Pe care parte a draperiei se fixeaza (probabil cea din spate…) si daca se fixeaza la fel ca si la alte confectii cu fierul de calcat CU ABURI ?

    1. Poate exista si rejanse cu aburi, dar eu nu am gasit. Cea pe care o am eu se coase precum orice rejansa normala, singura diferenta este ca are suport tare si nu are fire pentru incretire. Am gasit la Hornbach, unde am facut draperia pe comanda, iar anourile le-am pus eu. Am cerut in mod expres rejansa pentru anouri. Ar trebui sa se gaseasca si prin alte parti, pe la mercerii.

  2. Buna! Imi poti spune, te rog, unde se gaseste rejansa speciala pentru anouri? Multumesc!

  3. Buna ziua.Vreau sa va multumesc din sufletpentru lectia de montare a anourilor pe care mi-am insusit-o si dupa care mi-am modificat sistemul de prindere al perdelelor comandate la un atelier,sistemcare era foarte greoi de folosit.am urmat indicatiile dumneavoastra si mi-a facut o mare placeresa vad ca reusesc sa fac ceva singura si cu banii dati doar pe anourile pe carede asemenea le-am gasit laun pret foarte bun pe internet.Amfacut o mareeconomie de bani caci ma interesasem initialla mai multe ateliere cat m-ar costa modificarea si imi solicitau o gramadade bani ca mai bine cumparam alte perdele cu totul.A fost foarte placut samile montez singura si destul de simplu.Inca o data va multumesc ca ne sariti in ajutor celor fara experienta dar cu dorinta de a invata.Mult spor in ceeace faceti!

    1. Ralea DIY Gabi

      Da, procedeul este acelasi. Este important sa fie montata insa inainte rejansa speciala pentru anouri, care este mai lata, pentru ca aceea protejeaza manterialul de rupere si sustine cercul.
      Totodata, pentru perdea as alege anouri din plastic, nu metalice, pentru ca sunt mai usoare.
      Spor la cusut! 🙂

  4. Sabina Bogdanoff

    Buna, se pot coase intre ele doua bucati de draperie cumparate cu inele deja capsate? Am gasit o draperie cu anouri gata facuta, dar e prea mica si as avea nevoie de dublul latimii ei. O sa stea aiurea in dreptul cusaturii, o sa faca o cuta, un pliu urat? Multumesc!

    1. Depinde mutl de material si de cine il coase. Eu am facut la fel in living, unde draperiile de la Ikea erau prea inguste si nu voiam altceva. Important este ca, atunci cand sunt trase la masina la imbinare, sa nu fie lasata cusatura sa se increteasca, adica sa fie intins materialul putin, iar la final foarte bine calcata. Trebuie calculat cum sunt puse anourile, ca imbinarea sa vina pe spatele barei de sustinere, nu pe fata, iar cusatura sa fie astfel mai putin vizibila.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top