7 idei geniale de optimizare a spatiului de locuit

Sunt cel putin sapte moduri in care poti optimiza spatiul de care dispui, astfel incat sa-ti depozitezi lucrurile fara compromisuri majore in design.

Cand stai intr-o casa mica, iti spui ca lipsa spatiului este o limitare peste care nu poti trece daca vrei sa reamenajezi. Da si nu, as spune.

Este adevarat ca mare din mic nu poti face. Poti in schimb sa folosesti inteligent spatiul pe care il ai.

Sunt cel putin sapte moduri in care poti optimiza spatiul de care dispui, astfel incat sa-ti depozitezi lucrurile fara compromisuri majore in design. Citeste mai departe sa vezi care sunt argumentele pro si contra acestor sapte variante!

Inainte de a incepe orice reamenajare, tine minte un lucru: cu cat avem case mai mari, cu atat devin mai neincapatoare pentru ca tindem sa acumulam mai mult. Altfel spus, nevoia de spatiu din ce in ce mai mare deriva dintr-un stil de viata pe care, pana la urma, noi il alegem si il controlam.

Asadar, stai un minut si intreaba-te daca tot ceea ce ai in casa iti foloseste cu adevarat. Fa o triere si scapa de lucrurile inutile urmand cei zece pasi din articolul de AICI. Daca ti se pare greu sa faci selectia, gasesti in articolul de AICI cateva sfaturi care sa te ajute. Daca ai rezolvat asta, atunci poti trece la reamenajare si la aplicarea acestor solutii de optimizare a spatiului, pe care ti le recomand in calitate de specialist in reamenajare.

1. Mergi pe verticala cu depozitarea

Dulapurile care se gasesc in comert au deseori inaltimi de circa doi metri, insa ele nu ajung pana in tavan, iar deasupra lor ramane un spatiu fie nefolosit, fie ocupat inestetic cu diferite obiecte. Alege in schimb sa construiesti dulapuri pana in tavan, pe dimensiunile de care ai nevoie, ca sa valorifici toata inaltimea camerei. Poti construi astfel de mobilier pornind de la sistemele modulare pe care le gasesti in magazinele de mobilier scandinav.

Si inca un truc: ca sa eviti senzatia de aglomerare generata de mobilierul compact, pe tot peretele, vopsesti mobila in aceeasi culoare ca peretii. Vei lasa astfel impresia ca dulapurile sunt dincolo de pereti, in afara camerei.

Pune pe rafturile superioare acele obiecte pe care le folosesti sezonier sau ocazional, ca sa nu fie nevoie sa umbli des acolo. Vei avea nevoie de o scara pliabila ca sa ajungi tocmai sus, scara pentru care ai iarasi nevoie de un loc de depozitare. O astfel de scarita este insa utila oricum, cand dai jos draperiile sau perdelele pentru spalat.

2. Valorifica pardoseala

Monteaza mobilierului tau picioare de 10-15 centimetri, ca sa poti strecura sub el cutii inguste sau alte obiecte plate. Poti depozita lucruri mai ales sub pat, dar si sub alte piese de mobila. Mobilierul este oricum de preferat sa fie pe picioare, ca sa poti curata usor sub el sau, daca ai incalzire prin pardoseala, sa existe o suprafata radianta mai eficienta.

Eu depozitez astfel cantarul de baie, iar in hol pastrez ascunsa astfel incaltamintea pe care o folosesc in mod curent, pentru a iesi in curte. Sunt la indemana, nu sunt vizibile si le pot scoate usor ca sa curat pe sub pantofar.

Incovenientul este insa ca, in cazul unei inundatii, lucrurile aflate pe sub mobila vor intra sigur la apa daca nu sunt in sertare ori ambalate in plastic.

3. Valorifica spatiile nefolosite de deasupra usilor

Cele mai multe locuinte au o inaltime cu[prinsa intre 2,3 si 2,8 metri inaltime, iar usile de interior au in jur de 2 metri inaltime. In zone inguste precum holurile, spatiile de deasupra usilor, pana in tavan, sunt foarte potrivite pentru instalarea de rafturi pe care pot fi puse cutii decorative, folosite la depozitare.

Este posibil ca, nefiind in spatii inchise cu usi, obiectele depozitate astfel sa se prafuiasca mai repede. De aceea recomand pastrarea lor in cutii inchise si care sunt usor de curatat, cum sunt cele din plastic ori ratan, cum gasesti la JYSK sau Ikea.

