Cum construiesti un blat din OSB

Solutiile cu buget redus pot fi functionale, dar pot sa arate si bine. Un exemplu este utilizarea OSB-ului in constructia mobilierului. In cazul de fata, in realizarea unui blat de bucatarie, pe care il folosesc ca blat de lucru in atelier. L-am realizat acest blat din OSB, l-am vopsit si l-am tratat ca sa reziste si acum iti arat ce pasi am urmat, ca sa poti face si singur proiectul. Iata cum sa construiesti un blat de bucatarie din OSB, pe care sa il folosesti fara teama mult timp de acum incolo!

Despre materiale

OSB-ul este un material versatil, iar despre el ti-am spus mai multe in articolul de AICI. Pentru a-l folosi ca suprafata de lucru, ai nevoie sa-l nivelezi si sa-l izolezi, altfel te poti rani in aschiile lui si, in timp, se poate deteriora din cauza umezelii.

Pentru a aduce OSB-ul la starea finala pe care il are blatul meu, iti trebuie alcool tehnic si o carpa, apoi chit de cutit si spaclu, vopsea pe baza de apa in doua nuante (eu am folosit alb si negru) si pensula, apoi un lac care sa reziste la umezeala, cum ar fi unul de exterior sau un lac poliuretanic. Te sfatuiesc ca pe marginea acestui blat din OSB sa adaugi si o stinghie de lemn de grosime 2 cm x 2 cm pentru intarirea marginii exterioare a blatului, ca masura de siguranta.

Pasii de urmat ca sa-ti faci un blat din OSB

OSB-ul este tratat de catre fabricant pentru a rezista la foc si umezeala, iar asta inseamna ca pe suprafata lui nu adera uniform vopseaua pe baza de apa. Drept urmare, trebuie curata bine cu alcool tehnic (solvent de uz tehnic, mai exact), pentru a preegati suprafata pentru vopsit.

Urmatorul pas este sa nivelezi OSB-ul, acoperind crevasele care sunt mai accentuate si de unde pot sari aschii de lemn, in timp. Pentru asta, am folosit un chit de cutit, in care am adaugat putina vopsea pe baza de apa, ca sa obtin o pasta inchisa la culoare.

Mai departe a fost simplu: am umplut gaurile din OSB, ca sa las un aspect oarecum nivelat, dar fara sa fie insa perfect drept. Era nevoie ca structura OSB-ului sa fie totusi vizibila, pentru a ajunge la aspectul final pe care mi-l doream. Un aspect important: acopera cu chit si niveleaza si lateralele blatului, ca sa eviti situatia in care te agati in ele si se rup ori intra umezeala in structura blatului.

Urmatorul pas a fost sa vopsesc cu negru, folosind o vopsea acrilica buna (Maimeri, pe care o gasesti la Hornbach), pentru a avea culoarea de baza a blatului.

Cand s-a uscat, amm folosit albul Original de la Annie Sloan si o pensula rotunda ca sa adaug umbre albe peste negrul deja aplicat. Aici am profitat de textura OSB-ului, pe care am vrut sa o scot in evidenta prin contrastul negru de findal si albul aplicat in stil drybrushed. Daca nu cunosti tehnica, iti propun sa participi la unul din workshopurile mele online (inscrieri AICI) si vei afla tot ce ai nevoie pentru a vopsi singur o piesa de mobilier.

Poti aplica stratul de suprafata (cel alb, in cazul meu) in intensitatea dorita. Cand s-a uscat vopseaua, aplica doua straturi de lac pentru sigilare si impermeabilizare.

Tine minte un lucru important: vopseste si lacuieste blatul de lucru DUPA ce ai facut decupajele pentru chiuveta si baterie, pentru a sigila cu lac si marginile acestor orificii. Asa am facut si eu, chiar daca apoi am aplicat o bagheta din lemn pe latura lunga exterioara a blatului, ca sa il prelungesc si sa ii cresc rezistenta. Am aplicat inca un strat de lac apoi, ca sa protejez ssi bagheta.

In final, am blat din OSB!

Rezultatul final este cel pe care il vezi mai jos: o zona de lucru, in camera tehnica, unde am chiuveta si spal pensule si alte ustensile ori unde folosesc ocazional diferite aparate. Dupa doua – trei luni de utilizare, ma declar multumita atat de aspect, cat si de rezistenta blatului. Nu da vreun semn ca ceva nu ar fi in regula si sunt convinsa ca lucrurile nu se vor schimba prea curand, chiar daca, in jur, vor aparea schimbari de decor.

blat din OSB

Daca ti-a placut proiectul, distribuie-l si prietenilor pasionati de mesterit, dar si in social media!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top