Cum faci dormitorul minuscul sa para mai mare. 7 idei

Mare parte dintre intrebarile pe care le-am primit in ultima vreme, inclusiv inaintea atelierului despre amenajare si culoare, se refera la spatii mici si foarte mici. Des intalnite in apartamentele de bloc din Romania, dormitoarele cu suprafata redusa ridica probleme in amenajare proprietarilor, prin lipsa spatiului si prin peretii ocupati cu usi, ferestre ori calorifere.

Din mic nu poti face mare, dar solutii putem gasi macar pentru a lasa impresia unui spatiu mai generos. Citeste mai departe ca sa descoperi cateva idei!

Cat de mic este un dormitor mic?

In Europa, suprafata medie a unei locuinte este de circa 100 de metri patrati, fata de numai 49 de metri patrati in Romania. Gandeste-te acum ca acesti 49 mp includ zonele in care o familie mananca, se spala, depoziteaza tot ce are, precum si zonele de trecere si vezi ce ramane pentru dormit.

Legea locuintei prevede suprafetele minime pe care trebuie sa le aiba incaperile. Pentru un apartament cu doua camere, de exemplu, acestea ar fi 12 mp pentru dormitor, 18 mp pentru camera de zi, 5 mp bucataria, 4,5 mp baia, 2,5 mp pentru spatii de depozitare, iar totalul nu poate fi mai mic de 52 mp, cu o inaltime a camerelor de 2,55 m. Stim insa ca nu toate locuintele – noi sau vechi – respecta aceste cerinte, astfel ca vedem si apartamente unde cel mai mic dintre dormitoare are 10-11 mp. Daca iei in calcul usa (90 cm latime) si o fereastra (in jur de 1,2 m latime), deja sunt doi pereti ocupati cu elemente fixe care iti incurca amenajarea.

Lucrurile se complica atunci cand camera este foarte ingusta (3 metri sau mai putin) ori forma este atipica, existand colturi care nu sunt in unghi drept ori grinzi la colturi, din cauza carora ramane mai putin spatiu pentru mobilierul tras langa perete.

Cum sa faci ca incaperea sa para mai mare? Uite ce idei am, pe care sa le aplici impreuna cu sfaturile de optimizare a spatiului din articolul de AICI.

1. Culori deschise si luminoase pe suprafete mari

Cea mai intinsa suprafata a unei camere sunt peretii, astfel ca sunt prima optiune in acest caz. Albul are o multime de nuante (uite cate sunt in gama de lavabile SPOR la Policolor, spre exemplu), dar poti alege si culori pastel.

Daca vrei un spatiu atipic, alege ce vrei tu pentru pereti, dar balanseaza cu un tavan alb, mobila, pardoseala ori plinta de langa pardoseala si asternuturi de pat foarte deschise la culoare, asa cum vezi in prima imagine din articol.

2. Oglinzi pentru impresia de spatiu

Printre adeptii Feng Shui (care promoveaza armonia intre energii in designul interior, prin combinarea celor patru elemente esentiale: apa, foc, aer si pamant), este populara ideea ca oglinzile nu au ce cauta in dormitor.

Sursa: Casa e Jardim

Crede-ma ca varianta de mai sus ar fi acceptata insa si de sustinatorii Feng Shui. Mi se pare cu atat mai potrivita cu cat peretele pe care este asezat patul pare sa fie si punctul focal al camerei.

3. Plasare atipica a patului

Pentru o persoana (cel mai adesea un copil sau adolescent), optiunile sunt mai usor de gasit, pentru ca este suficienta o singura latura a patului pe unde sa coboare. Asta inseamna ca patul poate fi plasat oricum iti permit dimensiunile camerei.

Cand sunt doi ocupanti, ai nevoie de spatiu pe ambele parti ale patului, in mod ideal de cel putin 50-60 cm, daca ne raportam la normele ergonomiei. Adesea, asta inseamna sa ocupi toata latimea camerei. Cum spatiul din zona usii trebuie sa ramana liber, ce-ar fi sa impingi patul pana la fereastra? Lasa 15-20 cm distanta pana la perete, monteaza perdele si draperii imprimate lungi si trage-le in totalitate atunci cand dormi, daca te deranjeaza lumina. Vei avea un punct focal superb si o utilizare la maximum a spatiului, fara niciun regret.

Ai grija sa ramana spatiu pentru deschis fereastra daca nu ai una culisanta, ceea ce inseamna ca inaltimea maxima a capatului de pat sa fie de maximum 80-85 cm.

4. Mobilier pe toata latimea peretelui

Liniile alungesc, iar cele situate paralel cu solul dau impresia unei incaperi mai largi. Un birou improvizat dintr-o placa pe toata lungimea peretelui ajuta la crearea acestui efect.

5. Mobila cu picioare subtiri

Mobila masiva nu ajuta intr-o camera mica. In schimb, mobilierul cu picioare si mai ales picioare subtiri ori portiuni transparente lasa impresia ca ai mai mult loc liber. Daca poti, suspenda corpuri de mobilier, pentru ca podeaua sa ramana libera sa si creezi senzatia de spatiu larg, neocupat.

6. O singura culoare

O paleta monocroma da continuitate designului si creeaza impresia unui spatiu mai profund. Foloseste mai multe nuante ale aceleiasi culori si vei obtine un efect neasteptat intr-un spatiu atat de mic.

7. Ascunde dulapurile

Spatiile de depozitare sunt necesare in orice locuinta si, din pacate, devin adesea elemente masive, care blocheaza vizual si dezechilibreaza modul in care este amenajata o incapere. Fa-le invizibile, prin instalarea unor dulapuri pe toata inaltimea camerei, in aceeasi culoare cu peretii si cu usi fara elemente vizibile. Alege un sistem de deschidere cu click in locul manerelor ori butonilor, astfel incat usile sa se confunde cu peretii.

Aceste idei pot fi aplicate independent una de alta sau pot fi combinate. Pe care o preferi si care crezi ca se potriveste mai bine in dormitorul tau?

Distribuie acest articol si daca nu ai o problema cu marimea dormitorului tau! Poate ajuti astfel pe altcineva care cauta aceste raspunsuri!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top