Ca sa vezi cum se monteaza un astfel de raft si cat costa materialele, citeste articolul de aici, despre cum mi-am organizat spatiile de depozitare din baia de serviciu.

4. Alege mobilierul multifunctional

Mesele pot fi si spatii de depozitare daca au un raft interior. Taburetele pot fi cutii care ascund perne si paturi pentru musafiri. Canapeaua se poate transforma in pat si poate avea lada pentru depozitarea hainelor din alt sezon. Exista solutii multifunctionale daca esti dipus sa le accepti, inclusiv la noi.

Singura problema cu acest tip de mobilier ar fi ca, in timp, imbinarile este posibil sa se uzeze, mai rapid decat in cazul mobilierului obisnuit. Eviti situatia asta daca alegi piese de calitate ori care se bazeaza pe modularitate si mai putin pe sisteme de glisare ori balamale.

5. Transforma spatiile atipice in zone de depozitare

Stii spatiul acela ingust ramas intre frigider si dulapul soldat? Ori cei 20 de centimetri dintre masina de spalat si perete? Si probabil te-ai gandit la spatiul de sub scari, dar nu si la cel de sub trepte. Toate acestea sunt zone care pot fi ocupate cu rafturi pe roti ori cu sertare, in care sa pastrezi lucruri utile.

Incovenientul este ca, vorbind de spatii atipice, vei gasi cu mare dificultate mobilier gata facut. Drept urmare, fie il faci la comanda, fie iti construiesti singur ceva, fie de la zero, fie utilizand mai multe module, cum ar fi acesta sau acesta.

Pentru zone cu latimi de pana in 30-35 cm gasesti insa etajere cu rotile la JYSK sau Ikea, la un pret accesibil.

6. Alege mobilier rabatabil

Daca ai nevoie de o masa mare si nu ai unde sa o pastrezi, atunci foloseste varianta rabatabila. Poti face aceeasi alegere si in cazul mesei de lucru, a locului de joaca pentru copii si chiar a patului pentru musafiri. Am descoperit si la noi astfel de piese de mobilier, de exemplu un pat rabatabil cu review-uri foarte bune si care poate fi comandat inclusiv online, de aici.

Trebuie sa te asiguri ca aceste piese rabatabile sunt bine ancorate in perete, atunci cand sunt suspendate, iar ca elementele de sustinere sunt din metal si lemn de esenta tare, nu din plastic.

7. Reconfigureaza interiorul dulapurilor

Modul clasic de proiectare a dulapurilor pe mine ma scoate din sarite. Cu toate regulile de ergonomie consacrate si sustinute de designeri si arhitecti, raman la parerea mea ca dulapurile cu adancimea de 60-65 de centimetri nu sunt practice daca depozitezi altceva decat haine pe umeras. Rafturile sunt prea adanci ca sa vezi pana pana in spate, mai ales daca sunt la inaltime. Personal, prefer rafturi cu adancimea de 40 de centimetri, pe o suprafata mai mare a peretelui decat un spatiu de depozitare ingust si lung. Astfel ramane mai mult loc in afara dulapului, pentru viata de zi cu zi.

Daca ai totusi rafturi cu adancimea de 60 de centimetri si ti-e greu sa asezi hainele in asa fel incat sa ai vizibilitate, le poti organiza in L sau in forma de U, reguli despre care iti povesteste Diana Mihaila la ea pe blog.

Mai poti folosi pentru depozitare inclusiv spatiu de pe usi sau cel situat imediat sub rafturi, agatand cosuri speciale care pastreaza la vedere diferite obiecte de care ai nevoie.

Pentru solutia asta de depozitare, poti gasi cu usurinta diferite dispozitive, cosuri si rafturi pe care sa le adaptezi la propriul dulap. Dezavantajul este insa ca nu in toate dulapurile se preteaza aceste solutii, iar cand se preteaza trebuie sa fii sigur ca balamalele sunt suficient de zdavene incat sa tina greutatea in plus, astfel incat usa sa nu se lase si sa se inchida cum trebuie.

Si alte solutii pot fi gasite in raport de particularitatile fiecarui spatiu de locuit. Analizeaza-ti spatiul, evalueaza-ti resursele si volumul obiectelor de depozitat si gandeste creativ pentru gasirea variantelor potrivite.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor si pe Instagram, dar si pe YouTube, unde postez saptamanal proiecte si sfaturi video.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like